Blog

Francezul Edouard Cointreau, președintele Gourmand World Cookbook Awards, a fost prins de pandemie în China. Observațiile sale și felul cum se schimbă China dupa Covid19 le-a trimis tuturor celor implicați în Premiile Gourmand. Pentru a ne oferi o speranță. Colegul meu de birou din această carantină a tradus textul, l-am comprimat. Pentru ca să vedem cum va fi lumea după Covid19.

Economia chineză se reface rapid și constant. Chinezii lucrează acum și weekendurile fără a fi plătiți ca să recupereze zilele nelucrate în februarie. Ei sunt deprinși cu acest lucru, intră în rutina lor, căci în fiecare an ei recuperează zilele de sărbătoare care cad în cursul săptămânii. Lucru ce pare imposibil în Vest. Jurnaliștii străini nu menționează acest lucru, dar e un detaliu important ca să înțelegi economia Chinei.

Viteza cu care se recuperează diferă de la provincie la provincie, cu Wuhan, Beiijing și Shanghai fiind mai lente. Orașe ca Yantai sunt mai rapide decât Hangzou.

Busninessul alimentar are o revenire spectaculoasă, cresc veniturile restaurantelor și livrărilor de mâncare gătită, după ce s-a terminat perioada de izolare. Oamenii au obosit să gătească acasă.

S-au epuizat stocurile de vin. Importatorii chinezi cumpără pe plan internațional  în ultimele săptămâni. La fel s-a întâmplat și în Franța, a crescut simțitor consumul de vin acasă, după Figaro.

Cărțile pe hârtie ar putea să se vândă mai bine acum  decât mai înainte. Mulți și-au regăsit nevoia de a citi. Vor mai multe cărți pe hârtie decât să citească de pe ecran.

Principala temă de conversații private este turismul. Chinezii vor acum mai mult turism ca niciodată.

Economia chineză va avea un impact pozitiv asupra restului lumii pentru că se recuperează bine. Va fi mai puternică decât în 2008.

Pentru sectoarele alimentare, băuturi și cărți criza va avea un impact pozitiv.

Izolarea a crescut urgența și dorința de a călători și asta va ajuta industria turismului să se recupereze.

Călătoriile, gastronomia și vinurile povestite în cărți vor beneficia de dezvoltare pe termen lung.

Gourmand Intrnațional are timp și oportunitatea de a pregăti proiecte complet noi în Paris și China. Le vom face publice îndată ce situația cu virusul ne va permite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt