Blog

Nava-amiral Moskva, Bosfor, iulie 2021

„Lebedele negre” din războiul ruso-ucrainean se adună în cârd. Ele țin prima pagină a presei occidentale. Presa din Republica Moldova, o bună parte, nu le observă conștient sau din prostie, dând știri cu părerea lingvisitco-politică a lui Chicu despre litera z mai degrabă decât avarierea sau scufundarea crucișătorului Moskva. E ca și cum un tânăr ziarist, care a fost rugat să scrie despre cărți, fără ca să-l intereseze vreodată sistematic aparițiile editoriale, descoperă uimit acum că există Nașul lui Puzzo sau Ferma animalelor a lui Orwell. (În școală noi învățăm Morcoveață, iar la Facultatea de Jurnalism nu avem niciun curs de literatură, nici națională, nici universală).

Momentele epice ale războiului ruso-ucrainean, cele pe care le-am aflat deja:

1.     trădarea și deminarea podului de pe Nipru de la Herson cu două zile înainte de începerea războiului, ceea ce le-a permis trupelor ruse să treacă cu viteză de autostradă de fluviul Nipru și să intre în Herson;

2.     răspunsul grănicerului de pe insula Șerpilor: „Russkii korabli, idi nahui (se scrie împreună aici);

3.     bătălia de la Voznesensk, când voluntarii ucraineni au reușit să oprească trupele ruse care, ocolind Mîkolaevul, aveau drumul deschis spre Odesa;

4.     bătălia pentru Kîiev;

5.     distrugerea repetată a tehnicii ruse de pe aeroportul din Ciornobaivka;

6.     bătălia pentru Harkiv și Ahtîrka;

7.     distrugerea navei (navelor) maritime din portul Berdeansk;

8.     masacrul inocenților de la Bucea;

9.     lupta pentru portul Mariupol;

10.  distrugerea crucișătorului de rachete Mosckva.

Ultimul eveniment a avut loc aseară, pe la ora 9, distrugerea crucișătorului Moscva. Partea ucraineană a declarat, după o pauză de câteva ore, că l-au distrus cu două rachete Neptun. Partea rusă a confirmat spre dimineață că pe crucișătorul Moskva a avut loc un incendiu și o explozie, urmată de evacuarea „completă” a marinarilor, ulterior RIA Novosti a omis cuvântul „completă” („evacuarea completă” înseamnă că nava nu poate fi salvată). Partea turcă a anunțat că la ora unu de noapte crucișătorul a emis semnalele SOS. După ora două o navă sub pavilion turcesc a salvat 54 de marinari. După ora trei de noapte partea turcă și partea română au afirmat că nava a dispărut de pe radare. Partea rusă, astăzi după prânz, a emis un comunicat prin care se anunța că incendiul a fost stins și nava va fi tractată la Sevastopol.

Pentru expertiză am apelat la un fost cursant și aproape ofițer de submarine, actualmente expert IT și un celebru critic literar, fost marinar în URSS.

Crucișătorul de rachete Moskva a fost nava-amiral a Flotei ruse din Marea Neagră.

1.     A fost construit la șantierul naval din Mîkolaev, Ucraina, și dat în exploatare în 1982. Inițial, se numea Slava. Cu acest nume a și intrat în categoria NATO a navelor de aceasă clasă. Flota rusă mai are încă două nave Slava: Mareșal Ustinov în Flota din Nord și Variag, nava-amiral a Flotei din Pacific. În URSS au fost planificate construcția a zece nave de această clasă. Au fost construite și date în exploatare doar trei. Flota rusă are doar un singur port-avion, cu o clasă mai mare decât clasa Slava, aflat în reparație de mai mult timp în docurile din Murmansk.

2.     Deplasarea standard a navei este de 10 mii de tone.

3.     Lungimea navei este de aproape două terenuri de fotbal.

4.     Viteza este aproape 60 km/oră. Raza maximă de croazieră a navei este de 6000 mile.

5.     Crucișătorul avea 16 rachete de croazieră Vulkan. Dacă informația e adevărată, atunci din numărul total de 72 de rachete ale Flotei ruse din Marea Neagră au rămas 56. Nava avea și un elecopter KA-27. Echipajul navei este de 510 persoane.

6.     Este nava care l-a însoțit pe Gorbaciov la negocierile din Malta cu Bush.

7.     În 2015-2016 a acoperit baza aeriană rusă din Siria, în Marea Mediterană.

8.     A fost în reparație în 2018-2020.

9.     La 24 februarie 2022 crucișătorul Moskva și nava de patrulare Vasili Bîkov au cerut grănicerilor ucraineni de pe insula Șerpilor să se predea. Răspunsul grănicerilor ucraineni „Russkii voennîi korabli, idi nahui” a devenit sloganul războiului ruso-ucrainean.

10.  Pe 12 aprilie Poșta ucraineană a emis timbrele cu nava Moskva, grănicerul ucrainean și sloganul deja celebru.

Sistemul de rachete Neptun, cu care ucrainenii au distrus nava, lansând 2 rachete, a fost dezvoltat de biroul Luci, după războiul din 2014. A fost livrat armatei ucrainene în 2018. Greutatea rachetei: 870 kg. Raza maximă de tragere: 280 km

Forbes a estimat costul crucișătorului Mosckva la 750 mln euro. Pentru construcția unei nave noi de aceeași clasă costurile estimative se ridică la 2 mlrd de euro. Uniunea Europeană achită lunar 35 mlrd euro pentru gazele rusești. Ajutorul oferit de UE Ucrainei în timp de o lună a fost de 1 mlrd euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt