Blog

Cartea lui Valentin Guțu a apărut fără eroarea responsabilei de BAC de la Ministerul Educației. Urechile lui Valentin Guțu au fost umilite la radioul național, când responsabila dădea startul Bacului: „deschideți pachetele pe lateral…”. Pentru adevăr: cei doi prezentatori de la matinal au corectat-o ulterior tacit cu „plic”.

Cartea deja apăruse.

Dar avem exemplul de la matinalul din 24 mai curent, intrat în carte: „Domnule Ion Ciobanu, Vă felicităm cu Ziua Europeană a Parcurilor Naționale!” E o eroare frecventă a generației îmbătrânite în tranziție și prizoniera rusei. Dar exemplul a fost atât de vehiculat în anii 90, încât „cu ocazia” ar fi trebuit să intre deja în firescul limbii.

Harnic și migălos Valentin Guțu a adunat exemple din toată presa noastră. N-a scăpat nimeni. Nici cei care publicau textele lui Valentin Guțu. S-a luat la piept cu erorile din Codul penal al Republicii Moldova și din toate celelalte coduri. Lupta anticorupție are și dimensiune lingvistică.

Pentru lansarea de joi ne-a fost foarte greu să găsim vorbitori. „Vizat în carte”, „vizat”, „vizat cu o eroare cât Rusia de mare”.

Important pentru ziariștii care din 24 februarie multiplică toponimele și numele ucrainene într-o imperială lume rusă: Filtre conține un îndrumar cu transcrierea toponimelor și numelor ucrainene (și bieloruse) în română. E o completare pentru DOOM 3, care sare peste ucraineni și bieloruși.

Lansarea e joi, 16 iunie, la Librăria din Centru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Search
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt