Blog

Tim are 80 de cărți. Poate o sută. Sunt patru rafturi în salon. Și unul în wc.
Bibliotecile personale cu un număr atât de mic de cărți vorbesc cel mai bine despre personalitatea posesorului. Bibliotecile cu peste o mie de cărți sunt deja ca și câmpia rusă. Poate fi orice. În bibliotecile mici cărți întâmplătoare nu există. În biblioteca lui Tim sunt cărțile clasicilor englezi, câțiva scriitori importanți ai secolului XX, cărți de istorie, cărți de analiză politică. Și Era extremelor de Hobsbawm. Tim a absolvit istoria la Oxford. Și este cu vederi de stânga. Are ghidul Malvania. (Un ghid comun pentru supraviețuire în orice țară din Europa de Est sau fosta URSS. Malvania nu e Moldova. Dar Moldova poate fi Malvania.) Tim are nevoie de el. Vizitează cam de două ori pe lună estul Europei. 
Așa arată biblioteca lui Tim. Și așa este Tim.
Uită-te în biblioteca ta. Și vezi cum arăți. Dacă arăți cumva. Dacă ești cumva.

Comentarii(15)

    • Zenu

    • 14 ani în urmă

    Oo, da! Arăt… bogat. Sub o mie de cărţi şi nici una întâmplătoare. Circa 80% – citite.

    1. @Zenu: Esti elevat. Nu e vorba de bogatie. Dar e o fericire.

  1. n-am casa…inchiriez…cartile sunt grele…nu prea am nici loc…le citesc si le duc la tara, la parinti, sa stea acolo…poate, candva…asa-zisa mea biblioteca e vesnic in miscare: trimit ceva carti acasa, parintii imi trimit altele…am si in format electronic: scanez, cat pot, pasaje si capitole intregi…uneori inregistrez varianta audio…am cateva zeci de giga de carti…e biblioteca mea ambulanta, vesnic pe drumuri…soferul de la autobuzul din sat stie: iar carti, ca e geanta cea mai grea…

    1. @Vitalie: Am trecut. Am stat ani de zile cu carti in cutii. In garaje. In depozite. Dar, oricum, erau trei rafturi cu cartile curente. Langa mine. Pentru tihna mea.

  2. Acum jumatate de an am rasuflat si eu usurata ca mi-am aranjat biblioteca. De pe cand traiam pe la tot felul de gazde, “omnia mea” erau cartile. Si erau chiar purtate peste tot. Pentru ca ele imi erau mobila. Acum daca imi opresc intamplator privirea pe vreo carte, vine si o avalansa de amintiri… Si oricum e mai placut sa rasfoiesti pagini vii, decat pagini virtuale…

    • Catalin

    • 14 ani în urmă

    Domnule Erizanu,
    Ca zisesi de Tim ala. O sa ma apuc sa-mi numar si eu toate cartile din biblioteca. Cate-or fi , atatea sunt. Da` nu conteaza. Toate sunt citite. Absolut toate. Unele mai cărţoaie, altele mai cărţulii. Dar nici asta , nu-i bai. Baiul e ca n-am devenit mai destept. Dimpotriva

    1. @Catalin: Cititul e o zăbavă, ca să utilizez un termen sadovian sau neculcian. Și e o zăbavă plăcută. Restul nu contează.

  3. cartile, in mare parte, sunt un indicator al bunastarii…

  4. celui inteligent

  5. cititul nu e zabava unui student care tre’ sa dea in mediu 130lei pe carte din cei ~250lei din bursa.

    1. @Ceziceu: Sunt nevoit sa repet. Și nu mi-e drag. Nu cartea e scumpă. O carte de circa 200 de pagini costă în Occident peste 20 euro. Bursa, salariul sunt mici. Îmi pare rău. Sunt biblioteci. Dar, cu mici excepții, nu prea cumpără nici ele cărți.

  6. iar bibliotecile cumpara carti nu pentru ca nu ar avea cititori..din contra – pentru ca sunt sarace…si e un cerc vicios…

    1. @Vitalie: În fiecare an, cu excepția lui 2009 (când bugetul era gol ca un ou de prepeliță uitat sub un mărăciniș de doi ani), bibliotecilor din Republica Moldova le revin cca 3 milioane lei. E puțin. Dar acest puțin mai este pierdut pe drum de diferiți primari sau directoare de biblioteci. Care cred că necisitățile primordiale ale unei biblioteci sunt fotoliile moi și covoarele persane. Dar vreo 900 000 de lei ajung să fie cheltuiți pe carte. Ce fel de carte? Depinde de bibliotecar. La 2010, din experiența mea, cele mai bune biblioteci din RM sunt Biblioteca Municipală Hasdeu, biblioteca Universității din Bălți. Și încă câteva biblioteci sătești sau școlare din provincie. Cam atât. În rest, sunt chestii ocazionale.

    • Catalin

    • 14 ani în urmă

    Domnu Erizanu,
    Ma intristezi cu totul. Cum 3 milioane lei la o populatie de cca trei milioane de locuitori? Nu e putin. E ridicol de putin!! Nici in Ro nu sunt bani de la buget pt. carti, dar nici chiar asa. Cam la cat s-ar ridica suma de cumparare de carti pe locuitor in RMd. atunci? (daca ar fi sa socotesc leii md in echivalent Ron,iti vine sa te iei cu mainile de cap,nu alta!)

    1. @Catalin: În 2008 au revenit 0,20 RON per locuitor. În 2009 au revenit zero roni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt