Blog

Pe la bariera Sculeni din Chișinău, prin anii 70, niște sculptori au primit ateliere. Era un teritoriu departe de lume. Ceilalți sculptori, cei care făceau busturile lui Lenin pentru fiecare sat moldovenesc, erau mai spre buricul târgului. Sculptorii de la Sculeni, care aveau mai puține busturi Lenin per cap de sculptor, au început a crea propriul imperiu artistic. Din metale vechi. Au adunat fier pe cont propriu, au sudat pe cont propriu, au făcut obiecte de artă pe cont propriu, au creat un imperiu al Ruginei. Afară. În împrejurimile atelierelor. Și așteptau anii ca să-l distrugă. Era un fatalism al artei și al societății sovietice din acei ani. Acest Imperiu al Ruginei s-a transformat într-un adevărat Imperiu al Artei.
Nu știu dacă are ceva Ministerul Culturii cu această decizie: de a demola sculpturile și a oferi teritoriul pentru construcții aristocratice. E ca o întrebare retorică. Ce are Ministerul Culturii cu arta? Și ce fel de artă poate fi niște bucăți de metal?
Nu sunt adeptul scrisorilor comune. Dar Chișinăul n-a prea produs nimic. Poate niște speranțe. Poate niște prostituate ieftine. Poate niște vin de calitate îndoielnică.
Și Rugina.
PETIŢIE
Preşedintelui interimar al RM, Marian Lupu
Primului ministru al RM, Vlad Filat
Primarului mun. Chişinău, Dorin Chirtoacă
Copie: Procurorului general, Valeriu Zubco
Secretarului general al Comisiei naţionale UNESCO în RM, Constantin Rusnac
Artiştii Nicolae Ischimji şi Valeriu Moşcov au avut nevoie de 25 de ani şi de câteva tone de fier uzat şi resturi industriale pentru a crea această operă de calibru european – complexul sculptural sub cerul liber „Rugina & Co.“ – „РЖАвЧИНАХ“. Sculpturile care formează expoziţia – „Purgatoriul“, „Aparatul birocratic“, „Păstorul“, „Cortina de fier“ – constituie un ansamblu unitar şi integrat organic în spaţiu. Complexul sculptural nu este doar un veritabil comentariu, viu ilustrat, la epoca totalitarismului şi a industrializării, ci şi este o adevărată carte de vizită a artei moderne din Moldova: o dovadă a forţei conceptuale a acesteia, a unui potenţial creator şi critic în plină expansiune, un exemplu de dăruire dezinteresată şi liber asumată idealurilor artei în condiţii de underground, un model de nonconformism, un manifest al gândirii ecologiste.
În ce constă problemа? Admirată de vizitatori, apreciată înalt de comunităţile de experţi locali şi internaţionali, dar nerecunoscută la noi oficial, „Rugina“ cea inovatoare se află în acest moment în pericol de dispariţie. Una dintre lucrări a fost furată, alte câteva sunt deteriorate. Spaţiul public pe care se găseşte expoziţia este izolat şi ciopârţit de garduri instalate ilegal. Se planifică privatizarea terenului şi folosirea lui în scopuri private. Atelierul autorilor, parte componentă şi bază tehnică a proiectului, împreună cu arhiva, sculpturile, tablourile, ustensilele, biblioteca, a fost acaparat de persoane necunoscute, cu complicitatea angajaţilor Primăriei. Dosarul privind pătrunderea ilegală în atelier este de un an „examinat“ de procuratură… Funcţionarii Direcţiei patrimoniu municipal refuză să prelungească termenul contractului de arendă a atelierului.
Vor rămâne oare doar poze şi cărţi de pe urma spaţiului real numit „Rugina“, irepetabil şi multidimensional, de pe urma încărcăturii de idei pe care o poartă şi a muncii titanice pe care a implicat-o?
Autorii „Ruginei“, care au declinat mereu ofertele tentante de a vinde separat părţi ale expoziţiei, şi de a le scoate peste hotarele ţării, sunt gata să o doneze oraşului.
Subsemnaţii, ne adresăm către Preşedintele interimar, Guvern şi Primarul de Chişinău cu solicitarea de a salva de la distrugere şi de a păstra în spaţiul public acest complex pentru contemporanii noştri, dar şi pentru urmaşi, de a garanta accesul pentru vizitatori – locuitori ai Chişinăului şi turişti, de a curma pericolul crescând al privatizării terenului şi de a opri ocuparea samavolnică a atelierului artiştilor N. Ischimji şi V. Moşcov.
Cum putem salva „Rugina“? Soluţionarea acestei probleme nu necesită eforturi sau cheltuieli deosebite.
Este necesară crearea unei comisii interdepartamentale, în componenţa căreia să intre reprezentanţi ai Primăriei, Ministerului Culturii, Uniunii artiştilor plastici şi Uniunii arhitecţilor, Agenţiei Turismului, Comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, Academiei de Ştiinţe a Moldovei, precum şi experţi independenţi în domeniul artei contemporane şi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale.
A venit timpul de a conferi complexului „Rugina“ un statut oficial demn, care să-i permită să supravieţuiască şi să se dezvolte, de a-i oferi locul care care îi aparţine pe drept în istoria artei moldoveneşti şi europene. Doar atunci proiectul „Rugina – Secolul XX – Globline“ va obţine şansa de a se realiza pe deplin şi de a deveni unul cu adevărat global. Dar, întâi de toate, operele deja create trebuie protejate URGENT împotriva jafului şi a distrugerii definitive. Până la luarea de către Comisie a unei decizii, trebuie sistate toate tranzacţiile cu încăperile atelierului de creaţie al lui N. Ischimji şi teritoriile adiacente (neadmiţând secţionarea terenului pe care este amplasată expoziţia).
Este în puterea, interesul şi obligaţia noastră comună să protejăm acest monument al culturii moderne, unul dintre obiectele cele mai importante ale moştenirii culturale a Moldovei de la sfârşitului secolului XX şi începutul secolului XXI.
Moldova are realizări în artă, are cu ce se mândri şi are ce proteja pentru generaţiile viitoare:
„Rugina & Co.“, Chişinău, str. Ghidighici, 3.
Semnaţii:
Irina Grabovan, curator, critic, Chisinau
Rugina forever
Александр Кук, человек и программист, Кишинёв
«Руджина» — лучшее, что можно было создать из металлолома
Andrei Hohlov, правозащитник поневоле, Кишинёв
contra spem spero
Gennady Blazer, photography, Кишинёв
igor Grabovan, Кишинёв
Goda Laima, artist, photographer, Кишинёв-Москва
Татьяна Коптина, Директор Горного Клуба РМ, Кишинёв
Ружина – это настоящий индикатор наличия современного искусства в Молдове!
Виктория Ферман, незолотая молодежь Кишинева, Кишинёв
Аксиния Галкина, журналист, Кишинёв
Max Kuzmenko, visual artist, Кишинёв
Ирина Мороз, посетитель выставки, Кишинёв
Oksana Lightfield, A fan of Moldovan art and a supporter of the architectural complex Rugina&Co., Washington, D.C.
Hands off Rugina!!
Jeff Lightfield, Washington, DC
Don\’t destroy the art–embrace it!!!
Ramsey McNulty, graphic artist, Gaithersburg, MD
Art is the proper task of life. ~Friedrich Nietzsche
Юлиана Захарова, архитектор, Кишинёв
Уничтожать эту выставку – преступление!
Берекеля Сергей, инженер, Кишинёв
Eliane Bots
Дмитрий Терехов, Журналист, Кишинёв
Крянгэ Денис, студент, Кишинёв
Александр Белый, Разработчик программного обеспечения, Кишинёв
Все это не только в ЧИНАХ но и в головах. Чтобы построить нужны усилия, а развалить, только бездействие. Такие вот времена …
Tatiana Fiodorova, artist, Кишинёв
Ghenadie Sontu, ARS DOR Association President, Chisinau
Iulia Cozacenco, interpreter, Chisinau
Денис Мустафин, студент-архитектор, Кишинёв
Ludmila Anestiadi, writer // advertising creative director
Vladimir Us, Chişinău
Rog autaritatile publice locale sa ia toate masurile necesare pentru protejarea proiectului Rugina & Co – un ansamblu de lucrari care trebuie sa ramina in spatiul public si sa devina accesibil chisinauienilor!
Irina Șuh, artist, Chișinău
Александр Фулга, сочувствующий, Кишинёв
Vladimir BULAT, istoric & critic de arta, Chişinău
Este un document al epocii sale, TREBUIE sa ramana marturie
Samantha boyd, Animator, coventry
Aliona Balan, academician, Chişinău
Rugina & Co – parte a realităţii istorice, actuală, valabilă şi în prezent reprezentată succint, artistic.
Viorel Mardare, regizor, Chisinau
Lev Riseman
Charlie Jouvet, Photographer, Berlin
Mihai Turcanu, Art Director @ Urban Post, Chisinau
De distrus ceva întradevăr valoros – simplu. De creat valori artificiale în scopuri polite – fără probleme. Țară paradox.
Evghenii Goloşceapov, юрист, Кишинёв
Vasile Ivanciuc, artist, Chișinău
Nicu Paladi, Кишинёв
nu ucideti arta, lasati ceva pentru turisti!
Adrian Hâncu, fotograf, Chişinău
Iulia Tucinskaia, designer, Chişinău
Svetlana Costiuc, имею отношение к творчеству, Кишинёв
Denis Moiseenko, Кишинёв
ion grigorescu, artist vizual, Bucuresti
artistii merg inainte si politicienii inapoi?
Сергей Мардарий, Кишинёв
Изделия из металла, съедененного ржавчиной – это есть ни что иное, как наше общество в миниатюре!!!
Сергей Тютюн, работник Академии Наук республики Молдова, Chişinău
Tatiana Nastasiu
Ivan Caraiman, student, Linköping,Chisinau
Anatolie Cantir
Vitalie Sprinceana, Chişinău
Alexandru Lebedev, Blogger, Chişinău
Irina Ungureanu, studenta, Chişinău
Mariana Butnaru, masteranda, Bilbao
Marina M, Ychiteli, Кишинёв
Ion Stefanita, Agentia de inspectare si restaurare a monumentelor, Chişinău
Sunt opere create de artisti , care trebuiesc puse in valoare , prezentate publicului, deoarece transmit un mesaj, e cazul sa se ia atitudine responsabila atit fata de cultura cit si fata de oamenii de arta
Денис Микитенко, Кишинёв
Влад Mihailov, Гражданин, Кишинёв
Альберт Караман, Кишинёв
Anatolie Gordeev, Кишинёв
Mihaela Voicu, Chişinău
Дмитрий Диденкул, Архитектор, Кишинёв
Teodor Ajder, critic de artă, psiholog, Varşovia
Lucia Lupan, Кишинёв
Sunt destule locuinte si centre comerciale in Chisinau. E timpul si sa incepem sa pretuim si arta macar un pic..
Людмила Костюк, Кишинёв
извлечение материальной выгоды не всегда главное
Alexei Gutsaga, CEO, TOC Business Consulting, Кишинёв

Comentarii(13)

  1. Excelentă ideea ta de a te implica în campania de susţinere!

    1. @Vladimir b.: Se vede că am îmbătrânit. Începe să mă deranjeze tâmpenia. Șmecheria de mahala. Și interesele găinarului.

    • catalin codru

    • 13 ani în urmă

    in situatii de genul asta ne dam seama ce mediocritati ne conduc.arta moderna -pe intelesul lor e termopane si bmw -uri,vertu si ceasuri suedeze.rugina domnilor-nici macar nu luceste-exact ca la ciori perceptia lumii.

    • Nic Arsanca

    • 13 ani în urmă

    Sunt absolut de acord cu toți cei de mai sus. Excelentă este ideea de implicare în susținerea proiectului, care se vede vital amenințat de interese mercantile, meschine și dubioase.
    Ticăloșenia nu se înclină și nu cedează decât în fața forței opiniei publice.
    Cât despre cine sunt conducătorii este limpede ca lumina zilei.

  2. Sunt absolut încîntat să aflu ce solidaritate a putut genera campania asta, şi ce nume mari se implică – eu care sunt în domeniul vizualului, observ o conlucrare benefică, şi să sperăm că va avea efectul scontat această campanie: Rugina & Co va rămîne acolo, unde-i este locul! Am spus încă vrem 12 ani în urmă că un astfel de proiect este unic în lumea întreagă, el trebuie să devină reper de crestomaţie de artă!!!

    1. @Vladimir b.: Rămâne o nimica toată. Să vedem dacă aceste nume mari contează. Și dacă societatea contează.

    • catalin codru

    • 13 ani în urmă

    chiar si marc tkaciuc a subsemnat.

    1. @catalin codru: A ruginit frunza din vii?

    • Alecu Deleu

    • 13 ani în urmă

    de ani buni toti prietenii mei, care au vizitat Chisinaul, au fost dusi sa admire aceste compozitii de fronda artistica, de expresie a libertatii de spirit si de creatie… am filmat acolo, in atelierul lui Iurie Horovschii, cateva secvente filmice, am cunoscut pe mai multi artisti, oameni foarte speciali, din acest falanster, parca, creat de Daedalus… e un loc cu energii aparte, de un rit modern, care trebuie aparat!

    1. @Alecu Deleu: Merci mult.

  3. Şi pe mine m-a mirat mult să-i vă semnătura lui Tkaciuk printre susţinători. El nu este idiot, să ne înţelegem…astfel loveşte în opoziţie!

    • catalin codru

    • 13 ani în urmă

    vladimir.b.da tkaciuk nu este idiot ci doar cretin lingvistic cum a spus-o chiar el.pentru plezir definitiv astept si iscalitura lui voronin, mare cunoscator al artei moderne,inca cateva mandate si se facea toata moldova ,,rugina and compartia,,.

  4. Voronin va semna prin mandatar…Asta sigur va salva rugina!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt