Blog

Azi a apărut Un veac de istorie în imagini. Ciuciuleni de Mariana Pagu. Albumul este cofinanțat de AFCN. Arată excelent. Mariana Pagu este directorul Librăriei din Hol, librărie Cartier. De aia suntem foarte bucuroși. Când ai noștri confirmă că sunt buni.

În cei o sută de ani cei din Ciuciuleni au fost în:

  1. Perioada țaristă. Cu imagini ale cărturarilor satului, ale preoților, seminariștilor și cu foarte mulți soldați imperiali (uimitoare această privire imperială a țăranilor din Ciuciuleni), care au luptat și murit în războiul ruso-japonez de la 1905 sau în Primul Război Mondial. Bărbații poartă cartuz.
  2. Perioada interbelică. Cu portrete de familie, ateliere de rotărie și fierărie, grupuri de elevi, soldați ai Armatei Române, primar de Ciuciuleni la 26 de ani și deputat în Parlamentul României, vânători,  casele școlilor nr.1, nr. 2 și nr.3 (într-un sat), liceeni, măcelărie, scouts români în 1930, cele 63 de gherete din piață (joia și duminica era târg), baie comunală cu grădină publică în 1936, băcănie, coloniale, oborul de cereale, taur pregătit pentru expoziție. În 1923 în Ciuciuleni funcționau o moară de aburi, 2 mori de benzină, 48 de mori de vânt, 3 mori de apă, 1 moară de cai și 4 oloinițe de mână. Bărbații poartă pălării.
  3. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Recrut român cu batista fetei pe care o iubea, în drum spre Iași, soldați români la Sibiu sau Monaco, soldați sovietici în ghimastiorcă și bonetă, imagini cu rănit din spital de sub Moscova, frate îmbrăcat în civil, mort în GULAG, frate îmbrăcat în uniformă de aviator sovietic, mort pe front. Bărbații poartă ușancă.
  4. Perioada postbelică. Cu saci de grâu pentru prodrastviorscă și țărani desculți, portret de grup de comsomoliști, cu femei la cosit, cu înmormântări, portrete de grup de la maiovkă, de la 7 noiembrie, cu Polundra (mașina ZIS-5), cu drapele, motociclete, cu baian, portrete de grup ale pădurarilor, dansatorilor, învățătorilor, medicilor, instrumentiștilor, fotbaliștilor, fluierașilor. Bărbații poartă șleapcă.
  5. Anii renașterii naționale. Portret de grup de la Podul de Flori (6 mai 1990), hora satului, haine naționale, ghitară, prosoape, Doina și Ion Aldea-Teodorovici, Nicolae Dabija, Grigore Vieru, Tudor Chiriac, combatanți în războiul de pe Nistru din 1992. Bărbații poartă pălărie.

Salvează
Salvează
Salvează

Comentarii(2)

    • Marius

    • 6 ani în urmă

    🙂 FELICITARI!

    1. @Marius: Merci. E meritul Marianei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt