Blog

Primul loc pentru „Moldova: oameni, locuri, bucătărie și vin”, de Angela Brașoveanu și Roman Rybaleov, la Gourmand World Cookbook Awards 2020, ediția a XXV-a

„Pentru prima dată de la înființarea acestui premiu, în 1995,  facem publică lista celor mai buni din lume înainte de ceremonia de premiere.

Călătoriile internaționale sunt acum imposibile. Mulți dintre câștigătorii noștri stau acum în casele lor pentru mai multe săptămâni și de aceea ne-am gândit că făcând publică lista acum poate face sute de oameni mai fericiți în aceste vremuri dificile. Obiectivul nostru cel mare este să încercăm să ajutăm pe acei care „gătesc prin cuvinte” în orice fel posibil. Acestea sunt niște cărți specifice care te ajută să rămâi în dispoziție bună,” a declarat Edouard Cointreau, președintele Gourmand World Cookbook Awards.

Premiile pentru Europa de Est au fost repartizate astfel:

1) Republica Moldova: Moldova: oameni, locuri, bucătărie și vin, de Angela Brașoveanu și Roman Rybaleov. (Editura Cartier, 2019)

2) Ungaria: Hangulatfüggő, de Aklexandra Horváth (Bonex Press 2019)

3) Australia: Baltic, de Simon Bajada (Hardie Grant 2019)

3) Croația: Wild Plate, de Maja Duka și Ada Seferagić (2019)

Angela Brașoveanu este una dintre cele mai originale jurnaliste din Republica Moldova. Pe parcursul anilor, a editat mai multe reviste: Cartier-magazin, Revista cărților, Capitala-magazin, Punkt, remarcabile prin concept, stil, ironie și lipsa de teme tabu. A organizat, în 2006, Clubul hedoniștilor, primul club de degustări de vin din țară, care adună atât profesioniști ai domeniului, cât și amatori ce vor să cunoască mai mult. Din 2017 realizează emisiunea Egoist la TV8. Călătoriile, artele, oamenii, gastronomia și vinul au interesat-o întotdeauna, a scris despre toate și, cu îngăduința stelelor, va mai scrie (brasoveanu.com).

Roman Rybaleov este unul dintre cei mai buni fotografi din Republica Moldova. Licențiat al Academiei de Fotografie din Moscova, are mai multe premii internaționale și naționale, a fost numit în repetate rânduri, de către revistele locale, Fotograful Anului. Din 2009 a creat propria Școală de Fotografie, care are deja peste 1000 de absolvenți. Este pasionat de oameni și călătorii. A organizat, împreună cu școala, zeci de phototrip-uri atât prin Republica Moldova și România, cât și în diferite colțuri ale lumii, de unde au revenit întotdeauna cu capturi demne de reviste internaționale (rybaleov.com).

Moldova: oameni, locuri, bucătărie și vin a luat și Premiul de Excelență la Gala GastroArt & Vinul.ro, cel mai mare festival de vinuri și street food din România, Wine and Street Food Festival (27-29 septembrie 2019.

Volumul va apărea și în ediție franceză în traducerea lui Veronique North-Minca și în ediție engleză în traducerea Monicăi Predatu.

Simon Bajada este chef, food stylist și fotograf, stabilit în Suedia. Are la activ 15 cărți gastronomice în calitate de fotograf și stilist, dar și cărți a căror autor este el însuși. Cartea Baltic este despre cultura gastronomică a Țărilor Baltice – Estonia, Letonia și Lituania. Simon Bajada face food styling și fotografiază pentru Swedish Gourmet, Monocle, American Travel & Leisure, Plaza, Delicious UK și Harrods Magazine.

Alexandra Horvath este o patiseră din Budapesta, cunoscută pentru talentul de a îmbina tradiția și inovația în patiserie. Consideră gătitul atât terapie, cât și artă, tocmai de aceea cartea ei se numește Hangulatfüggő – În funcție de starea de spirit.

Wild plate a luat startul ca un proiect al studenților și profesorilor din Bol, Croația, care au învățat, au cules și au gătit sau au făcut băuturi  din ierburi și plante sălbatice din zonă, majoritatea date uitării sau cunoscute doar de bătrâni.  Tinerii din proiect au dorit să confirme că dieta mediteraneană nu este doar un grup de produse alimentare, ci o tehnică de cultivare a alimentelor, un ecosistem durabil, un mod de preparare și de luat masa, un stil de viață. Cartea a fost tradusă în engleză și germană

Evenimentul de premiere al celei de-a 25-a ediții, va avea loc la Paris și în China, după ce starea de urgență în legătură cu Corona virus se va încheia și se preconizează a fi și mai mare decât în ceilalți ani. La concurs au fost selectate cărți din de peste 230 țări și este considerat cel mai mare eveniment din lume în domeniul gastronomiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt