Blog

Sunt 30 de mii. În Republica Moldova. Cu acte în regulă. Cu legitimații, cu salarii, cu birouri, cu telefoane, cu internet, cu mașini negre, cu permise speciale, cu facebook, cu odnoclassniki. Ăsta este aparatul. Birocratic. Ei își spun funcționari publici. Administrează un teritoriu de 0,0338 milioane kilometri pătrați cu o populație de 3,5 milioane de locuitori.
Câte un funcționar public pentru 116 cetățeni.
Câte un funcționar public pentru 1,12 kilometri pătrați de teritoriu.
Erau 3 mii. În Marea Britanie. N-aveau internet, n-aveau telefoane, n-aveau mașini. Și administrau un imperiu de 20,9 milioane de kilometri pătrați cu 450 de milioane de locuitori.
Câte un funcționar public pentru 150 000 de oameni.
Câte un funcționar public pentru 7000 de kilometri pătrați.
Așa spun unele cărți. În engleză. Imperiul de Niall Ferguson. 3000 de birocrați care au administrat cel mai mare imperiu pe care l-a avut lumea. Și au schimbat lumea.
Dacă facem un calcul, atunci Republica Moldova ar putea fi administrată de 23 de Johni. Și o  Regină Victoria. Mică-mică. Încă în embrion.

Comentarii(11)

  1. Adevarat. Si nu prea adevarat. In cei 3000 de functionari britanici nu intrau consilierii locali. Nici politistii de sector. Nici aparatul primariei – pentru probleme sociale, de educatie, tineret…
    E o tendinta in statul modern ca birocratia sa creasca pentru ca se multiplica functiile statului, creste numarul domeniiloor supravegheate public si in consecinta creste si numarul de persoane angajate in acest sector.
    De aia comparatia mi se pare incorecta. Comparam Marea Britanie din secolul 19 cu Moldova veacului 21. Daca comparam cifrele contemporane (Biroul de statistica britanic indica un numar de 500 mii functionari publici in 2011 – http://www.ons.gov.uk/ons/rel/pse/civil-service-statistics/2011/stb—civil-service-statistics-2011.html , la populatia de 60 milioane a Regatului asta face 119-120 persoane deservite de un functionar). Cifre foarte si foarte similare celor moldovene.
    Semn ca problema nu e in numere…

    1. @Vitalie Spranceana: Dacă dăm drumul la tot aparatul birocratic moldovenesc (consilieri, șefe de aparat s.a.m.d.), atunci statistic ajungem la 300 de mii. La o populație de 3,5 milioane, dintre care aproape un milion e plecat, 600 de mii sunt pensionari, 900 de mii sunt copii. Avem o birocrație foarte eficientă.

  2. alte cifre credibile in genere indica un numar de 640 mii de functionari britanici in 2010 (http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/640000-ndash-but-for-how-long-ministers-reveal-size-of-the-civil-service-2004764.html)iar asta face cam cate 93 de cetateni per functionar…Intr-un asemenea context Moldova apare ca un model de eficienta a birocratiei…

  3. E aproape sigur ca nu fiecare din cei 30 mii functionari moldoveni are masina neagra la scara. In fapt, nici deputatilor nu le ajunge tuturor cate o masina si mai merg unii si pe jos sau cu troleibuzul…Mi-l amintesc pe Ivanov din Partidul lui Diacov, cel care astepta cu mine troleibuzul in statia de pe strada Puskin. Despre salariile functionarilor nici nu mai vorbesc – eu am fost angajat al unei directii la CCA, cu 800 lei salariu, in 2007. Pe urma la USM, tot angajat al sectorului public/bugetar – tot 800 lei salariu. In 2009. Asta ar putea explica partial eficienta redusa a functionarilor. Pentru ca nu-s motivati. Apoi mai e influenta politicului asupra aparatului birocratic. Apoi cea a banului. Apoi cea a distributiei puterilor in stat. Apoi cea a cetatenilor insisi. (un scurt exemplu: merg azi cu automobilul cu viteza rezonabila pe strada Kiev inspre strada Tudor Vladimirescu. La un moment sunt depasit de un ins ce incalca doua linii neintrerupte si iese pe contrasens, dupa care se intoarce din nou in fata mea ca dincolo venea un microbuz. A trebuit sa franez rapid ca sa evit ciocnirea. Ma gandeam unde-ar fi un echipaj al politie rutiere. Pe urma m-am mai gandit ca nu trebuie sa bagam politisti si alti slujitori public la tot pasul. Trebuie sa ne pazim singuri. Insul ar fi trebuit sa respecte regulamentul rutier si fara a fi amenintat de baston. Dar n-o face si provoaca accidente. Pe urma aparatul politiei rutiere are motive sa creasca). Si in alte domenii e asa. Cetatenii tot poarta vina pentru inflatia paratului birocratic.

    1. @Vitalie Spranceana: E bine că nu au chiar toți funcționarii publici mașini negre. Mai sunt și albe, verzi, albastre, gri. Mai sunt și cei care umblă cu troleibuzul. Altfel ar fi fost 30 000 de mașini, cu perdeluțe în spate, mergând pe contrasens sau trecând peste două linii neîntrerupte. Probabil, funcționarii publici sunt buni. Sunt și evazivi. Sunt polițiști buni. Sunt și polițiști evazivi. Funcționarii publici sunt ca săgeata asta verde, pe o bucată de bleah, ascunsă după un semafor, care te ajută la ceva, dacă o ții minte că e acolo. Căci de văzut, n-o mai vezi. A cui e dreptul de autor cu săgeata verde? Vreun pictor ratat care a devenit funcționar public?

  4. cartea cu pricina trebuie si ea inserata in contextul ce-l merita: “a gestiona eficient” asta e un eufemism…Era vorba de un imperiu in care majoritatea cetatenilor erau lipsiti de dreptul de vot si reprezentare politica, deci voce, fiind condusi autoritar de sefii de fabrici (care suplineau munca de administrare)si mari proprietari latifundiari (simplific mult) deci responsabilitati mai putine pentru stat, mai era vorba de teritorii colonizate unde aborigenii erau exploatati, terorizati si restul pentru a asigura nevoile metropolei…asa incat “administrarea eficienta” trebuie inlantuita in multe-multe paranteze…mai ales ca si natura serviciului public era diferita – functiile publice se cumparau sau se scoteau la licitatie…acum e meritocratie, statul e incomparabil mai mare in toate domeniile.

    1. @Vitalie Spranceana: Sigur. Nimeni n-o scoate din contextul istoric. Mai sunt niște nuanțe. Și multe. Dreptul la vot pentru proprietari (după plata impozitelor) mi se pare mai logic decât acest vot universal. Tu alegi administratori pentru banii pe care îi dai lor în gestiune. Cel care nu plătește impozite ce alege? E cam primitiv exemplul. Și nu e deloc democratic. Parcă Victoria a introdus acest drept de vot.
      Fostele colonii englezești, nu știu de ce, au devenit state unde banii publici sunt administrați mult mai bine decât în fostele colonii franceze, portugheze, spaniole, rusești, belgiene.
      Simplific mult și eu. Acum aborigenii nu sunt exploatați. Și așteaptă ajutoare umanitare. Și medici, și profesori. Căci nu o să se chinuie ei cu munca.
      Sigur. E mult mai complicat.

  5. …ca să vă destindeţi niţel că supun atenţiei această posibilă deschidere pentru viitorul vinurilor moldoveneşti:
    http://vinul.ro/moldova-romania-love.html

    1. @vladimir b.: Citit. Vinurile moldovenești bune nu le-am văzut printre cei 5-7 exportatori. Rămâi la Oprișor.

  6. Ce pot să spun ? Lumea scrie bine, păcat că guvernanţilor, inclusiv funcţionarilor publici, nu le-ajunge minte să citească, baremi-te să-nţeleagă !!!

    1. @ProAdevăr: Niall Ferguson scrie excelent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt