Blog

Ziarul de Gardă m-a întrebat cum va fi lumea după Covid19. Astăzi e prima joie de la fondarea ZdG, când poștașii nu vor mai duce ziarul abonaților. Ziarul a apărut doar în format pdf și e distribuit pe net. Nu sunt prezicător. De aia textul arată așa:

Lumea nu trece prima dată prin pandemii asemănătoare celei de azi.

La începutul secolului XIV o galeră genoveză intra în portul Messina din Sicilia. Venea din China. A fost începutul Morții Negre în Europa. Focarele s-au răspândit și au ucis milioane de oameni, fără a face selecție. Apoi a fost Renașterea.

La sfârșitul Războiului Celor Două Roze, pe la 1485, mercenarii lui Henric al VII-lea aduceau în Londra victoria celui care avea să fie întemeietorul dinastiei Tudorilor și „sudoarea engleză”, o boală care se răspândea mai repede decât ciuma. Mureau, mai ales, cei mai puternici bărbați. Așa începea istoria celui mai mare imperiu.

Prima pandemie cu statisticile la zi din România a avut loc în iarna lui 1935. Au murit 48 000 de oameni, majoritatea copii. Gripa a durat patru luni.

Romanul distopic 2020 , de Hamutal Shabtai

Dar nici ciuma, nici „sudoarea engleză”, nici „gripa din 1935” n-au avut Organizația Mondială a Sănătății și Imperiul Digital al Netului. Prin anii 90 apărea cartea de anticipație „2020” a scriitoarei israeliene Hamutal Shabtai. E despre o epidemie globală care decimează omenirea în anul 2020. În viziunea distopică a romancierei israeliene, puterea politică se află în mâinile Organizației Mondiale a Sănătății care își asumă puteri dictatoriale în scopul de a izola pe cei bolnavi de cei sănătoși și a salva cât se poate din populația Pământului.

După două luni de autoizolare, mai ales cei din apartamente, vom învăța din nou să mergem. Politicienii care și-au făcut PR mai mult decât și-au demonstrat grija față de propriul popor, sper, vor fi taxați. Vom înțelege altfel ce înseamnă lucruri care păreau firești până acum: un spectacol, un concert, o lansare de carte, o ieșire de duminică până la Iași, o dezbatere de idei, o plimbare prin parc, o cafea la terasa din colț, o oră la sala de forță, o strângere de mână sau o îmbrățișare. Intrăm într-o situație economică deosebit de complicată. Vom reveni la casele părăsite din satele noastre.

Și urarea „Sănătate!” va fi spusă și înțeleasă altfel.

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt