Blog

Președintele ucrainean Zelenski a semnat decretul pentru susținerea cărții naționale. Principiul este exact ca și voucerul cultural pentru tineri din Republica Moldova. Este prevăzut pentru tinerii care împlinesc 18 ani. Certificatul va fi disponibil pe platforma digitală guvernamentală Dii.

În Republica Moldova suma este de 1000 de lei pentru produse culturale. Și concerte, și teatre, și săli de expoziții, și cărți. Ideea a fost frumoasă, dar voucerul cultural în primul an a fost utilizat pentru achiziție de carte de nici 2000 de tineri dintre potențialii 40 de mii. Motivul: modalitatea de procurare și utilizare. Complicată. Stufoasă. Și ineficientă.

În Ucraina, care este în plin război, certificatul este doar pentru carte ucraineană (clasică, digitală și audio). Suma e de 400 lei moldovenești (908 hrivne).

Inițiatorii legislației ucrainene susțin că legea va permite editorilor ucraineni să vândă anual până la 2 milioane de exemplare suplimentar.

În același pachet legislativ de susținere a cărții naționale sunt stipulate și condițiile de subvenție a spațiului pentru librăriile ucrainene.

Rog legiuitorii moldoveni să nu vină cu o inițiativă de subvenție a librăriilor. Riscul, ca după noțiunea de librării, să apară o virgulă, iar după virgulă să apară noțiunile de magazine pentru accesorii & computere, case de pariuri, birouri de traduceri, aprozare, studiouri de înscriere ar fi foarte mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt