Blog

Bunică-mea avea la păretar, decupat dintr-un ziar sovietic, unul Dumnezeu știe cum a ajuns ziarul cela la ea, căci nu se abona la minciunile lor, într-un sat de la marginea Moldovei, fotografia a doi marinari, care au supraviețuit pe mare, singuri, fără hrană, 49 de zile.

Era un respect pentru viață în acel gest al mămucăi, vădană de război, edinolicinică până în anii 60, a crescut singură două fete, le-a oferit școală, credea în Dumnezeu fără intermediari. Icoana era în casa cea mare, unde intra arareori. Acea fotografie cu două chipuri chinuite de marinari străini, abia vizibile, dintr-o fotografie mică dintr-un ziar îngălbenit, era icoana de fiecare zi. Cu ea își cumpăra timp și speranță în fiecare nouă zi.

Dragă oficială Republica Moldova, nu împărțiți medicii în cei bolnavi de Covid19 și cei sănătoși, în cei care spun situația reală din spitale și cei care ascund situația reală din spitale. Nu luptați cu medicii. Nu luptați cu ziariștii. Nu luptați cu opoziția. Nu luptați cu diaspora. Nu luptați cu proprii cetățeni. Nu luptați cu Uniunea Europeană.

Nu noi suntem dușmanul vostru. E Covid19. Este unicul dușman oficial și neoficial cu care trebuie să luptăm toți. Noi toți suntem obligați să cumpărăm timp și speranță. Nu împrăștiați vânt acum. Suntem deja în furtună. Toți. Ca niciodată acum avem nevoie de un limbaj uman, rostit cu bun-simț, care să ofere speranțe. Ca niciodată acum avem nevoie de democrație. Nu sunteți Radu Întâiul și Ultimul. Într-o catastrofă avem nevoie de uniune națională. Uniți-ne. Nu dezbinați. Primarul Moscovei, Sobeanin, – dacă tot ați făcut copy paste de pe deciziile rusești, cele mai proaste posibile pentru salvarea economiei și grija pentru oameni, – și-a angajat referenți negativi (fac rapoarte doar cu erorirle primarului Sobeanin). Ca să poată gestiona real situația.

Medicii cer să fie protejați. Avem peste 400 de medici & personal medical infectați din circa 12 mii medici și 23 mii lucrători medicali care activează în domeniu.

Medicii noștri n-au cerut majorări de salarii. Oficialitățile s-au întrecut în promisiuni pe la televiziuni. Apoi au zis că vor da 16000 lei medicilor infectați de Covid19. Apoi din cei 400 de medici infectați cu Covid19 au ales doar 29, care oficial pot beneficia de 16000 de lei. Nu împărțiți medicii în 400, apoi în 29, apoi iar în 400. Avem nevoie de toți cei 35 de mii. Aveți grijă de toți cei 35 de mii.

Am ajuns de la focarele din import la focarele din spitale. Asumați-vă erorile, cereți-vă scuze, apelați la toți cei care vor să se implice. E nevoie de unitate națională, lăsați orgoliile pentru alte vremuri.

Dragă oficială Republica Moldova, nu gestionați politic o criză sanitară. Nu e timpul politichiei. Culegem treizeci de ani de lipsa meritocrației și lifturilor sociale, de regimuri docile, cumetrisme și incompetențe. Dar acum suntem obligați cu toții să intrăm în singurul aprozar deschis, care vinde timp și speranță.

Cumpărați timp. Oferiți speranțe. Aveți grijă de toți medicii. Ei sunt vânzătorii.

Comentarii(2)

    • Marc

    • 4 ani în urmă

    Mea plăcut replica cu “edinolicnik”. Bunelul meu tot a purtat aceasta poreclă data de autoritățile sovietice.

    1. @Mark: Era o onoare. Mulțumim. Sănătate multă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt