Kazahii au reușit în 1959, prin revolta muncitorilor de la uzina metalurgică din Temirtau, să schimbe primul secretar de atunci, pe rusul Beleaev cu kazahul Kunaev.
În 1986 Gorbaciov l-a numit pe rusul Kolbin prim secretar, după 26 de ani de Kunaev, Nazarbaev fiind potențialul contracandidat. Atunci au fost revoltele din Almatî, printre primele din anii 80 ai URSS. În 1990 Nursultan Nazarbaev a preluat puterea în Kazahstan. A construit un stat național, chiar dacă kazahii erau minoritari.
Nazarbaev, care îl joacă acum pe regele Lear în stepa kazahă, a reușit să jongleze până acum între cei doi mari vecini: Rusia și China. Frontiera de 7500 km dintre Kazahstan și Rusia este cea mai mare frontieră terestră de pe glob. Kazahstanul produce 40 la sută din uraniul mondial. Președintele Nazarbaev i-a avut ca și consilieri pe Tony Blair și Bill Clinton. Nazarbaev a avut grijă de fii fratelui său, pierit în anii 80 într-un accident auto. Devenind, alături de cele trei fiice, Familia. Costul imobilelor de peste hotare ale fiicelor sale ajunge la un miliard de euro. A reușit să aducă marile companii internaționale în economia kazahă. A creat marii oligarhi din sânul familiei. A mutat capitala în nordul țării, dominată de ruși. A introdus alfabetul latin, atent și în etape, ca să nu supere vecinul de la nord.
După debarcarea rapidă, triumfalistă și propagandistică a trupelor ODKB-ului în Kazahstan, conduse de Rusia, dar anunțate de premierul armean Pașinean, după declarațiile ministrului rus Șoigu că trupele vor rămâne până se va stabiliza situația, fără tam-tam propagandistic, sub presiunea Chinei și Turciei, trupele ruse, batalionul bielorus și ceilalți 200 de soldați kirghizi și 100 armeni au părăsit Kazahstanul mai repede decât credea Șoigu.
Kazahstanul a prelungit cu Rusia arenda cosmodromului Baikonur până în 2050.
„Revolta gazului” de la începutul acestui an l-a confirmat ca președinte pe Kasîm-Jomart Tokaev. Care, înainte de a deveni succesorul lui Nazarbaev, a fost nevoit să divorțeze de soția sa rusoaică.
În noiembrie Nazarbaev a participat ca președinte de onoare al Consiliului Turcic la inițiativa lui Erdogan.
La întâlnirea liderilor CSI din 28 decembrie, de la St. Petersburg, a fost și Nazarbaev, grav bolnav. Dar a refuzat să se fotografieze împreună cu cei nouă lideri. Chiar dacă Putin și Tokaev l-au îndemnat să se alăture fotografiei de grup ai alfa-masculilor CSI-ului.
Astăzi Nazarbaev a apărut pentru prima dată cu un mesaj video după 20 de zile de absență, unde a declarat că între elitele politice kazahe nu există război.
Cele trei fiice au părăsit țara la începutul anului, ginerii și nepoții au pierdut funcțiile în timpul revoltelor.