Blog

Ieri a început Salonul de Carte de la Paris.
François Hollande, președintele francez, a invitat, cu o seară înaintea deschiderii Salonului, scriitorii și editorii la o recepție la Elysee.
„Cărţile fac parte din istoria noastră, din identitatea noastră şi este de datoria noastră să le facem accesibile tuturor. Cartea înseamnă, de asemenea, un sector economic, cu o cifră de 4 miliarde de euro şi cu 10 000 de locuri de muncă directe.”
François Hollande a pledat pentru o politică în favoarea reţelelor de librării şi mai ales a micilor librari care sunt confruntaţi cu numeroase dificultăţi, printre care chiriile mari cînd libăriile sunt situate în centrul oraşelor. El a mai justificat legea franceză legată de preţul unic pentru carte, ceea ce tocmai că a salvat sectorul difuzării şi reţeaua de librării. Iar acum şeful statului francez doreşte un preţ unic şi pentru cartea digitală. François Hollande s-a declarat de asemenea în total dezacord cu politica Bruxelles-ului care vrea să introducă libera concurenţă într-un domeniul, cel editorial, care are nevoie tocmai de protecţie. Pentru că, a spus François Hollande, cartea nu este o marfă ca toate celelalte, cărţile ne învaţă cum să trăim, ne structurează personalitatea. Trebuie să facem tot posibilul pentru ca să le redăm copiilor gustul pentru lectură, a mai subliniat François Hollande şi l-a citat pe scriitorul Michel Tournier cu următoarea frază: „Citiţi, citiţi, cititul vă face fericiţi şi inteligenţi”.
In mod simbolic, preşdintele Franţei i-a convocat la această recepţie pe doi miniştri: cel al culturii şi cel al economiei, respectiv pe doamna Aurélie Filippetti şi pe Pierre Moscovici. Un mod de a spune că fără menţinerea unui buget important la cultură nu se pot obţine rezultate importante în acest domeniu şi că statul are datoria de a sprijini cultura.
România este țara invitată a Salonului. Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu și Mircea Cărtărescu au refuzat, în semn de protest față de noua politică culturală a ICR-ului, să facă parte din delegație română. Cei trei erau printre 27 de scriitori români invitați de organizatorii Salonului. Printre cei 27 sunt și basarabenii Nicoleta Esinencu și Savatie Baștovoi.
Premierul Ponta, după ce confirmase prezența, și-a anulat-o.
Republica Moldova nu are stand la acest Salon. Cărțile Cartier sunt prezente în cadrul standului României. Editura va fi reprezentată de Em.Galaicu-Păun, redactor-șef Cartier.
(Informațiile au fost preluate de pe RFI)

Comentarii(3)

    • Nic Arsa

    • 11 ani în urmă

    Oui, da, … cartea este … și un produs, dar mai ales o reflectare (oricum este privită) a identității naționale, istorice, culturale, intelectuale, … . Ca atare, cartea ca produs economic extrem de fragil, ar trebui sprijinit și protejat.
    Dumneavoastră, la Cartier, o faceți extrem de elegant și de bine. Desigur, habar n-am cât de mult republica vă susține sau nu vă susține și – dacă – vă ajută au ba.

    1. @Nic Arsa: În ultimii 10 ani n-am avut nicio subvenție din partea Republicii Moldova. În anii 2000 a fost proeictul Fundației Soros-Moldova, a fost o aplecare asupra cărții de către fostul primar al Chișinăului, Serafim Urecheanu, au mai fost două cărți în 98 subvenționate de Guvernul României în cadrul proiectului de editare de carte. I-am enumerat pe toți.
      Nu sunt adeptul subvenției de carte. Cred în descentralizarea achiziției de carte pentru biblioteci. Acolo trebuie să fie banii statului. Și în proiecte de promovare ale valorilor. Mai cred în subvenția parțială pentru editarea unor manuscrise. Dar editorul trebuie să-și asume rolul de promotor al acestor cărți. Și să riște financiar.

    • Nic Arsa

    • 11 ani în urmă

    Cei optsprezece ani de continuă creștere și realizări a Editurii Cartier dovededesc cu prisosință că strategia dumneavoastră, pe care ați expus-o mai sus, este perfect viabilă și credibilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt