Votul uninominal a fost călărit de mai multe partide ale Republicii Moldova. PLDM-ul și-a consolidat la formare partidul prin colectarea de semnături pentru uninominal. Din cont propriu. Platforma DA s-a cimentat prin adunarea de semnături pentru uninominal. Din cont propriu. PD-ul își cheamă și strunește membrii prin colectarea semnăturilor pentru uninominal. Din cont propriu. E o metodă la îndemână pentru promovarea partidului.
Președintele Dodon, prin declanșarea referendumului consultativ (a pierdut startul pentru colectarea semnăturilor din cauza listelor pentru uninominalul pd-ist), vrea să-și consolideze ciracii socialiști prin referendum. Ca șmecherul. Din contul nostru.
Pentru referendum e vehiculată suma de 75 de milioane de lei. Dacă mergem pe statistică, – grosso modo, avem 3,6 milioane de cetățeni stataliști, – atunci dăm pentru promovarea socialiștilor lui Dodon 21 de lei per capița.
Pentru comparație. În 2017 Ministerul Culturii a alocat, pentru prima dată în 26 de ani, 4 milioane de lei pentru carte, care va ajunge în bibliotecile stataliste. Înseamnă un pic mai mult de un leu de cetățean al Republicii Moldova.
Cărțile vor rămâne în cele peste 1300 de biblioteci publice. Nu avem 3000 de biblioteci publice cum ne anunță cel mai iubit dintre pământeni. În tiraje de 100-300 exemplare. Nu sunt tiraje mai mari de 300 de exemplare. Nu sunt bani. Titlurile vor ajunge, selectiv, în 300 de biblioteci, varianta fericită. Ca să ajungă în toate bibliotecile publice e nevoie de un buget de peste 17 milioane de lei. Sau peste 20 la sută din bugetul referendumului de paie. E matematică elementară.
Cu 75 de milioane de lei acoperim 4 ani buni de carte.
Suntem săraci-săraci. Dăm foc la banii noștri. Pentru a acoperi și lustrui mofturile și minciunile lor.
Vom rămâne săraci, proști și mințiți.
Atenție la hotare: 30 de mii de sirieni intră în statalitatea noastră.
Noapte bună, Republica Moldova, oriunde ar fi statul tău!
Dumitru
Offffff, tare mă tem ca pe aici nu citește nici un statalist opinia Dvs. 🙁
Gheorghe Erizanu
@Dumitru: Voi mai simplifica cuvintele, textele. Dacă ajungem la „gradul zero” al scriiturii, poate intră? De fapt, eu scriu ca să nu-mi crească păr în urechi. Nu e pentru stataliști.
Nic Arsa
„Atenție la hotare: 30 de mii de sirieni intră în statalitatea noastră.”
Iată cum se pun colacii peste pupăză, cireșele pe tort și bomboanele pe colivă.
Gheorghe Erizanu
@Nic Arsa: După mine, cu acest enunț trebui început în loc de bună dimineața. Până ajunge și la ultimul alcoolic din ultima mahala din ultimul sat basarabean. Sunt minciuni în campaniile electorale cu care poți să fii președinte bine-merci ulterior. Dar sunt minciuni crase. Genul: cu sirieni. Moral, nu ai cum fi președinte. Doar impostor.
Victor Druță
Nu înțeleg ce vrea să însemne acest ”lustrui-ți-mă”. Poate că ați vrut să spuneți „lustruiți-mă”?
Gheorghe Erizanu
@Victor Duță: Am vrut să înjur. Scuze de la gramatica limbii române. Repar. Și merci.
Victor Druță
Apoi nu vă grăbiți așa tare. Că iată că mi-ați schimonosit și numele…
Gheorghe Erizanu
@Victor Druță: Ooops! Apoi e așa: din greșeală în greșeală. Vinovat. Voi reveni pe câmpia literaturii. E mai calmă. Merci. Scuze.