Blog

Două școli. În satele din codrii Orheiului. Întâlnirea elevilor cu scriitori.
Program: poetul e întâmpinat cu pâine și sare. Intrăm în sala festivă. Mulți copii din clasele primare. Numărul scade până ajungem la clasa a IX-a. Recital. Copiii au învățat pe de rost poezii. Spun răspicat, de fiecare dată, „poezia XXX, de YYY”. Apoi poetul citește din versurile sale. Urmează întrebările. Vizate de profesoara de română. Vreo doi copii mai scapă întrebări fără gir. Sunt cele firești. Din afara manualelor.
Urmează fotografia comună. Selfiuri cu poetul. Apoi sesiunea de autografe. Pe bucăți de hârtie, pe caiete de matematică sau de gramatică.
În sală e frig. Majoritatea copiilor sunt fără paltoane. Par să fie obișnuiți. Anul trecut a fost schimbată cazangeria. În cadrul unui program de îmbunătățire a condițiilor copiilor din școlile rurale. „Când cazanul era pe cărbune, era foarte cald. Acum e ecologic, dar nu încălzește. Peleții, probabil, nu sunt de calitate. A câștigat licitația cel mai mic preț.”
Clădirile ambelor școli sunt cu trei etaje. Al treilea etaj e blocat. Și într-un sat și în celălalt. Pentru a economisi. Pe timpuri, acum 5-7 ani, erau aproape 1000 de elevi și, respectiv, 500 și ceva. Astăzi au cca 170 de copii. De fiecare școală.
Biblioteca școlii. Fondul de carte e din cărți RSSM, cărți din donația Ambasadei României la Chișinău (cărțile Litera) și din cele un milion de cărți oferite de președintele Băsescu (colecția Adevărul). Mai sunt câteva cărțulii de 16 sau 32 de pagini. Din cele ieftine. Au fost procurate de biblioteca școlii. Nu există buget pentru carte.
Ultimii scriitori care au trecut prin școală: Mihail Sadoveanu, acu aproape un secol (a îmbinat vânătoare cu o întâlnire cu elevii din localitate); Ion Druță, acu o juma de secol; Grigore Vieru, acu 30 de ani. Ieri a fost Vasile Romanciuc.
„Există și scriitori vii…” . Chiar dacă sunt în manualele școlare.
Mai există și copii. Deocamdată. Puțini. E devărat. Încercați acum. Mâine ar putea să nu mai aveți cu cine vă întâlni, poeții vii din manualele școlare.
 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt