Blog

Politica externă a Uniunii Europene și conflictele post-sovietice, de Nicu Popescu. Traducere din engleză de Alexandru Șiclovan. Editura Cartier, 2013

Aceasta nu este o carte bazată pe cercetări efectuate într-un birou călduros și confortabil.

Nicu Popescu a cutreierat regiunile afectate de conflicte, a luat pulsul procesului intern de elaborare a politicilor de la Bruxelles și a vorbit cu multe persoane care contează în procesul de rezolvare a conflictelor – de la președinţi și mediatori, până la soldaţi și refugiaţi.

Pentru toți luptătorii războiului civil de pe net, care stau în tranșeele facebookului ca justițiari ce aruncă cu sarin patriotic în ministrul Nicu Popescu, un text mai vechi, din 2013, despre carte:

„Toate imperiile, atunci când se destramă, lasă mine cu efect întârziat. Uniunea Sovietică a încercat în Fergana, în Lituania, în Kazahstan, la Narva, Estonia, în Crimeea, Ucraina. Dar a reuşit în Transnistria, în Karabahul de Munte, în Osetia de Sud şi în Abhazia.

Nicu Popescu trece în revistă aceste patru conflicte şi implicarea Uniunii Europene în soluţionarea lor. De ce Uniunea Europeană ar trebui să se implice? Deoarece, după cum îi spunea pe timpuri un bătrân politician german tânărului diplomat Igor Corman, Europa are nevoie de ţări stabile şi prospere la frontierele sale.

Cum se implică Uniunea Europeană?

Nicu Popescu vede 5 modalităţi de management al conflictelor.

1.    Instituţiile UE se pot implica mai activ în politica externă nesemnificativă. în politica mare, atribuţiile politice externe rămân la discreţia statelor.

2.    Instituţiile UE se implică în „aspecte necontroversate şi ferite de riscuri ale managementului conflictelor”.

3.    Instituţiile UE caută să se implice în conflicte printr-o strategie de „dozaj”, prin „măsuri de mică intensitate”, care pot deveni cu timpul „pachete politice substanţiale”.

4.    Atunci când instituţiile UE încearcă să se implice în politica la nivel înalt fără mandatul statelor membre, ultimele vor încerca să contracareze această implicare.

5. Actorii externi (din afara Uniunii Europene) „pot afecta procesul european de luare a deciziilor” prin lobby-ul făcut pe lângă statele membre ale UE.

Dorinţa lui Henry Kissinger de a apela la un singur telefon pentru a afla poziţia Europei vizavi de politica externă rămâne încă un vis. Şi Catherine Ashton, nediplomatic vorbind, ştie asta. ”

Tirajul cărții a fost epuizat. Conflictele au rămas. Nicu Popescu din expert și observator a devenit actor activ. Probabil, e patriotic să rămânem cu această Transnistrie plină de contrabandă, arme, muniție, criptovalută și unul dumnezeu mai știe ce e acolo, care oricând poate exploda. Și peste Republica Moldova, și peste Ucraina, care la început nu prea s-a ostenit cu Transnistria.

Pentru Nicu Popescu e patriotic să găsească o soluție a fantomei transnistrene. Face parte din fișa de post.

Comentarii(6)

    • Catalin

    • 5 ani în urmă

    George, băietu a recunoscut că a gafat. Tu ce faci ? Declari …moratoriu?

    1. @Catalin: Nu fac nimic. Băietu este expert în conflictele post-sovietice. Termenul „război civil” e utilizat uzual în domeniu. Era mai simplu pentru el să-și pună cenușă în cap decât să încerce să explice.

        • Catalin

        • 5 ani în urmă

        N-am spus-o nimănui, Tie ma simt obligat sa-ți spun . Manualele de politică externă ale bruxellezilor nu corespund realitătilor din teren. Ei isi folosesc conceptele lor si-i priveste. Noi le suportăm consecintele si …ne privesc. NICU POPESCU are… studii serioase, chiar daca a trecut si pe la MGIMO. Dar nu s-a confruntat niciodată cu terenul aplicațiilor. Zău . că si asta se învață . Trebuie să se învețe. Altfel folosim manualele pe post de REALITATE:

        1. @Catalin: A fost o eroare de începător. A corectat-o. Și-a pus cenușă în cap. Cum n-a făcut-o niciun politician până la el.

            • Marius

            • 5 ani în urmă

            Stimate Dle Erizanu, ca ma exprim metaforic, credeti ca Keanu Reeves moldovenesc, pe care l-ati editat nu demult, cu o contributie buna si necesara, isi va pune vreodata cenusa in cap? M-au distrat aparatorii sai pe FB. atitea argumente dialectice… dar lucrurile sunt simple.
            filmul cela cu Keanu Reeves, m-a socat la vremea respectiva – nu ma refer la megafabula, ci la cazul penal in baza caruia incepe ascensiunea lui… Am vrut pina la un moment dat sa fiu avocat… dar am simtit ca nu as putea…
            asta asa niste ginduri, nu e repros, critica, nimic. Am ramas fara cuvinte.

          1. @Marius: Mi-a trebuit un pic de timp ca să-mi dau seama cine e Keanu Reeves. Dacă e Nicu Popescu, atunci nu cred că e atât de grav. Încă nu intrase în hainele ministrului, era încă expert. Din obișnuință. Și-a pus cenușă în cap de două ori deja. Este și va fi un ministru bun. Noi scoatem „Album de război” de Nicolae Pojoga. Este o prefață a unui jurnalist cunoscut american. Vorbește de „război civil”. Nu l-am redactat. Pe noi ne doare geografic. Rusia e prea aproape de noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt