Un internaut deștept, susținut de alt internaut deștept, zice că Lecturi urbane ar fi trebuit sa fie fără cărți. Să citească lumea de pe mobil și de pe ecranele computerilor. Nu mai trebuie tăiați copacii pentru cartea clasică.
De acord. Dacă cei care susțin această teorie ar citi cărți. În fond, ascunsul necititului după tehnologiile informaționale și dragostea pentru natura înconjurătoare e cinică, arogantă și ridicolă. Cel care citește cartea clasică e cel care citește și e-cartea.
E-cititul pe portaluri e fragmentat. E nervos. E stresant. E util. E haios. Dar uneori e nevoie să-ți așezi gândurile și sentimentele în fața unor pagini pe care le poți pipăi. Și le simți răsfoitul fizic. E ca o plimbare în parc după ce te-ai uitat o juma de zi la televizor.
Viorica
Recomand acestor destepti sa manance de pe situri culinare, sa se primble in google map, sa sofeze cu un volan conectat la PC, iar sex sa fac doar cu simulatoare. acum calculatorul ne rezolva toate. si sa se gandeasca la ecologie cu pe facebook.
Gheorghe Erizanu
@Viorica, @Mircea, @Vitalie, @Veaceslavv: Din câte îmi dau seama, tot cei care sunt adepții cărții tradiționale citesc și textele de pe ecran. Este ultimul argument. Este un roman a lui Fuentes, parcă, „Jilțul vulturului”. O pană de energie electrică a paralizat toate tehnologiile curente ale Mexicului. Nu există telefon. Nu există mail. Nu există baze de date. Mexicul este condus prin vechile scrisori de mână. Realitățile sunt conturate prin aceste scrisori. Parcă ești în 3D.
Mircea
Sunt de acord ca necititorul isi apara rezistenta sa fata de carte, ori lenea de a citi, prin argumentul tehnologiei. Informatica, activitatile virtuale, care ne ocupa din ce in ce mai mult timp din viata noastra reala, ne deschid noi posibilitati de comunicare, un acces rapid la informatie etc. As pune intrebarea urmatoare: unde poate fi limita, pana unde ne putem detasa de realitatea cotidiana, ramanand integri? Supotrul material al cartilor, cu istoria fiecarei, traseul de la penita pana la librarii ori biblioteci, ne injecteaza o doza de real, le pipaim, le mirosim, chear le putem aprecia si gustul. Cartea este un obiect bine determinat. Tehnologia e efimera, nu cred ca ar putea vreodata inlocui cartea, ci ar putea eventual sa ne devina interlocuitor, adica ne-ar putea inlocui semenii, sau chear ar putea sa ne domine. Copacii taiati am putea deveni chear noi.
vitalie
calculatorul, telefonul mobil si restul, ca sa poate functiona, au nevoie de curent electric, care, din cate se stie, nu se ia din aer…la o adica, pentru producerea unui Kwh de energie electrica se consuma o cantitate considerabila de resurse naturale…adica argumentul ecologist e nul..
pe de alta parte, aceasta atitudine “politic corecta” – ecologismul fundamentalist poate crea noi pericole pentru lecturi si alte forme paguboase de petrecere a timpului liber…cenzura motivata de fluturasi, pasarele si piesaje idilice poate fi mai perversa si mai tiranica decat interdictiile clasice…ca se face in numele frumusetii si sanatatii, nu?
Veaceslavv
credeam ca cartea electronica va înlocui cartea clasică dar m-am convins că nu o să fie… e mai greu sa te concetrezi la o carte electronică, e mai greu să urmăreşti să fii implicat, cu cartea în mînă e altfel, e o senzaţie mai specială…
Johny
UItati-va ce spune acest personaj. Banuiesc ca asa tinerii vor intelege ca trebuie de citit carti.
Johny
http://blip.tv/play/hMdggeHHOAI” type=”application/x-shockwave-flash” width=”480″ height=”358″ allowscriptaccess=”always” allowfullscreen=”true”
UItati-va ce spune acest personaj. Banuiesc ca asa tinerii vor intelege ca trebuie de citit carti.
Vladimir B.
Demult n’am mai cetit ceva mai stupid decît sugestia de a nu mai edita cărţi, căci vezi, Doamne, pixelii sunt mai deştepţi!
Gheorghe Erizanu
@Vladimir B: Dacă băieții ăștia cu pixeli chiar ar citi cărți, atunci voi fi printre primii care voi trece la pixeli. Dar este un fel al lor, al celor din fața computerilor, de a trăi viața. Doar în pixeli.