Blog

Sunt fan Barca. Barca a pierdut cupa Spaniei în fața celor de la Real Madrid.
Aveam simpatii (încă din campionatul sovietic) pentru Dinamo Kiev. Dinamo Kiev a pierdut în fața lui Șahtar (parcă așa ar fi în ukraineană) Donețk în campionatul ukrainean.
Duca a fost ales cu 100 de voturi academice președinte al Academiei de Științe a Moldovei. N-am fost niciodată fan Duca. Nici măcar (scuzați-mi regionalismul) când a fost contracandidatul de paie la președenția Republicii Moldova. Dar procentual Culiuc, contracandidatul lui Duca, a acumulat mai puține voturi academice decât Duca voturi parlamentare în parlamentul de atunci al lui Voronin.
Ukraina a pierdut Krimeea. Pierde Donbasul. Se impune prin gura președintelui Putin o nouă sintagmă: Novorossia. Structurile ukrainene de stat sunt varză. Au rămas doar studenții să mai fie ukraineni în Novorossia.
Analiștii noștri politici zic că nu e bai dacă regiunea de est a Republicii Moldova cere alipirea la Rusia. E ceva banal. Și uită să menționeze contextul geopolitic de azi.
Mai apare și Schmidt. Eu știam că se scrie Carol Schmidt de la Gheorghe Bezviconi până la Iurie Colesnic. Nu. Este Karl. Karl Schimdt. A fost primar de Chișinău în perioada 1877 – 1903. Semna cu litere chirilice: Karl Alexandrovici Șmidt. În 1902 actuala stradă Varlaam din Chișinău a fost numită Șmidskaia. Iar după 1918 a fost strada Carol Schmidt. Până în 1944.

Placă comemorativă Carol Schimdt (în română) și Karl-Ferdinand Alexander Schmidt (în germană)
Placă comemorativă Carol Schmidt (în română) și Karl-Ferdinand Alexander Schmidt (în germană)

 
 

Comentarii(2)

    • Florin O.Z.

    • 10 ani în urmă

    Viva Karl-Ferdinand Alexander Schmidt! Acel domn era cineva, o adevarată forță concentratoare de energii pozitive pusă în slujba aducerii Chișinăului în orbita marilor orașe. Astăzi Chișinăul este, inclusiv datorită viziunii domnului Schmidt, al doilea oraș al românimii.

    1. @Florin O.Z.: Chișinăul a început să conteze în timpul revoluției grecești. Când avea mai mulți principi și prințese decât oricare alt oraș european. Schmidt l-a așezat și i-a dat noblețe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt