Blog

Cartea lui Valentin Guțu a apărut fără eroarea responsabilei de BAC de la Ministerul Educației. Urechile lui Valentin Guțu au fost umilite la radioul național, când responsabila dădea startul Bacului: „deschideți pachetele pe lateral…”. Pentru adevăr: cei doi prezentatori de la matinal au corectat-o ulterior tacit cu „plic”.

Cartea deja apăruse.

Dar avem exemplul de la matinalul din 24 mai curent, intrat în carte: „Domnule Ion Ciobanu, Vă felicităm cu Ziua Europeană a Parcurilor Naționale!” E o eroare frecventă a generației îmbătrânite în tranziție și prizoniera rusei. Dar exemplul a fost atât de vehiculat în anii 90, încât „cu ocazia” ar fi trebuit să intre deja în firescul limbii.

Harnic și migălos Valentin Guțu a adunat exemple din toată presa noastră. N-a scăpat nimeni. Nici cei care publicau textele lui Valentin Guțu. S-a luat la piept cu erorile din Codul penal al Republicii Moldova și din toate celelalte coduri. Lupta anticorupție are și dimensiune lingvistică.

Pentru lansarea de joi ne-a fost foarte greu să găsim vorbitori. „Vizat în carte”, „vizat”, „vizat cu o eroare cât Rusia de mare”.

Important pentru ziariștii care din 24 februarie multiplică toponimele și numele ucrainene într-o imperială lume rusă: Filtre conține un îndrumar cu transcrierea toponimelor și numelor ucrainene (și bieloruse) în română. E o completare pentru DOOM 3, care sare peste ucraineni și bieloruși.

Lansarea e joi, 16 iunie, la Librăria din Centru.

Comentarii(2)

  • Mariana JIOARA

  • 2 ani în urmă

  Am privit atent prin casa si la tot pasul am dat de filtre. Filtre pentru aparate de aer conditionat. Filtre pentru purificarea apei, aspiratorul foloseste filtru special pentru a îndeparta praful din aer.
  Uneori folosesc pliculete de ceai (filtru de hartie), chiar si prepararea cafelei presupune trecerea apei fierbinti prin cafeaua macinată si un filtru…
  Rinichii sunt un exemplu de filtru biologic, etc.
  Apoi, la stiri, am aflat ca Inspectoratul National de Patrulare va organiza mai multe filtre si verificari cu masina-capcana dotata cu radare. Involuntar, am facut un exercitiu de comparatie. A filtra – a separa, a selecta, a curata de impuritati, a impiedica, a strecura, a purifica, a limpezi etc. Filtre este un titlu concis, sugestiv, bine ales, salut aparitia cartii si efortul autorului care cuprinde nu numai pasiunea pentru limba, dar si rigoarea carturareasca si profesionala.
  In societatea basarabeana greselile sunt considerate aproape norma si se cerea limpezirea, trecerea lor printr‐un filtru similar al celui cu masina-capcană dotată cu radare al Inspectoratul Naţional de Patrulare pentru a nu se mai produce incidente lingvistice.

  1. @Marina Jioara: Apreciem. Mulțumim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt