„Când statul este prea puternic, poezia tace. Când statul cunoaște o criză profundă, arta e liberă să spună ceea ce are de spus”, zice Umberto Eco.
Unde, naiba, sunt capodoperele Basarabiei?
Iar dacă ele sunt deja publicate, atunci care sunt ele?
Pe 6 martie, în ziua reducerilor, livrarea gratuită pentru comenzile online va fi suspendată.
Comandă prin telefon 068 555 579 de luni până vineri: 09.00 - 17.00
„Când statul este prea puternic, poezia tace. Când statul cunoaște o criză profundă, arta e liberă să spună ceea ce are de spus”, zice Umberto Eco.
Unde, naiba, sunt capodoperele Basarabiei?
Iar dacă ele sunt deja publicate, atunci care sunt ele?
Cele mai vândute cărți ale lunii mai în Librăriile Cartier au fost: Cele mai vândute cărți pentru copii: Post Views: 106
Eugen Doga a murit la 88 de ani. Până azi a fost considera cel mai mare compozitor român în viață. Născut în Transnistria, în URSS, a învățat româna după 20 […]
Cele mai vândute cărți Cartier la Bookfest 2025: Post Views: 202
Sloganul Maiei Sandu din campania prezidențială din 2020 a fost „E vremea oamenilor buni!”. Era a doua campanie, după cea pierdută în fața lui Igor Dodon din 2016. De la […]
Cea mai frumoasă stradă din Chișinău a fost Strada 31 August. Nu din cauza caselor sau clădirilor frumoase, nu din cauza benzii pentru cicliști, nu din cauza drumului reparat, nu […]
Editura Cartier revine cu noutăți, dezbateri și lansări de carte pe toate gusturile și pentru toate vârstele la Bookfest. Din ficțiune, vă recomandăm romanul cu haz despre copilărie în comunismul […]
catalin codru
vreti sa mariti tirajele pe sama suferintelor?))
Gheorghe Erizanu
@catalin codru: Aveam altceva în vedere. Dar poate fi citit și așa.
Mircea
Un stat în criza presupune si perioade de stat prosper, ori puternic. Numai ca statul moldav a fost puternic doar în epoca Stefaniana mi se pare. A fost prea demult. Statul moldovenesc de azi e o croiala neîndemînatica. De unde capodopere?
Gheorghe Erizanu
@Mircea: Din complexe, frustrări și sărăcie.
Mircea
Gheorghe, nu cred ca conceptul de sublimare poate fi aplicat la moldoveni. Pulsiunea libidinala îsi poate potoli ardoarea cu fete frumoase si cu vin, ceia ce în Basarabia nu lipseste.
Gheorghe Erizanu
@Mircea: Atunci rămânem fără capodopere. Literare. Poate e și mai bine. Capodoperele Basarabiei sunt doamnele și vinul. Și ce facem cu editura?
Max Ciudin
Cauză fără efect?!
E din cauza cauzei cauzei – criza profundă a culturii.
Gheorghe Erizanu
@Max Ciudin: Cultura e ceea ce rămâne după ce totul a fost uitat.
Mircea
Pai editura e universala. Si-apoi, cred ca capodopere ar putea aparea (ori poate si sunt ele pe undeva), dar nu din saracie si complexe, ci din speranta/credinta.
Gheorghe Erizanu
@Mircea: Capodoperele apar din eliberare. Speranța e în literatura pop. Credința e un atu al religiei.
Mircea
Ai dreptate Gheorghe, cautam cuvintele care puteau face alternativa la „complexe” etc, adica cu mesaj pozitiv. Credinta am citat-o într-un sens mai general. Si speranta din superficialitate. De fapt trebue de-i întrebat pe cei ce fac capodopere ce îi ghideaza. Raspunsul va fi subiectiv. Dar cam totul e subiectiv si relativ. Si cum spui tu mai sus, ceia ce conteaza e ceia ce ramâne. Fie ea cultura, stiinta, religie…
Gheorghe Erizanu
@Mircea: O lucrare bună este subiectivă. Ea nu poate fi obiectivă.
Grigore Grigorescu
Normalitatea este capodopera capodoperelor. Nu știm dacă lumea are nevoie de vedete, comete, capodopere și încă foarte multe anormalități. S-au produs arhisuficient. Revenirea la religia normalitpții – este capodopera dintâi și ultima. Lucru cunoscut, dar glorifagii o decimează.
Gheorghe Erizanu
@Grigore Grigorescu: Eu nu știu și n-am apucat normalitate. Ce-i aia?
Nic Arsa
Da, desigur, a rămâne, rămânerea, ceea ce rămâne. Apa trece, pietrele rămân.
Grigore Grigorescu
Se pare că răspunsul e la Confucius: schimbă întrebărarea.