Blog

Republica Moldova a fost țară invitată la Bookfest 2024. Invitați de onoare ai celui mai important târg de carte de pe piața de carte românească au mai fost Franța, Italia, Marea Britanie, Germania, SUA.

Conceptul standului Republicii Moldova a fost realizat de Mihai Stamati și Casa Imago, după Bagatelele lui Glebus Sainciuc.

Cărțile editorilor din Republica Moldova au fost expuse în patru compartimente: ficțiune, non-ficțiune, artă și carte pentru copii. Au fost expuse cărți apărute în ultimii doi ani.

Au fost selectate 10 cărți din fondul de carte rară al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova cu genericul „Cărțile care ne-au făcut oameni”. E vorba de cărțile apărute în anii 60 care au marcat prin conținut și aspect cititorii de atunci. Cele 10 cărți au fost:

  1. Povara bunătății noastre, de Ion Druță, 1970
  2. Povestea cu cocoșul roșu, de Vasile Vasilache, 1966
  3. Singur în fața dragostei , de Aureliu Busuioc, 1966
  4. Zbor frânt, de Vladimir Beșleagă, 1966
  5. Numele tău, de Grigore Vieru, 1968
  6. Poezii, de Mihai Eminescu. Ilustrații de Igor Vieru, 1965
  7. Băiatul din coliba albastră, de Spiridon Vangheli. Ilustrații de Igor Vieru, 1964
  8. Duminica cuvintelor, de Grigore Vieru și Igor Vieru, 1968
  9. Abecedarul, de Grigore Vieru, Spiridon Vangheli, Igor Vieru, 1970
  10. Divina comedie (3 volume), de Dante. Traducere de George Coșbuc, 1968

Standul Republicii Moldova.

Raluca Turcan și Sergiu Prodan, miniștrii culturii din România și Republica Moldova.

Tinerii scriitori din Republica Moldova. Dezbatere pe Scena Matca

Mircea Cărtărescu și Ion Pop la standul Republicii Moldova. Lansarea Antologiei poeziei românești de după 1945, de Ion Pop, Editura Știința.

Noua traducere din În căutarea timpului pierdut (7 volume) de Cristian Fulaș. Cu Mircea Martin, Carmen Mușat, Cristian Fulaș și Emilian Galaicu-Păun.

Una dintre cele mai consistente dezbateri ale Bookfestului: Cristian Pătrășconiu, Oleg Serebrian și Armand Goșu.

Duminica Bookfestului: Emilian Galaicu-Păun și Vasile Romanciuc înaintea lansării antologiei Vă iubesc fără pauze (Cartier de colecție nr.55).

Primele cărți în grafie latină. Prima carte românească care a intrat la Camera Națională a Cărții în 1989 a fost G(h)id practic de studiere intensivă a limbii moldovenești, Editura Lumina. Anatol Vidrașcu susține că prima carte cu grafie latină a apărut în iunie 1989 la Litera: De ce? și ABC, de Valentina Lungu și Sergiu Puică. Un editor pedant și atent zice că volumul a avut Bunul de tipar pe 8 august 1989. Biblioteca Națională afirmă că primele cărți românești care au intrat în fondurile sale sunt Povești de Ion Luca Caragiale și Limba noastră de Alexie Mateevici.

La 4 septembrie 1989 apare Hotărârea Colegiului Ministerului Învățământului Public „Despre sarcinile imediate privind realizarea hotărârilor Sesiunii a treisprezecea a Sovietului Suprem al RSS Moldovenești de Legislatura a unsprezecea în sistemul Învățământului Public” ca material didactic pentru studierea alfabetului latin (Hotărârea respectivă a fost tipărită în ziarul Învățământul public din 6 septembrie 1989) sunt recomandate trei cărți: De ce? și ABC de Valentina Lungu și Sergiu Puică,  Abecedarul lui Grigore Vieru și Spiridon Vangheli, desene de Lică Sainciuc și lucrarea Să citim, să scriem cu litere latine de Vitalia Vangheli-Pavlicenco și Vlad Pohilă.

Cele mai vândute cărți Cartier la Bookfest 2024.

Cele mai vândute cărți Cartier pentru copii.

Bookfestul s-a încheiat. Republica Moldova a arătat foarte bine prin cărțile și evenimentele de la târg.

Editorii din Republica Moldova au revenit la problemele lor. La o piață mică, sugrumată de lipsa banilor, la bibliotecile care nu și-au înnoit fondul de carte niciodată sistemic în 30 de ani, niciodată suficient în 30 de ani, la universitățile care n-au cumpărat cărți pentru bibliotecile lor 30 de ani (Universitatea din Bălți, unica, a cumpărat sistemic până în 2004), la biblioteca Parlamentului care are în fonduri Consituția cu articolul 13, unde limba română încă e „moldovenească”.

Fapt divers: Constituția Republicii Moldova, ediția 2024, n-a ajuns în topul vânzărilor la Bookfest, dar a fost una dintre cărțile bine vândute.

În august Bookfestul vine la Chișinău. Până atunci, liniște! Să nu speriem cărțile care dorm. Poporul muncește.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt