Blog

Unele lucruri mă enervează. De obicei, fumez, tac, fumez, tac, fumez. Tac. Iar fumez. Neutralitatea Moldovei din Constituție mă enervează. Nu tare. Deoarece îmi aduce aminte de neutralitatea Belgiei dinaintea primului război mondial. Belgia era țară neutră. Atât doar că trupele germane au trecut prin neutralitatea ei ca să atace trupele franceze. Care se credeau protejate de neutralitate Belgiei.
Neutralitatea Moldovei la 2010 e ca neutralitatea Belgiei la 1914. Iar neutralitatea Belgiei era ca neutralitatea varzei dintr-o seră de Bruxelles. Vrea Jean s-o taie, atunci o taie. E vorba doar de o varză neutră.
Costurile neutralității sunt de nenumărate ori mai mari decât costurile altor securități. Vezi costurile și eforturile Elveției pentru apărare. Și vezi istoria Belgiei.
Așa spun cărțile.
Lăsați varza în pace. Mă duc să fumez. Și să tac.

Comentarii(12)

  • boieru

  • 14 ani în urmă

  Fumeaza , fumeaza si taci.Nu a existat si nu exista neutralitate in politica unei tari mici.Este doar un cuvant pentru naivi.

  1. @Boieru: Mă duc să fumez.

 1. nu fuma.

  1. @Sylvi: Am motive?

  • Mircea

  • 14 ani în urmă

  Dar care e alternativa neutralitatii unei tari fara integritate teritoriala, fara putere si unitate, si intr-o zona de interese contradictorii? Esti cu unii ta mananca altii si invers…
  Si cand mai cauti ca pentru a reusi nu poti sa fii asezat pe doua scaune dar trebue sa ti alegi tabara…Iti vine nu numai sa fumezi. Daca am sti ce vrem ca natiune, lucrurile par a fi mai simple.

  1. @Mircea: Cipru a găsit alternative. Dacă există voința elitelor politice, atunci există și alternativă. Eu vorbesc de elite politice. A nu se confunda cu grupări/găști economico-politice cu interes personal.

  • Vica

  • 14 ani în urmă

  Un evreu mi-a spus ca cel mai destept lucru pe care poti sa-l faci cand esti mic si ai casa construita la rascruce e sa stii sa ramai neutru cand altii in jurul tau se bat. Tu stai cuminte la rascrucea drumurilor pe care trec ei, eventual deschizi si o carciuma ca sa le dai sa manance si sa bea, pe bani bineinteles, percepi eventual si niste taxe pentru ca se folosesc de rascrucea ta dar nici intr-un caz nu iei partea unuia sau altuia (ca sa nu patesti ca varza probabil)… Si tot el mi-a mai zis ca fumatul dauneaza grav sanatatii 😉

  1. @Vica: Mulțumesc. Am înțeles acum de ce Israelul se află acolo unde se află și de ce este atât de neutru.

  • Mircea

  • 14 ani în urmă

  Posibil ca cedarea transnistriei ar fi o alternativa de integrare in UE a unei parti din RM, dar scenariul poate complica si mai mult situatia in regiune. E nevoie si de vointa elitelor politice a altor state.

  1. @Mircea: Dumnezeu îi ajută pe cei puternici și cei care vor să fie ajutați. Cu elitele politice ale altor state se discută. Se discută. Se discută.
   Dar eu mă duc să fumez.

  • Catalin

  • 14 ani în urmă

  Sa nu am cuvinte total elogioase la aceasta idee? Exclus! Este atat de … esentiala incat, tot gandinu-ma la ea,iata ,mai trebuie si sa tac. Si sa mai fumez si eu inca o tigara.

  1. @Catalin: Tutunul este un drog care intră direct în sânge. Este eficient 30 de minute. După aia ai nevoie de o nouă doză. Și tot așa. Până ne fumăm toată neutralitatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt