Comandă prin telefon 068 555 579 de luni până vineri: 09.00 - 17.00
Anul 2023 a început cu un scandal în lumea cărților pentru copii. E vorba de Premiul Andersen al IBBY. IBBY, Consiliul Internațional al Cărții pentru Copii și Tineret, este o […]
Interviu de Cristian Teodorescu, Cațavencii, miercuri, 11 ianuarie 2023. E fondatorul celei mai importante edituri românești din Basarabia. Gheorghe Erizanu, care crede în unire, o face prin cultură. Cum nu […]
O zebră nu sunt doar niște linii albe, vopsite pe bulevard. Mai multe accidente pe zebrele din Chișinău i-au făcut pe oficiali să se dea și mai mari. Premierul Gavriliță […]
Viorel Frunză, domnul Mentenanță al IT-ului Cartier, a avut mai multă răbdare decât mine. A așteptat un sfert de oră și a dialogat cu Inteligența Artificială. Vitalie Eșanu a făcut […]
Cele mai vândute cărți digitale Cartier în decembrie 2022: Portretul lui Dorian Gray, de Oscar Wilde Capcanele identității, de Tamara Cărăuș Câinele de bronz, de Emanuela Iurkin Adio, lucruri, de […]
alina
Concluzie posibila: Cel mai utilizat verb in limba romana este “a avea”. Care include si “forma negatiei” – “a nu avea”. Ca urmare a lui “a da”, “a ceda”, “a lua” (inclusiv cu hapca).
P.S. verbul “a avea” concureaza, in anumite situatii si zone de raspandire a limbii romane, cu verbul “a fi”. Care poate fi si “a nu fi”.
Gheorghe Erizanu
@alina: E aproape un text hamletian a verbului. Ar fi una dintre concluzii.
E. R. Bellu
Cum am mai spus-o anterior, înaltul nivel de civilizație al soldaților ruși este nu numai omniprezent în timp și spațiu, dar și evident vizibil (precum plutirea uleiului pe apă) și în a treia imagine.
Între “Davai ceas” sau “davai bicicleta” sau “davai Crimeea” sau “davai Ucraina” nu există nicio deosebire de principiu, de manieră și/sau de execuție. Din păcate nu știm ce s-a întâmplat după ce fotografia a fost făcută. Dar putem ghici.
Gheorghe Erizanu
@E.R.Bellu: Nu cunosc istoria fotografiei.
Mircea
Fenomenul se mai înscrie în asa zisa mondializare ori globalizare. Fiecare natiune civilizata propune pe piata ce are în surplus: unii au porci, altii au tehnologie altii au bulendre. Acei care nu corespund criteriului de civilizati îsi iau cu obraznicie ce vrea. Pîna când oare?
Gheorghe Erizanu
@Mircea. Până vor ajunge la un nivel minim de civilizație.
alina
Fotografia/imaginea “bate” azi ortografia. Dar tot text ramane. Cele trei imagini alturate reflecta istoria (relativ) recenta a intalnirilor unor civilizatii intr-un anume spatiu (Gh.Erizanu, as fi preferat, de dragul unei unitati perfecte a mesajului descifrat de imaginatia mea subiectiva :), o imagine cu давай часы/велосипед/телегу и всё остальное din acelasi spatiu autohton. Dar doar autorul decide :). Si pot fi citite si ca marturii ale transferul cultural in ambele directii. Avantajos sau dezavantajos. Dar fara mirabila reciprocitate.
Gheorghe Erizanu
@alina: Scuze. Au fost niște imagini găsite la întâmplare. N-am făcut un studiu. Nici nu știu dacă avem asemenea imagini păstrate în teritoriile ocupate de Armata Roșie.
catalin codru
porcii au devenit frumosi!odata se vor schimba si oamenii!
Gheorghe Erizanu
@catalin codru: Sigur. Se vor numi sovieticus bello.
catalin codru
bine ca ,,bello,,n-a fost pus la diminutiv!
Catalin
George,
…”rau a fost cu der, die , das/ da-i mai rau cu davai ceas…”!! alaturi de bancurile cu Romulus Zaroni si dr. Petru Groza au facut deliciul clandestin al tineretilor mele…
Imagini precum aceea cu bicicleta coanei “eu nemtoica la mine” am pe retina cu sutele;pacat ca nu pot face reproduceri foto dupa ele.Si tot doar pe retina mai am si o imagine din ziua de pomina 17 august 1987 la Sankt Petersburg (fostul…!) cand ,ziua in amiaza mare, pe un mare bulvard de pe linga magazinul GUM am fost deposedat de niste frumosi ochelari de soare italieni si de un stilou chinezesc cu penita de aur.Asta spre stupoarea si disperarea neveste-mi , care-mi cerea inocent,dar imperativ, nici mai mult , nici mai putin decat sa ma adresez pe loc militiei si consulatului roman…
O, tempora,
O mores…
Gheorghe Erizanu
@Catalin: Sper că ați procedat ca un domn adevărat într-o Rusie adevărată. N-are niciun sens să mai plătești și milițienii.
Florin O.Z.
@ E. R. Bellu
Ordinea crescendo firească ar fi fost, “davai ceas-cka,” “davai bici-ckleta,” “davai vacka,” “davai Crimeea-cka,” ș.c.l.
alina
“A da” devine “a lua” in momentul cand somatia devine actiune. Si asa “a da” devine pentru unul “a lua”, iar pentru celalat – “a da de nevoie/ cu sila/ fortat”, adica “a pierde”. “A pierde” are in acest context si o conotatie initiatica, tipica transferului cultural de orice gen :).
P.S.: Gh.Erizanu, era doar o remarca :). Scuze pentru obsesia unitatii perfecte.
Gheorghe Erizanu
@alina: Nicio problemă. Accept cu mare drag „obsesia unității perfecte”.
Rod Udar
@ Alina
@ Gheorghe Erizanu
Orice alegere facem, oricât de aleatoare ar parea la o primă vedere, este o alegere. Ca atare, unul din nivelele personalității umane, fie conștientul, subconștientul ori inconștientul (sau o combinație a lor), luase deja decizia atunci când nivelul stării de veche a spus, “ridicând din umeri”, indiferent cât de decis sau indecis ar părea, <>
Gheorghe Erizanu
@Rod Udar: De acord.