Blog

Deja nu ne mai miră rezultatul dezastruos al testelor Pisa pentru Republica Moldova. Ne-am obișnuit. E ca o zăpadă de iarnă. Oricum vine. Dintre cei peste 40 de mii de elevi, câți avem într-un an, 20 de mii sunt analfabeți.

Dacă ne uităm la istoricul testelor Pisa pentru Republica Moldova, atunci observăm:

  1. dezastrul din 2009, care a fost cel mai mare, vine după 9 ani de guvernare comunistă. Care nu a închis școli, care au promovat „moldovenismului primitiv” (adepții statalismului moldovenesc), care au achiziționat cărți editate de cele două edituri de stat pentru bibliotecile din Republica Moldova, care au editat cărți ale clasicilor realismului socialist, care au editat manualul de Istorie a Moldovei, care au început să editeze Enciclopedia Moldovei după modelul Bolișoi Sovetskoi Ențiclopedii, care au corupt liceenii la BAC (vă reamintesc grija komuniștilor pentru pshihicul liceenilor și a părinților, când ministra Maia Sandu a instalat camere video la BAC), care au creat un sistem de valori după chipul și închipuirea lor, de mari patrioți ai Moldovei. Au fost anii când în bibliotecile școlare și publice nu s-a achiziționat aproape nicio carte. Au fost anii instaurării corupției și pentru cunoștințe. Generația din 2009 acum ar trebui să fie tinerii care să asigure turațiile dezvoltării social-economice a Republicii Moldova.
  2. dezastrul din 2022 vine după pandemie, școala online, război și guvernarea socialiștilor și democraților, care au evitat să închidă școli (prezentând măsura ca o sperietoare Maia Sandu), e perioada celor trei ani când a apărut o sincopă în graficul de editare al manualelor, când editorii pierdeau mai mult timp cu „plumbul din manuale” și cenzura ANSP decât cu editarea cărților. Au fost anii când în bibliotecile școlare nu s-a achiziționat aproape nicio carte.

Dacă citim rezultatul testelor PISA după numărul elevilor din școli, atunci concluzia e simplă: școlile cu număr mai mare de peste 450 de elevi au rezultate mai bune. Închiderea școlilor mici nu e un dezastru. E un fals. Vom cheltui bani mai mulți și vom crește copii fără viitor în școli mici. Politicienii de vineri, care vor să păstreze școlile mici, de fapt, vor să le fure viitorul acestor elevi. Ca să-și ia lor viitorul.

Și o mare uimire: rezultatul lecturii e peste așteptări. De peste zece ani printre puținele cărți care poate fi găsită și e citită în bibliotecile școlare e Temă pentru acasă de Nicolae Dabija. Nu poți avea un viitor doar cu această lectură. E bine că ea a ajuns în biblioteci, dar literatura română și universală are și alte nume. Fără lectură nu poți face matematică. Nu poți explica exercițiul. Fără lectură nu poți crește ingineri. Nu poți explica de ce dimensiunea filetului trebuie să fie de 3/4. Fără lectură nu poți crește polițiști. Nu vor putea scrie procese-verbale.

Fără lectură și fără cărți în biblioteci fiecare al doilea copil va fi analfabet funcțional. La generația din 2009 vine generația 2015, apoi va veni generația 2022. Și toate se vor uni în curând. În Republica Moldova. Și ne vom uita peste gard.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt