Blog

Îmi pun cenușă în cap. Multă.
Am preluat un top 2010 al tinerilor scriitori și critici literari efectuat de Rețeaua Literară și publicat pe site-ul Boomlit, după cum am aflat ulterior.  Trimis prin Igor Mocanu, pr-istul Cartier exilat la Tartaul. Cred în continuare că un top se face pentru a ajunge la cât mai mulți oameni. Pentru cei nominalizați. Dar, în primul rând, pentru cititorul interesat. Pentru niște repere. Așa am procedat și cu topul Timpul. Din Chișinău. Și în primul caz, și în cel de-al doilea am preluat și textul motivațional. De ce și cum au intrat în top acești scriitori/cărți. Ambele texte au apărut la categoria „Dosar”. Cu trimiteri la autori. Ca și poemul lui Mușina, ca și poemul lui Ion Mureșan.Cu trimiteri la carte, editor. Și nu sunt cărți apărute la Cartier. Asta-i dacă vorbim despre dragostea de literatură.
Îmi mai pun cenușă în cap.
Topul Rețelei Literare este secretul Rețelei Literare. Regulamentul topului este „top secret”.
Cu multe ghilimele dau drumul textului războinic. N-am omis nimic. Nici dragostea de literatură. Nici dragostea pentru opera omnia Andrei Ruse.
Citiți www.boomlit.com. Citiți doar www.boomlit.com.  Citiți-l pe domnul Ruse. Vezi că imaginea acestui tip dubios (Erizanu) e cu un c acolodat Publika. Iar acest Erizanu fără link suge seva link-urilor literaturii române. Nesimțitul.
Păziți-vă top-urile. Link-urile. Părerile. Ambițiile. Intransigențele. Iubirile. Cărțile. Și c-urile. Așa am aflat și de boomlit. Și de link.
Toate acestea ar fi trecut neobservate. Dar nu e bine pentru cititorii acestui blog. Care sunt mulți. Și sunt mai deștepți ca mine. Și cu mult bun simț. Comparativ cu mine.
Iese cam lung acest text. Ia-ți link-ul. Topul. Respectul. Și aceste timpuri, dle Ruse. Nu se merită.

„Cartier copy-paste
© Andrei Ruse
06.01.2011 | 222 vizualizări | cat: articol / știre
tag: cartier, gheorghe erizanu, stire
În ce lume ne-am gândit noi să deschidem un site de cultură, care să promoveze autorii români (și inevitabil, editurile la care publică). Sunt destule articole în arhiva Boomlit care laudă (și critică, unde e nevoie, deși evităm să fim “distructivi”) cărți, autori, edituri, demersuri de promovare șamd. Munca pe care noi o facem aici, și subliniez asta, este din pasiunea pentru literatură. Atât. Și ne străduim, cu un buget zero (care se va schimba doar printr-o minune) și cu niște oameni minunați (pentru că scriu articole free, bune, în timpul lor liber), să dezoltăm această revistă și s-o transformăm ușor-ușor într-o publicație online de succes.
Nu am cerut niciodată bani pentru recenzii / știri / promovarea unui anumit autor / unei anumite edituri, ne-am arătat deschiși să experimentăm și să colaborăm deschiși cu oricine am considerat că merită.
Singurul lucru pe care îl cerem (și cred că îl merităm) e un minim respect.
Nu vrem nici măcar un mulțumesc (deși e binevenit).
Păi ia niște respect, zice editura Cartier!
Cum ar trebui să mă simt când directorul unei edituri preia o știre de pe Boomlit, ia cu copy-paste, cu nesimțire, și titlul și primul paragraf (cam atât era știrea), fără să lase măcar un link?
Pe 4 ianuarie am anunțat pe Boomlit Topul tinerilor scriitori și critici, conform Rețelei Literare. Am precizat minimele informații legate de acest concurs, am lăsat link-urile necesare și, următoarea zi, pe 5 ianuarie, știrea a fost preluată pe blogul lui Gheorghe Erizanu, directorul editurii Cartier (bravo și felicitări pentu că doi autori din top sunt publicați de ei), exact în forma dată de mine (cu două-trei mici modificări), fără să precizeze, dintr-un minim bun simț și profesionalism, sursa și, zic c-ar fi deja prea mult pentru capacitățile domnului în discuție, link-ul (că fiind pe net, din asta trăim).
articolul original:
Topul tinerilor scriitori si critici (după Rețeaua Literară)
În ultima zi din an, Gelu a anunțat pe Rețeaua Literară încheierea votării la poll-urile pentru cei mai apreciați tineri scriitori și critici literari (cu vârsta până la 40 de ani). Concursul s-a desfășurat în ultimele luni ale anului 2010 și au votat sute de pasionați de literatură, iar clasamentul final arată astfel:
articolul lui Erizanu:
Topul tinerilor scriitori și critici după Rețeaua Literară
În ultima zi din 2010, Gelu Vlașin a anunțat pe Rețeaua Literară încheierea votării la poll-urile pentru cei mai apreciați tineri scriitori și critici literari (cu vârsta până la 40 de ani). Concursul s-a desfășurat în ultimele luni ale anului 2010 și au votat sute de pasionați de literatură, iar clasamentul final arată astfel:
Și ca să revin la începutul articolului: în ce lume ne-am gândit noi să deschidem un site de cultură…
E chiar așa greu să lași un link? Ți se rupe mâna? Sau ce ți se rupe de fapt?
PS. O să-mi spuneți că nu e o mare chestie. Da, nu e, dacă noi n-am fi o revistă de știri culturale iar dânsul un director de editură. Dacă nici la nivelul ăsta nu există un minim respect, ce să mai zicem de alții…
Cartier copy-paste6.91010
ţi-a plăcut acest articol? citeşte mai multe, ţine pasul cu Boomlit şi abonează-te prin feed sau e-mail.
de asemenea, găseşti cele mai importante titluri pe paginile noastre de Facebook sau Twitter.
VN:F [1.8.6_1065]
please wait…
6.9/10 (10 voturi) 0Share
2 comentarii / link-uri
julia ralia 07.01.11, 2:50 pm Este o indignare exprimata la cald, in termeni corecti.
Aici nu se pune problema creativitatii de text, notele exprima acordul sau dezacordul cu textul.
Par consequant, notele mici aici indica acordul cu practica lipsei indicarii sursei, acordul cu plagiatul ???
Andrei Ruse 07.01.11, 3:32 pm da, este clar ca notele mici acordate (fara sa fiu paranoic, de oameni apropiati editurii Cartier, care n-au binevoit sa-mi raspunda decat prin a-mi tine comentariul de pe blogul acestui individ sub moderare, pe cand altele au fost aprobate) inseamna ca e ok sa te folosesti de informatiile lucrate de altii si apoi, sa-i si cenzurezi ca sa nu-ti patezi imaginea.
e misto sa ai o editura in ziua de azi. fiind implicat in domeniul cultural probabil in mintea lor asta ii scuza in a avea niste minime principii etice. cum ar fi simplul fapt sa precizezi sursa informatiei pe care o raspandesti. e ceva atat de usor si asta nu te face un editor mai prost, ci mai bun. dar iti dai seama ce sistem de valori are acest om. :)”

Comentarii(10)

  1. ce mai gasim prin dosarul “mivina” 😀

    1. @Sylvi: Sunt multe. Începând cu țăranii care fac zeamă cu mivina (nu se vor chinui să crească păsări) și până la politicienii cu „principii și valori”.

    • catalin codru

    • 13 ani în urmă

    veninoase comente,in schimb am aflat ca sinteti si un individ cu un sistem de,, valori,, si ca noi avem alta minte,,a lor,,e exact ca in bancul ala cu barba-,,allo spalatoria ,-care spalatorie prostule,e ministerul culturii,,.

    • dumitru crudu

    • 13 ani în urmă

    Domnule Ruse,
    v-am citit comentariul si ajung la concluzia ca faceti din tintar armasar si nu pricep care e chichirezul. In cazul asta, nici buna ziua nu am mai putea dA pe strada, ca a mai zis-o nu stiu cine inaintea noastra sau, ar trebui sa spunem, cum a zis cutarescu, buna ziua. E pur si simplu ingrozitor! Aceasta atitudine e stranie. Eu cred ca domnul Erizanu a avut cele mai bune intentii de-a spori interesul pentru literatura facind trimitere la reteaua literara si stiu ca si pe dumneavoastra va intereseaza acelasi lucru si atunci de ce atita inversunare? Cui ii foloseste? Literaturii?

  2. Nu b-am acuzat de plagiat, articolul asta e o gluma, am spus ca ati dat cu copy-paste la o stire (adica nu ca ati anuntat-o cu vorbele dumneavoastra, ati copiat-o de pe un site exact in forma scrisa de mine) si nu ati precizat sursa, cum o cere un minim bun simt.
    In rest, orice alt comentariu e de prisos si nu demonstreaza decat valoarea dumneavoastra ca om (si parerea multora, ca e ok sa copiezi de la altii fara sa-i citezi, cand tocmai in asta, intamplator, consta munca lor, in a crea stiri). 🙂
    Ori dumneavoastra mutati discutia in alta directia, cum ca n-ar fi fost corect sa anuntati acel top. Ba foarte bine ca ati facut-o, felicitari, e chiar benefic, dar nu in modul acela.
    Ori eu vorbesc despre un lucru de bun simt, in care nu un singur jurnalist mi-a dat dreptate.
    Daca nici pana la varsta respectabila pe care o aveti nu ati invatat din ce traieste un site de stiri si cat conteaza citarea lui, imi dau seama ca vorbesc cu peretii si ma opresc aici.

    • catalin codru

    • 13 ani în urmă

    andrei ruse eu credeam ca va propogati saytul in o manera mai neobisnuita,dar am gresit,totul e mult mai degradant.

    • dumitru crudu

    • 13 ani în urmă

    Domnule Rusu,
    dumneavoastra sunteti un scriitor foarte bun, dar in privinta domnului Erizanu eu cred ca gresiti.
    Asta-i parerea mea.
    Amintiti-va de Ianus si o sa intelegeti de ce spun asta!

    • Mircea

    • 13 ani în urmă

    Cred ca narcisismul bolnavicios vorbeste în @andrei ruse, care nu e incompatibil cu talentul. Nu-ti lua în cap Gheorghe.

    • hose

    • 13 ani în urmă

    hahahah oi blea,
    dima da tu vorghesti f vesel cu “dl rusu”
    tashets s’nu ma rad, ma refer atat la “topul” scriitorilor cat si la ruse
    dima crudu the funniest ever. viva crudu.

  3. Cred ca narcisismul bolnavicios vorbeste în @andrei ruse, care nu e incompatibil cu talentul. Nu-ti lua în cap Gheorghe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt