Rușii au făcute publice datele anului editorial 2012.
A fost cel mai prost an editorial din ultimii 10. Piața editorială rusă a revenit la 2001. În statistică a crescut ponderea broșurilor. Oricum, față de 2008, cel mai bun an, tirajul total a scăzut cu 30 la sută, iar numărul de titluri cu 5,2%.
Numărul total de titluri: 116 888.
Tirajul mediu: 4624 de exemplare.
Numărul de exemplare per persoană: 3,77 (inclusiv broșurile). Față de 5,35 în 2008.
Numărul de exemplare per persoană în Republica Moldova: 0,99 (inclusiv broșurile) în 2012 (fără regiunea de est).
Rușii au metrou, program național de subvenție a cărților, program național de achiziție, lista prezidențială de lecturi obligatorii pentru elevi, programul Pușkin, petrol, gaz, câteva premii naționale pentru cea mai bună carte, cel mai bun roman, cel mai bun tânăr scriitor, cel mai prost roman al anului, Kurilile și pe Murakami.
dandy
Moldovenii (ii) au (pe) rusi. Sau cred ca (ii) au.
Gheorghe Erizanu
@dandy: popoarele care cred că-i au pe cineva, de obicei, se plimbă pe sub istorie. Noi i-am avut de polonezi, pe maghiari, pe turci, pe ruși, pe americani, pe europeni. Când realizezi că ești singur, atunci, poate, reușești. În istorie.
dandy
Ca sa intelegi ca esti singur, ca poti sa faci ceva singur, trebuie sa te desparti de cordonul ombilical. Sa te nasti. Si sa realizezi ca existi. In istorie. Altfel – ai dreptate – ramai, irecuperabil, in afara ei.
Gheorghe Erizanu
@dandy: De acord. Britanicii, rupți geografic de continent, au reușit să construiască cel mai mare imperiu.
catalin codru
si cu e-book care e statistica?in moscova tot mai rar vezi persoane cu carti ,,clasice,,.practic toti citesc de pe carti electronice,tablete,telefoane mobile.
Gheorghe Erizanu
@catalin codru: Piața eBook-urilor e în creștere. Nu am datele din Rusia pentru 2012. În SUA în 2012 22,5 la sută din încasările pieței editoriale revin digitalului.
Nic Arsa
Nenea Mishka, ursoiul, are probleme. Motiv de bucurie, au nu de tristetze.
talex
dar de ce rusii il au si pe Murakami?
Gheorghe Erizanu
@talex, Nic Arsa: Dacă sunt Kurilele, atunci să fie și un japonez. Altfel, e unul dintre cei mai vânduți scriitori în Rusia.
Nic Arsa
Care din cei doi, scriitorul, Haruki Murakami, sau artistul plastic, Takashi Murakami?
Sau mai sunt si alti faimosi Murakami pe acolo?
Nic Arsa
Domnule Erizanu,
Revin cu scuzele de rigoare, dar cu doar puțin mai multă rigoare. Așa-mi trebuie dacă sunt leneș. Am re-gândit problema și cu doar câteva click-uri pe-acolo, pră mult-iubitul nost’ di Internet, am dat de peste 15.000.000 de referiri la numele Marakami.
Este cel mai adesea un nume de familie, al 35-lea cel mai frecvent din Japonia. În traducere corectă semnifică “Satul de sus.” Deci, nimic nou sub soare, precum Porumbacu de Sus și Porumbacu de Jos sau Pianul de Sus și Pianul de Jos, ambele din județul Sibiu.
Deci, domnule Erizanu, la care dintre aceste cincispreceze milioane și mai bine de intrări vă referiți?
Ski
Nic Arsa: Mai e un scriitor Murakami, care mie-mi place foarte tare. Ryu îl cheamă. Ryu Murakami (http://www.tiuk.reea.net/index.php?option=com_content&view=article&id=823 )
Gheorghe Erizanu
@Ski: E altă categorie. De acord.
vladimir b.
Ruşii au edituri bune! Mă aşteptam asta să spui întîi şi întîi…oameni care iubesc, cunosc şi promovează cartea)
Gheorghe Erizanu
@vladimir b.: Sigur. Au trei-cinci dinozauri, care tipăresc fiecare în parte mai mult decât întreaga piață românească de carte. Și câteva edituri medii sau mici excelente. Aceste edituri fac literatura rusă.
vladimir b.
…sau măcar scrisul contemporan rus! Pentru că, ştii mai bine, nu orice grafomanie, e şi autormat literatură)Şi totuşi, se tipăreşte, apar premii, care le acreditează.
Nic Arsa
Ski, multumesc, il descoperisem deja pe Ryu Murakami, pe cand studiasem ceea ce Google search mi-a dat.