Blog

Astăzi Nicolae Pojoga împlinește 70 de ani. Textul de mai jos l-am scris în vara anului trecut. Când a apărut Album de război. Nicolae Pojoga era la foișorul din spatele guvernului. Și-a luat permis ca să intre în Casa Guvernului, la Cancelaria de Stat, unde trebuia să depună niște documente. Dar polițiștii nu i-au permis să intre. Nu era îmbrăcat pentru o intrare la guvern. Jignea cu ținuta lui ochii miniștrilor și funcționarilor publici. M-a telefonat, erau o urgență acele documente, ca să-l ajut să transmit dosarul la cancelarie. Era dosarul pentru Premiul Național. Pe care nu l-a luat. Alții au fost mai generoși cu Nicolae. I-au dat un cancer. Descoperit de medici după un an de controale. A avut la începutul Covidului o intervenție chirurgicală. Urma să plece la un examen nou peste hotare. Dar stă acasă. Suportând dureri pe care numai el le știe. La începutul lui martie a apărut ediția a II-a a volumului Lumea lui Zaharia. Lansarea a fost amânată. Lumea lui Zaharia poate fi procurat online, pe shop.cartier.md. Pentru că e un album excelent. Pentru că o carte care ajunge în timp scurt la o nouă ediție e o carte aleasă. Pentru că procurând o Lume a lui Zaharia îl poți ajuta pe Moșu.

Nicolae Pojoga, acces interzis în Casa Guvernului. Liber în foișorul din scuarul din spatele clădirii. 17 iulie 2019

Moșu (18 iulie 2019)

Nicolae Pojoga a fost un elev eminent. Cu 10 pe linie. Cu un viitor luminos în URSS.

În 1977 studentul Nicolae Pojoga a adunat fonduri pentru victimele cutremurului din București. Să ajute țara socialistă prietenă. URSS a avut altă părere despre ajutorul frățesc. Viitorul luminos a rămas pentru alții în URSS. Nicolae Pojoga a fost lăsat pe marginea drumului constructorului comunismului.

L-am cunoscut la Tinerimea. În anii perestroikăi. Era proaspăt angajat ca fotograf. A fost martorul evenimentelor din decembrie 1989 din România. Cu Leica. A fost ca fotograf în punctele fierbinți din fosta URSS. A fost fotoreporter de războiul în estul Republicii Moldova în 1992. Atunci, pe un lan de porumb, a imortalizat un cadru. Care l-a costat toată arhiva personală de fotografii. Casa i-a fost spartă, fotografiile, rollfilmele dispărute, Leica distrusă.

Lumea lui Zharia, ediția a II-a, martie 2020
Lumea lui Zaharia. Imagine din album
Lumea lui Zaharia. Imagine din album

Cu câțiva ani în urmă, fiind într-o expediție de documentare cu Victor Gălușcă, au găsit în podul unei case părăsite de pe malul Răutului ceea ce avea să devină arhiva fotografică a lui Zaharia Cușnir. Și albumul Lumea lui Zaharia. Și expoziția Așa văzut-a Zaharia de la Muzeul Țăranului Român din București, apoi de la Cluj, apoi de la Baia Mare.

Lansarea volumului „Album de război”. Nicolae Pojoga își acoperă medalia „Vulturul de Aur”, care i-a prins-o la piept un fost combatant din conflictul din estul Republicii Moldova din anii 90. Librăria din Centru, iulie 2019.
Autograf Nicolae Pojoga pentru Andrei Năstase, pe atunci ministru de Interne. Librăria din Centru, iulie 2019

Album de război/ War album, apărut ieri la Editura Cartier, în seria de artă, este din fotografiile, peliculele recuperate de pe la redacțiile ziarelor din Chișinău. Este puținul ce a mai rămas din fotografiile fotoreporterului de război Nicolae Pojoga. Pe care cei apropiați îl numesc cu drag Moșu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt