Blog

Lehamite și frică. Lehamitea oamenilor și frica funcționarilor din Republica Moldova.
Lehamitea și falsele probleme ale Republicii Moldova sunt alimentate cu:

 1. apărarea tancului de la Cornești;
 2. lupta cu românismul al lui Dodon;
 3. drapelul Rusiei în biroul lui Dodon;
 4. lupta dintre Dodon și ministrul Șalaru;
 5. lupta dintre Șalaru și Ghimpu;
 6. biblioteca lui Mark Tkaciuk în sediul lui Iurie Roșca cu duelul internautic dintre Alexandru Tănase & Vasile Ernu;
 7. apărarea de către Dodon a neutralității Republicii Moldova în fața biroului NATO, care urmează să fie deschis la Chișinău;
 8. lupta dintre proeuropeanul Candu și prorusul Dodon;
 9. închiderea creditului pompierului decedat în flăcările de la depozitul de la Uzinelor. Folosim orice. Inclusiv tragedia umană. Niciun credit bancar nu se eliberează fără asigurare. Este firesc și legal ca în asemenea situații creditul să fie stins de compania de asigurări.

Ce-o mai fi pe acolo? O hartă ruptă sau un marș în care statalistul fără țară să lupte. Doar Republica Moldova e în război. Dușmani înainte. Dușmani înapoi.
Frica și lehamitea are butonul restart cu spectacolele:

 1. Anticorupție 0.1: polițiști aliniați în Sala de festivități a Internelor cu citirea gradului, numelui, doi pași în față! Și cătușele pe mână. Sunteți corupt! Cu lista clară cine va avea arest la domiciliu, cine e obligatoriu trimis în celulă.
 2. Anticorupție 0.2: punct vamal blocat. Vameși arestați. Cu lista clară cine va avea arest la domiciliu, cine e obligatoriu trimis în celulă. Unii vameși, care au casă la țară cu orătănii, oi, vite, animale, înainte de a fi escortați de ofițerii de la anticorupție îi roagă să-i ajute să dea apă și mâncare la animale. Căci nu se știe când ajung acasă. Și umblau ofițerii în negru, de doi metri, cu cagule pe față și cu gălețile de apă printre curcile și gâștele vameșului arestat.
 3. Anticorupție 0.3: un sfert dintre judecători săltați. Pentru corupție. Cu lista clară cine va avea arest la domiciliu, cine e obligatoriu trimis în celulă. De alți judecători. Care execută.
 4. Anticorupție 0.4: uciderea lentă a copiilor noștri cu alimente alterate. Cu probe din martie curent. Cu interceptări făcute publice. Ca să ne îngrozim! Cu lista clară cine va avea arest la domiciliu, cine e obligatoriu trimis în celulă.

Republica Moldova e în război. Pe viață și pe moarte. Puținii supraviețuitori vor achita facturile. Cu lehamite. Din frică. Cu un președinte cu tancul de la Cornești, cu steaua în frunte și fără armata ministrului Șalaru, fără birou NATO. Fără SIS. Fără procuror. Cu ceai. Și cu „bleadi, Moskva za nami!”

Comentarii(20)

  • Anume

  • 8 ani în urmă

  10. afirmarea bărbăției. În istorie unele evenimente se țin lanț, până ajung la un punct de convergență, care ar trebui să dezlege anumite noduri vechi de probleme. Un astfel de punct de convergență ar fi trebuit să se întâmple în preajma fenomenului, pe care acum în cunoaștem drept Super-Luna. Istoria este ironică. Pentru că face să se învârtă felii gigantice de moșteniri în jurul unor ”actori” atât de mici și neînsemnați, la prima vedere, încât nu-ți vine să crezi că se poate așa ceva. Dezlegarea unuia dintre noduri nu a reușit, pentru că un tânăr din Chișinău nu a avut încredere în pisica lui. Pentru că pisica este jucăria lui vie. Atât. Dar istoria este și ingenioasă. Ea nu aruncă mizele doar într-un singur coș. Lanțul de evenimente s-a îndreptat spre câteva puncte de convergență, atunci. Doar că celelalte nu se referă la locul în care trăim noi. În locul în care trăim noi nodul rămâne. Iată de ce a murit Cristina. În bătaie. În locul cu cei mai mulți generali pe cap de locuitor din lume băieții nu au încredere în fete. Mai bine le omoară. Mai bine le lovesc. Pe la spate. Mai bine le fac țapi-ispășitori. Iar pentru a dovedi tuturor că-s anume țapi și nu capre, le sunt atârnate fudulii false. Ca să nu se vadă nimic din feminitate. Este un fel anume de bătaie de joc. Moldovenească. Duioasă.
  Așa-i Cristian?

  1. @Anume: Așteptați răspunsul lui Cristian?

  • Anume

  • 8 ani în urmă

  D-le Erizanu, dvs ați așteptat răspunsul lui Divi?

  1. @Anume: Interviurile sunt foarte bune. Chiar dacă nu le semnează el. E clasică genului. Merită să fie studiate.

 1. @ Gh. Erizanu
  Dom’ editor, legat de autorul & colaboratorul Cartier V. Ernu : el ar fi judecat şi condamnat, în orice ţară decentă, pentru negarea crimelor stalinismului.
  Oricît v-ar fi de simpatic sau de util, infractorul moral Ernu e un avocat dezgustător şi toxic al celui mai criminal regim din secolul al XX-lea.
  https://youtu.be/cbGlhfkd0Ok

  1. @Lucian Postu: Mai pot fi condamnat și pentru Pierre Dreiu la Rochelle, Zahar Prilepin, Zaza Burciuladze, Dan Dungaciu, Igor Munteanu, Eric Hobsbawm, Zizek, Goma sau Ayn Rand. Toți au apărut la Cartier. Și stângiști, și cei de dreapta. Deocamdată, trăim într-o țară unde ne mai putem permite să ne punem întrebări. Indiferent cât de apropiați sau îndepărtați ideologic ne sunt autorii. Eu mă tem de imaculați.

 2. @ Anume
  Cred că matale vreţ’ să hărăţiţ’ ograda Pandorii 🙂 .

 3. @ Gh. Erizanu
  S’ pare că matale ori n-ai citit replica la care răspunzi, ori crezi că gesticulaţia retorică ieftină poate ascunde elefantul din sufragerie : eu n-am pomenit de o ideologie anume, am re-amintit doar, cu dovezi, că V Ernu neagă crimele stalinismului. Fapt care ar trebui să fie o infracţiune, şi dpdv penal, şi moral.
  Restul sînt tarantele negustoreşti pe mormintele a milioane de victime.
  Sau poate doar Holocaustul are dreptul la recunoaştere, compasiune şi pedepsire a negării lui ?

  1. @Lucian Postu: Atunci pune-l în fața plutonului de execuție. Și comandă „Foc!”.

 4. @ Gh. Erizanu
  Eu spun una, da’ matale, ca de obicei, umbli cu scamatorii ieftioare . Mde, negustor .

  1. @Lucian Postu: Ok. Vezi, te rog, ce a fost în textul inițial. De pe blog. Apoi, foarte atent, urmărește comentariile dumitale. Și apoi vezi cine spune una și cine spune alta.

 5. @ Gh. Erizanu
  1. 🙂
  2. Dom’ negustor, matale poţi să-mi arăţi cît vrei coaja nucii, eu pot doar să mă amuz de efortul pe care îl depui, încercînd să n-am un disconfort stomacal prea mare.
  3. Ezra Pound a fost un mare scriitor al secolului al XX-lea, dar asta nu l-a scutit de pedeapsa pentru propaganda nazistă. Deci bancurile cu Ernu itd poţi să le spui drujilor matale di la America ş’ Evropa. Ş’ap s’ni spui ş’nou’ ci-o dzîs ii.

  • catalin codru

  • 8 ani în urmă

  draga domn, erizanu! nu-s bun de sfaturi , da totusi ! adaugati conjunctia ,,de ,, la titlul de blog ,,cartier ,, si cum e anul nou , donati-l tovarasului p(r)ostu ! ca altfel acest ins ,plin de interjectii marginase si subtil specialist de intrigi ieftine, isi va ridica propriul blog, la culmile prostiei ,parazitind pe seama cititorilor dumitale !

  1. @catalin codru: Scuze în fața cititorilor. Știu că cititorii mei sunt mai înțelepți ca mine. Uneori, mai dau prin oale.

 6. @ pleava & fanii ei
  Dacă ar şti sărmanul şi decentul tată în ce hal îi face de rîs amintirea un fiu alcoolizat şi mahalagizat pe plaiurile vodcii din pufoaică … Din păcate, bunul simţ nu se transmite odată cu numele. Iar cînd e încurajată de corifeii decenţei, degenerarea comportamentală ajunge norma. Nu cea stahanovistă.

  • catalin codru

  • 8 ani în urmă

  FOARTE MISTO , POSTULE ! AI SIMTUL UMORULUI !) MASCARICI ADEVARAT ! SPER, CANDVA SA TE INTILNEC !)))ATUNCI VOM MAI VORBI SI DESPRE TATA SI DESPRE VODCA !

 7. @ pleava & fanii ei
  Dom’editor, pazdravleaiem. Cum ‘i turcu’ , ş’ chistolu’ .

  • catalin codru

  • 8 ani în urmă

  MI-A SCRIS UN COLEG DE-A LUI POSTU ! SPER CA NU E ACESTA ! CICA ,UNUL ZIS POSTU LUCA , A FOST PRINS LA ANUL TREI DE FACULTATE IN VECEUL DE DAME ! SIGUR ,ADMIT CA NU E ACEST POSTU ,IN CAUZA ! DAR NU INTALEG DE CE ACEST STIMABIL TITAN AL GANDIRII ROMANESTI ,MEREU ISI ASCUNDE PORTRETUL !II PLACE SA-I FACA PE TOTI ANALFABETI SI BETIVI,dar cumva ingognito … ! ГЮЛЬЧИТАЙ ПОКАЖИ ЛИЧИКО !

  • Priculici

  • 8 ani în urmă

  Nu știu cine este dl. POSTU (ar trebui sa știu?)
  Sunt AICI si ACUM de partea d-lui POSTU
  1)VASILE ERNU nu condamna ororile stalinismului,ci le justifica
  – ”…infractorul moral Ernu e un avocat dezgustător şi toxic al celui mai criminal regim din secolul al XX-lea”.
  -”…poate doar Holocaustul are dreptul la recunoaştere, compasiune şi pedepsire a negării lui ?”
  (addenda)- V. Ernu face pasi sprinteni sa ne convinga COLECTIV ca așa si este initiind biblioteca de 50.000 de volume(noua alexandrie ?)din buricul Chisinaului , secondat de agentii de transfer Mark Tcaciuc+ Kalman Mizseij etc.Pe cînd vom gasi printre cititorii de limba moldoveneasca asidui pe consilierii lui Igor DODON?
  2) Felinele de aiurea (jungla,stepa,deșert )își marcheaza teritoriul. Flamande fiind, vai de cei care-l incalca! V. Ernu face aceasta vînătoare la adresa firavei culturi romanesti,dar nu pe Aleea clasicilor ei de la Chisinau.Acolo pune trandafiri molotovenesti… de pe vremea lui Stefan cel Mare. Ca suport de substitutie. Alta n-are.Tkaciuk stie de ce.
  3) @Lucian Postu: Atunci pune-l în fața plutonului de execuție. Și comandă „Foc!”. Aoleu !!?? Asta da , argument political corect !Cat se poate de umanist , de nobil si de monumental.EXEGI MONUMENTUM.Dar cand prin avort luam viata a milioane si milioane de suflete, ce facem ? Repudiez orice condamnari la moarte , precum repudiez si mitul PATULUI LUI PROCUST.Nu se poate elimina volatilitatea vietii. Nici Dumnezeu nu o face!
  4)Se dă mai sus O LISTA. DE … si …DE ! Sunt sigur ca lista/listele,NISTE LISTE- articulare cu articolul nehotarît,plural,nominativ potrivit analizei morfologice – vor continua. Nu doar la Cartier,Humanitas,Polirom,Gallimard șcl care dau lupte la baioneta cu ignoranta sub cerul liber si plin de reflexe convexe si concave.
  5) Orice liste am face, de maculati sau imaculati, tot… ochelarii raman cei care discern. Daca au pete, deformeaza si diformeaza. Fara ochelari vezi doar totul in alb. E ca si cand te uiti in soare. Explozia luminii albeste pana intr-atît incît unii raman orbi pentru totdeuna.
  IN CONCLUZIE: abia astept sa atingem rational si irational …20-21 ianuarie 2017.Vad in jurul meu prea multe guri cascate.

  1. @Priculici: Vedem cum se va arăta lumea după damful de sărbători. Mulți ani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt