
Speakerul Igor Grosu, flancat de premierul Ciucă și Ciolacu, probabil premierul României din mai curent, s-a întâlnit în ianuarie cu Patriarhul Daniel. Patriarhul României a cerut ca preoții Mitropoliei Basarabiei să aibă un rol mai mare în viața publică din Republica Moldova, iar Mitropoliei să i se „retrocedeze imobilele” care i-au aparținut pe drept în interbelic.
Republica Moldova nu are o lege de retrocedare a bunurilor imobile foștilor proprietari, persoane juridice. Există o Rezoluția APCE din 1996, care recomandă restituirea „bunurilor către proprietarii lor originari, inclusiv a bunurilor aparținând Bisericilor, care au fost în mod ilegal și pe nedrept ridicate, naționalizate, confiscate sau expropriate de către Stat sub dominația regimurilor totalitare comuniste.”
Doisprezece deputați PAS au propus la începutul lui martie o inițiativă legislativă: prin derogare de la lege să fie transmis cu titlu gratuit, din proprietatea statului în proprietatea Mitropolia Basarabiei, clădirea fostului Seminar Teologic, cu păstrarea aspectului arhitectonic inițial al clădirii, fără drept de înstrăinare. Actualmente clădirea găzduiește fondul de carte rară al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova.

Arhitectul Boris Gangal a elaborat în toamna anului trecut, la solicitarea Ministerului Culturii din Republica Moldova, restaurarea acoperișului clădirii. Pe parcursul anilor clădirea a fost reparată pe bucăți. După posibilități. Sau după gaura din acoperiș. Niciodată restaurată, doar reparație curentă. Chișinăul nici nu are restauratori. Toți moldovenii sunt constructori și depanatori. Dacă șef de șantier este Tudor Zbârnea, atunci moldovenii pot restaura Muzeul Național de Artă. Dar cu aceeași bani nu sunt în stare să restaureze Sala cu Orgă. O pot doar repara. Schimbarea ardeziei și restaurarea acoperișului inițial nu are buget prevăzut pentru anul 2023.
Pe parcursul celor 30 de ani Cultura a fost cenușăreasa Finanțelor. Niciodată nu a avut bugete de dezvoltare, doar bugete de subzistență. Probabil, cei doisprezece deputați vedeau în banii BOR-ului o salvare a unui monument de arhitectură. După reacția virulentă a „bibliofililor” Mitropolia a venit cu propunerea ca să găzduiască în continuare fondul de carte rară al Bibliotecii Naționale până la timpuri mai bune pentru cultură.

Bibliofilii au inițiat o petiție. Au făcut publică o listă a „dușmanilor poporului”.
Adepții BOR-ului au făcut publică și ei o listă a „dușmanilor poporului”. Lupta pe câmpia Zuckerberg e mai aprigă decât la Bahmut.
Dacă aș crede mai mult în conspirații decât în prostia umană, aș susține că diversiunea și lupta hibrid a Kremlinului a ajuns și la Biblioteca Națională & BOR. Scuzați, cred că prostia iese tot timpul în frunte. Iar conspirațiile sunt întâmplătoare.
În situația actuală a Republicii Moldova cred că cei doisprezece apostoli și cu speakerul Grosu, de comun acord cu BOR-ul, puteau găsi o soluție mai elegantă decât clădirea Bibliotecii Naționale.
Informație pentru virulenții iubitori ai cărții: ambasada Rusiei la Chișinău este construită pe fundamentul „viitoarei” biblioteci municipale/naționale. Fundamentul bibliotecii a fost oferit de autoritățile Chișinăului Rusiei în anii 90.
Informație pentru apostoli și creștini: Vera este bibliotecară. La Biblioteca Națională. Este votantă PAS. Este enoriașă a Mitropoliei Basarabiei. Știe conjugarea verbelor la trecut. Și a aflat despre retrocedare din presa.
A mai rămas o poruncă restantă: fețele bisericești să fie mai vizibile la Chișinău.