Blog

Biografia lui Nicholas Reynolds ar mai fi fost una onestă și captivantă despre Hemingway, dacă în cele peste 350 de pagini autorul nu insinua pretinsa colaborare a scriitorului cu NKVD-ul sovietic, cu timbre pe rol de parolă. Păcat că rușii și-au închis arhivele la câțiva ani după ce le-au deschis în anii 90. Iar Vasiliev a rămas unicul cercetător care face trimitere la documentele din arhiva NKVD-ului care-l vizau pe Hemingway.

Coloana a cincea, piesa care a fost preluată și utilizată de propaganda sovietică, Hemingway a trecut-o în sertarul de jos. Iar romanul său Adio, arme, cu siguranță mai bun decât Bătrânul și marea, pentru care a luat Nobelul („pentru că nu am înjurat”), prezintă ororile atât ale dreptei franchiste cât și ale republicanilor de stânga.

În biografia lui Reynolds apare Roald Dahl, „un alt spion-scriitor-războinic. Era pilot de vânătoare britanic care nu mai putea pilota deoarece, după ce fusese rănit într-un accident, își pierdea cunoștrința la altitudine. Titulatura sa oficială era de atașat adjunct de aviație la ambasada britanică din Washington. Majoritatea atașaților sunt spioni în uniforme, însărcinați cu adunarea de informații despre țara gazdă. Lucrul acesta nu era suficient pentru Dahl, care mai avea o altă sarcină, neoficială, din partea organizației numite British Security Co-ordination. Misiunea acesteia era de a influența publicul american și pe liderii săi. CSB dorea ca ei să sprijine obiectivele de război britanice, activitate care implicași ceva spionaj, ocazionala poziționare în presă și presiune discretă asupra persoanei potrivite la momentul potrivit.” Dahl era prieten cu Gellhorn, a treia soție a lui Hemingway, care a apelat la el ca să-l trimită pe frontul din Europa, unde ea era deja ca reporter militar. Pentru salvarea căsniciei.

În Europa lui 1944 Hemingway a cunoscut-o pe Mary Welsh, „o brunetă minionă de 1,57 m, cu păr scurt și creț și un zâmbet prietenos. Ceilalți corespondenți considerau că arată la fel de bine în uniformă ca și în puloverul pe care-l purta fără sutien.” Avea să devină a patra soție a scriitorului.

Iar spionul Roald Dahl a scris cărți pentru copii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt