Blog

Marianne Mikko și comisarul european pentru extindere. O privire de asupra titlului cărții „Moldova: între est și vest”, apărută în estoniană.

Editura Kirjastus, Tartu, 2009
Editura Kirjastus, Tartu, 2009

Cartea a apărut într-un tiraj de 2000 exemplare. Este un tiraj obișnuit pentru cei peste un milion de estonieni. Tot așa cum un tiraj de 5000 exemplare e obișnuit pentru 9 milioane de maghiari. Tot așa cum 800 de exemplare e un tiraj obișnuit pentru 25 milioane de români (inclusiv cei din Republica Moldova).

Comentarii(8)

    • dandy

    • 15 ani în urmă

    Ai uitat sa precizezi numarul de estonieni cititori raportat la numarul total de estonieni, numarul de maghiari cititori la numarul total de maghiari si bineinteles numarul de romani cititori la numarul total de romani. Aici as mai adauga si numarul de analfabeti totali si al celor functionali din rindul estonienilor, maghiarilor si romanilor (inclusiv cei din RM). Mai adauga aici si secolul aparitiei limbii scrise in diferite colturi ale Europei, deci si a textelor scrise, care ulterior ar fi meritat sa fie citite si de altii. Variabilele astea sint extrem de importante pentru o descriere sociologica a fenomenului “cetitului de carte” la diferite popoare. Ziua de azi a inceput ieri, ca intotdeauna.

    1. @Dandy: Nu pot să spun chiar totul. Misterele dau bine la imaginea românilor. Mă duc la lansarea Durandin la Librăria din Centru. Poate număr câțiva români cititori.

  1. pot spune chiar cu oarece oftica, ca nu sunt romanii cel mai necititor popor din Europa asta batrana si putreda…

    1. @Vladimir: Probabil. Tirajul rușilor e de circa 3000 exemplare. Francezii scot romanele în 4000 exemplare, iar unele titluri le scot în tiraje de 400 exemplare. În fața cifrelor doar dragostea de carte a poporului român rămâne imbatabilă.

  2. Totul depinde carte, si de autori!!!
    Coelho se tipareste in mult mai multe exemplare, asijderea — Liiceanu si Cartarescu, iar mai nou, banuiesc, si Herta Mueller!

    1. @Vladimir: „De ce iubim femeile” de Cărtărescu s-a vândut în zeci de mii de exemplare (90 000 e cifra de care îmi aduc aminte). Dar Cărtărescu preferă cele două volume de poezie scoase în 600 sau 1200 de exemplare, care se mai vând și astăzi la patru ani de la apariție. Nu am venit cu literatura pop. Aici sunt alte cifre. Putem vorbi de cărți în franceză de sute de mii (Levi e la un milion), rușii le scot în 140 000 exemplare pentru primul tiraj.

    • Ludmila

    • 15 ani în urmă

    Herta Mueller se pare ca nua auzit nicio librarie din NY de ea; nici cei mai fideli cititori de literatura buna nu-i cunosteau numele, si totusi e un Nobel! Cat depsre Mikko, ma scuzati, dar tipa joaca ca si Kalman Mizsei, sub “dudocica” cui i se cere. Este total lipsita de interes, dar se pare ca e mai original sa fii asa decat ca Mueller.

    1. @Ludmila: Privirea face mai mult decât un Nobel. Privirea! Ueeeeeeeee!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt