Blog

Speakerul Igor Grosu, flancat de premierul Ciucă și Ciolacu, probabil premierul României din mai curent, s-a întâlnit în ianuarie cu Patriarhul Daniel. Patriarhul României a cerut ca preoții Mitropoliei Basarabiei să aibă un rol mai mare în viața publică din Republica Moldova, iar Mitropoliei să i se „retrocedeze imobilele” care i-au aparținut pe drept în interbelic.

Republica Moldova nu are o lege de retrocedare a bunurilor imobile foștilor proprietari, persoane juridice. Există o Rezoluția APCE din 1996, care recomandă restituirea „bunurilor către proprietarii lor originari, inclusiv a bunurilor aparținând Bisericilor, care au fost în mod ilegal și pe nedrept ridicate, naționalizate, confiscate sau expropriate de către Stat sub dominația regimurilor totalitare comuniste.”

Doisprezece deputați PAS au propus la începutul lui martie o inițiativă legislativă: prin derogare de la lege să fie transmis cu titlu gratuit, din proprietatea statului în proprietatea Mitropolia Basarabiei, clădirea fostului Seminar Teologic, cu păstrarea aspectului arhitectonic inițial al clădirii, fără drept de înstrăinare. Actualmente clădirea găzduiește fondul de carte rară al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova.

Arhitectul Boris Gangal a elaborat în toamna anului trecut, la solicitarea Ministerului Culturii din Republica Moldova, restaurarea acoperișului clădirii. Pe parcursul anilor clădirea a fost reparată pe bucăți. După posibilități. Sau după gaura din acoperiș. Niciodată restaurată, doar reparație curentă. Chișinăul nici nu are restauratori. Toți moldovenii sunt constructori și depanatori. Dacă șef de șantier este Tudor Zbârnea, atunci moldovenii pot restaura Muzeul Național de Artă. Dar cu aceeași bani nu sunt în stare să restaureze Sala cu Orgă. O pot doar repara. Schimbarea ardeziei și restaurarea acoperișului inițial nu are buget prevăzut pentru anul 2023.

Pe parcursul celor 30 de ani Cultura a fost cenușăreasa Finanțelor. Niciodată nu a avut bugete de dezvoltare, doar bugete de subzistență. Probabil, cei doisprezece deputați vedeau în banii BOR-ului o salvare a unui monument de arhitectură. După reacția virulentă a „bibliofililor” Mitropolia a venit cu propunerea ca să găzduiască în continuare fondul de carte rară al Bibliotecii Naționale până la timpuri mai bune pentru cultură.

Bibliofilii au inițiat o petiție. Au făcut publică o listă a „dușmanilor poporului”.

Adepții BOR-ului au făcut publică și ei o listă a „dușmanilor poporului”. Lupta pe câmpia Zuckerberg e mai aprigă decât la Bahmut.

Dacă aș crede mai mult în conspirații decât în prostia umană, aș susține că diversiunea și lupta hibrid a Kremlinului a ajuns și la Biblioteca Națională & BOR. Scuzați, cred că prostia iese tot timpul în frunte. Iar conspirațiile sunt întâmplătoare.

În situația actuală a Republicii Moldova cred că cei doisprezece apostoli și cu speakerul Grosu, de comun acord cu BOR-ul, puteau găsi o soluție mai elegantă decât clădirea Bibliotecii Naționale.

Informație pentru virulenții iubitori ai cărții: ambasada Rusiei la Chișinău este construită pe fundamentul „viitoarei” biblioteci municipale/naționale. Fundamentul bibliotecii a fost oferit de autoritățile Chișinăului Rusiei în anii 90.

Informație pentru apostoli și creștini: Vera este bibliotecară. La Biblioteca Națională. Este votantă PAS. Este enoriașă a Mitropoliei Basarabiei. Știe conjugarea verbelor la trecut. Și a aflat despre retrocedare din presa.

A mai rămas o poruncă restantă: fețele bisericești să fie mai vizibile la Chișinău.

Comentarii(2)

    • Catalin Ionutas

    • 1 an în urmă

    Mda… comentarii demne de WOKECULTURE .Cine e de acord – BINE . Cine nu e de acord – tot bine ESTE. Numai că .TOTUȘI SI TOTUȘI . nea George, nu ma pot abtine sa nu scriu negru pe alb, chiar despre mine , familia mea si… Seminarul teologic de la CHIȘINĂU. Fotografia ce o vad o știam demult ,nici nu- mi pusesem niciodată problema existentei sau inexstentei sale .O văzusem la un unchi de-al meu dinspre tata care a terminat Facultatea de teologie PASTORALĂ în anul 1936 exact in cladirea cu pricinile creștinești imbalmajite de -acum.Îmbălmăjite zic .uimit de indignarea fanfaronică a marilor gardieni ai bibliotecii din Chișinău. Sigur , n- ar fi fost cine stie ce de capul unchiuluii, dar și-a tavalit sărmanul viata 14 ani prin noroaiele puscariilor comuniste românești din DELTA (Periprava) iubindu-și nespus locul și studiile. Nu, nu era basarabean, ERA BANATEAN tocmai de la vreo mie de km depărtare – ARAD -și nu a fost singurul absolvent din 1936 AJUNS DEȚINUT. PE UNUL DINTRE EI, DAR GET BEGET BASARABEAN hirotonisit ca preot prin fostul județ Muscel,apoi după liberarea de obște din 1963, călugăr la mănăstirea HODOȘ-BODROG atestata ca ortodoxa din 1177 cu aceeași continuitate pînă azi l-am cunoscut și mi-au rămas ca far intru credină.De la ei, ambii si membri activi ai OASTEI DOMNULUI .adolescent fiind. am aflat despre ortodoxism ,ecumenism și istoria meleagurilor creștine românești.Ei mi-au îndrumat pasii si spre marea biblioteca cu numele de A .D. XENOPOL din Arad care însumează din 1920 donatia bibliotecii sale integrale adaugănd zeci de exemplare de carte romănească veche la o mai veche colectie ce astazi numără peste 30.ooo de volume.( ASTĂZI BIBLIOTECA NUMĂRĂ PESTE 700.000 DE VOLUME) Si tot ei mi-au indrumat pașii si spre marea Biblioteca a Episcopiei ortodoxe a ARADULUI imbogățită generos si permanent de VASILE STROIESCU.

    1. @Catalin Ionutas: Mulțumim pentru această mărturie. Sper să apuc vremurile când alți bănățeni vor ajunge la studii din nou în Chișinău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt