Recomandat

Tenebre

Roman

169.00 MDL

În stoc

9789975867245 253
Partajare

„Trebuie să ne întoarcem la Inima întunericului, a lui Joseph Conrad (1899), pentru a vedea cât de inteligentă este reinterpretarea dată de Paul Kazack în acest prim roman al său. Deși aventurile lui Marlow pe fluviul Congo nu erau lipsite de critici la adresa procesului colonial, ele nu se distanțau întru totul de ideologiile rasiste care îl alimentau. Kawczak reușește să păstreze suflul epic conradian și umorul juvenil, dublat de ironie, al marinarului. În același timp însă, face din romanul său și un document exact în privința colonizării, inclusiv în aspectele ei cele mai tăinuite, mai ales sexuale. Personajul său, un geometru belgian, este trimis să întocmească planul cadastral al Congoului– o misiune «fluvială și sanguină, aproape septicemică». Și ajunge, de fapt, la întocmirea unui plan cadastral al lumii, surprinzând în amănunt relațiile de putere țesute între bărbați și femei.” (Zoé Courtois, Le Monde, Franța)

„Din Québec ne vine unul dintre cele mai fascinante romane de debut ale momentului: Tenebre, de Paul Kawczak. Acesta ne poartă acolo unde Joseph Conrad, prezent și el în carte, plasa «inima întunericului», adică în Congoul lui Leopold al II-lea, de la sfârșitul veacului al XIX-lea.” (Pierre Maury, Le Soir, Belgia)

„Poveste despre pasiuni fatale, iubiri sublimate, catastrofe intime și colective, Tenebre își desfășoară în forță magia neagră. O bună parte a reușitei romanului vine din faptul că toate firele poveștii se întâlnesc, până la urmă, într-un final exploziv. Aflat la timona acestui roman sumbru cu o scriitură impecabilă, dozând cu mare precizie acțiunea și profunzimea, nedreptățile și răzbunările, Paul Kawczak ne ține cu sufletul la gură de la început până la sfârșit.” (Christian Desmeules, Le Devoir, Québec)

Emilian Galaicu-Păun, despre romanul Tenebre

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Numai clienții autentificați, care au cumpărat acest produs, pot să scrie o recenzie.

Faceți cunoștință cu autorul

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt