Blog

„Chișinăul nostru necunoscut” de Iurie Colesnic. Ediția a II-a, Editura Cartier, 2016

Iurie Colesnic și Viorel Mardare au luat Premiul Național 2018, alături de alte nume și domenii pe care eu le cunosc mai puțin.
Regizorul Viorel Mardare a fost propus de premierul Filip. Ca o excepție. Nicio organizație cu drept de înaintare nu a făcut-o din timp. Conform regulamentului.  Actorul Anatol Durbală a scris pe rețelele de socializare că Viorel Mardare merită Premiul Național. Deoarece a făcut mai mult pentru cunoașterea RM peste hotarele ei decât miniștrii noștri de externe.
Actorul Anatol Durbală a avut dreptate. Premierul Filip a făcut un gest corect și profund uman.
Viorel Mardare a luat premiul „pentru creația originală în arta filmului publicistic și promovarea imaginii Republicii Moldova”. Vestea l-a găsit pe Viorel Mardare în spitalul din Austria.
Iurie Colesnic a fost recomandat de către Uniunea Editorilor din Republica Moldova pentru seria Basarabia necunoscută (11 volume).
Volumul întâi a apărut în 1993, într-un tiraj de 10 000 exemplare. Volumul 11 a apărut în 2018 într-un tiraj de 100 exemplare. Munca enciclopedică imensă a unui singur om pe parcursul a 25 de ani este echivalentul muncii a unui institut întreg pe care oficialitățile RM l-ar fi finanțat în acești ani cu milioane de lei de la bugetul de stat. Și, suplimentar, cu probleme administrative și de locație.
Un om care a economisit milioane de lei din bugetul Republicii Moldova, merită, – după 25 de ani de muncă, iar în ultimul timp aproape ingrată (vezi tirajul de 100 exemplare),  – să fie răsplătit cu o sută de mii de lei, sumă care constituie partea financiară a Premiului Național.
Cele 11 volume au peste 3600 de pagini, 2700 de imagini de arhivă, peste 300 de biografii ale oamenilor importanți care au făcut istorie pe acest pământ. Și pe care Iurie Colesnic i-a descoperit și i-a redat istoriei într-un limbaj prietenos și accesibil.
Uniunea Scriitorilor din Moldova a înaintat 3 sau 5 candidați. Niciunul dintre ei n-a luat Premiul Național. Sunt nume bune. Care ar fi meritat. Dar nu înaintezi trei sau cinci nume pentru un singur premiu. Prima selecție o faci pe bune în cunoștință de cauză în sânul breslei. Dacă nu faci alte jocuri de culise. Sau dacă nu recitești pildele biblice (cel cu spălatul pe mâini și cu Pilat, procuratorul roman al Iudeei).
Paul Goma a fost unul dintre cei 3 sau 5 candidați înaintați de USM și în acest an.
În curând, la Cartier, vor apărea trei volume cu portrete alese din cele 11 volume ale Basarabiei necunoscute de Iurie Colesnic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt