După Krasnoselski, liderul Tiraspolului, Moscova ne mai oferă un președinte de mucava pentru Republica Moldova. Pe Igor Dodon. „Ex-președintele Dodon a plecat într-o vizită oficială la Moscova”, anunță RTR Moldova. Împreună cu tiraspoleanul Krasnoselski.
În 2 aprilie 2021 Republica Moldova are trei președinți:
- Maia Sandu, aleasă de cetățenii Republici Moldova,
- Vadim Krasnoselski, made in URSS pentru Tiraspol,
- Igor Dodon, made in Sadova, preș. RM de la Moscova.
După scrisoarea președintelui Maia Sandu, adresată președintelui rus Vladimir Putin, cu toate diligențele oficiale, în care președintele RM solicita ajutorul Kremlinului pentru vaccinul Sputnik V, ziarul Kommersant face publică această scrisoare. Diplomatic vorbind, scurgerea de informații oficiale dintre doi președinți în presă, este un gest nediplomatic, eufemistic vorbind, bădărănesc. Nu cred că partea moldovenească a făcut această scurgere într-o medie rusească, apropiată Kremlinului.
În decembrie trecut, cu puțin timp înaintea intrării oficiale în funcție a Maiei Sandu, preș. demisionar Dodon l-a numit pe deputatul socialist Golovatiuc ambasador la Moscova. Cutuma administrării unei țări zice că nu e de bun-simț să numești un ambasador care va trebui să lucreze cu alt președinte. Igor Dodon a procedat ca la Sadova. Și-a pus un „smotreașcii” pe post de ambasador. Apoi, pentru a-i da pondere și voce de cocoș-de-pădure la împerechere, l-a propus și ca premier, știind foarte bine că șansele lui Golovatiuc de a ajunge în fruntea unui guvern de la Chișinău sunt nule. Era important, pentru Dodon, ca Golovatiuc să aibă la Moscova această titulatură de fost „candidat la funcția de premier”.
De la Moscova Dodon anunță ca un președinte adevărat al RM sau ca un Dodon din septembrie 2020:
- „așa cum v-am promis, vaccinul va veni”. 180 de mii de doze, dintre care 60 de mii pentru Tiraspol. Ca ajutor umanitar. În urma scrisorii speakerului Grecanâi (scrisoarea n-a apărut în Kommersant). Krasnoselski anunță pentru Tiraspol că aduce de la Moscova 62 de mii de Sputnik V;
- „suntem gata să cumpărăm cel puțin 500.000 de doze ale vaccinului Sputnik V.” („Suntem gata” nu e o formulă pentru PSRM, care ar cumpăra cu șase milioane de euro vaccinul rusesc din banii partidului. „Suntem gata” ca țară (din bugetul RM) să cumpărăm vaccinul;
- „am discutat și despre prelungirea livrării mărfii moldovenești pe piața rusă fără taxe vamale. Cunoașteți că pe 31 martie a expirat termenul acestor facilități, care eu le-am obținut în urma discuțiilor cu Vladimir Putin 2 ani în urmă”;
- propun „o decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale să se ia de la Banca Națională un împrumut de 10, 15, 20 de miliarde de lei. Pentru asta e Banca Națională, să ajute oamenii. Și banii aceștia să-i orienteze pentru susținerea agenților economici și pentru susținerea populației. Lucrul acesta trebuie făcut acum, nu peste o lună sau trei.”
Igor Dodon împinge politicul din Republica Moldova în broșura lui Vladimir Lenin, apărută la Editura Priboi în 1917, Dualitatea sui-generis a puterii de stat și semnificația ei de clasă: „Caracteristica cea mai însemnată a revoluţiei noastre, caracteristică ce reclamă în modul cel mai imperios o atitudine bine chibzuită, este dualitatea puterii în stat, care s-a creat din primele zile după victoria revoluţiei.
Această dualitate a puterii se manifestă prin existenţa a două guverne: un guvern principal, adevărat, real al burgheziei, „Guvernul Provizoriu“ al lui Lvov. şi Comp., care are în mâinile lui toate organele puterii, şi un guvern complementar, accesoriu, „de control“ reprezentat de Sovietul din Petrograd al Deputaţilor Muncitorilor şi Soldaţilor, care n-are în mâinile lui organele puterii de stat, dar se sprijină nemijlocit pe majoritatea vădit neîndoielnică a poporului, pe muncitorii şi soldaţii înarmaţi.
Izvorul de clasă al acestei dualităţi a puterii de stat şi semnificaţia ei de clasă constă în faptul că revoluţia rusă din martie 1917 nu numai că a măturat întreaga monarhie ţaristă, nu numai că a dat toată puterea în mâinile burgheziei, ci a şi ajuns în pragul dictaturii revoluţionar-democratice a proletariatului şi ţărănimii. Tocmai o asemenea dictatură (adică o putere care se sprijină nu pe lege, ci pe forţa directă a maselor înarmate ale populaţiei), o dictatură tocmai a claselor arătate, constituie Sovietul din Petrograd şi alte Soviete locale de Deputaţi ai Muncitorilor şi Soldaţilor.”
Înainte de a pleca la Moscova, vine o știre care încă n-a fost infirmată, că premierul Ciocoi și guvernul RM a avut seara o ședință la sediul socialiștilor, ședință prezidată de Dodon. Unde s-a hotărât instituirea Stării de urgență.
Șireturile au fost legate. Urmează doar să vedem cine e Kerenskii sau contele Lvov și cine e Lenin sau Troțki dintre cei trei președinți și ciracii lor.
Câmpul legal și constituțional al Republicii Moldova a fost transformat într-o imensă câmpie rusă. Iar în îndepărtata zare, printre mesteceni, abia-abia să văd niște puncte constituționale.