Blog

La 59 de ani, într-un hotel din Londra, a murit în urma unui atac de inimă miliardarul rus și reformatorul Georgiei, microbiologul sovietic Kaha Bendukidze.
Și-a făcut miliardele în Rusia lui Elțin. Și-a păstrat miliardele în Rusia lui Putin.
În 2004, unul dintre miniștrii lui Saakașvili, a ținut o conferință despre reformele care urma să le facă Georgia. Bendukidze era unul dintre invitați. Saakașvili l-a întrebat cum i s-a părut discursul.
„Nicicum”, a răspuns Bendukidze.
„Ce trebuie atunci să facem?”, a întrebat președintele Georgiei.
„Să vindem tot, doar onoarea să ne-o păstrăm”, a răspuns viitorul reformator al economiei georgiene.
Și-a vândut afacerile din Rusia. Ca să nu poată să fie șantajat. Nu și-a deschis afaceri noi în Georgia. Ca să nu poată fie șantajat. A vândut activele statului. În concursuri. Pe bune. A minimalizat influența statului în afaceri. Iar acolo unde nu a găsit soluții a eliminat organele de control ale statului. Până la o soluție adecvată. (Câteva luni nu a existat poliție rutieră. Până la reforma poliției).
Regimul populist care a venit la putere recent a reușit să anuleze o parte din reformele Saakașvili (a se citi Bendukidze).
E bine să ne aducem aminte cum arăta Georgia lui Bendukidze, oligarhul care a oferit georgienilor demnitate și oportunități, eliminând corupția:
1. Poliția rutieră nu te va opri niciodată, dacă n-ai încălcat regulile de circulație.
2. Permisul se face într-o oră. Și nu e nevoie de certificate medicale. Și nu sunt cozi. Și nu se dă mită.
3. Numerele la mașini se eliberează în timpul cât tu servești o cafea.
 4. Dacă dorești numere cu 777 sau 013 sau KAK, KOT, atunci fii bun și plătește 6000 de dolari. Oficial.
 5. A fost eliminată revizia tehnică. Deocamdată. Nu s-au găsit soluții pentru a reduce factorii corupționali.
 7. Casele construite de Georgia pentru refugiații din războiul ruso-georgian din 2008 costă, inclusiv infrastructura, trei camere, 25 000 de dolari. În Georgia. Exact aceleași case, construite de ruși, fără infrastructură, costă 35 000 euro. În Rusia, fostele regiuni georgiene.
8. Statul georgian achită costurile pentru studii ale georgienilor care au intrat pe cont propriu la cele mai prestigioase universități din lume.
9. Georgia a considerat că e mai costisitor să întreții vechile clădiri ale administrației centrale decât să construiești altele noi. Pentru birocrați a construit sedii noi, cu geamuri transparente. Ca fiecare cetățean să-i vadă.
 10. În Georgia a rămas un singur hoț în lege. Unul bătrân și inofensiv. Ceilalți au părăsit teritoriul sau stau la închisoare. În Codul Penal a fost introdus un articol: simpla recunoaștere verbală a faptului că ești hoț în lege este pedepsită cu ani grei de detenție. Codul hoților în lege nu le permite să mintă.
Kaha Bendukidze nu le-a promis oamenilor că le va da bani. Din miliardele sale. El le-a oferit oportunități. Și un sistem de valori. Și Georgia l-a pierdut pe Kaha Bendukidze.
La ultimele alegeri poporul georgian a preferat oligarhul Bidzina Ivanișvili. Care le-a promis oamenilor că le va da bani. Din miliardele sale. Georgienii l-au crezut. Au vrut banii lui. Și atunci Ivanișvili a luat Georgia. Pe bune. Și fără bani. Și nu se știe când o va întoarce.
 

Comentarii(8)

    • Nic Arsa

    • 10 ani în urmă

    Foarte interesant. Educativ. Stimulant. Bine scris.

    1. @Nic Arsa: Cu mare drag. Situația din Georgia se repetă, cu regret, sau are mari șanse de repetare în Republica Moldova. Pentru 30 noiembrie. Nu pot crede că se pot întâmpla minuni la fiecare două săptămâni.

  1. Nu ştiu de ce, dar, citind toate astea, mi-a venit în minte o poreclă de milionar basarabean, trăitor peste hotare, cu pretenţii de gùru şi prestaţie de gheaghe : Sturzik …
    Sturzul e o păsărică. Ciripitoare. Care, uneori, cînd unii o cred, se dă struţ.
    De unde se vede că milioanele nu-s de ajuns, ca să fii milionar reformator.
    Mai trebuie ceva, care nu se poate cumpăra la Monte Carlo.

    1. @Lucian Postu: Sturza ar fi cel mai departe de Ivanișvili. Avem câțiva chiar lângă noi. Foarte aproape.

    • Mircea

    • 10 ani în urmă

    La termen scurt am putea fi si pesimisti, dar la termen mediu cred ca face sa fim optimisti. E elocvent exemplu alegerilor de duminica trecuta.
    Merci pentru sinteza de mai sus despre acest mare georgian.

    1. @Mircea: Cu mare drag. Tipul chiar a fost fantastic. Și în business. Și în guvern.

  2. @Gh. Erizanu, eu n-am sugerat în vreun fel că Sturza ar fi un milionar pro-rus. El e doar un sturzik norocos şi destul de agramat, care se crede corb înţelept. Numai că un costum negru, fie şi Armani, nu e suficient.

    1. @Lucian Postu: A fost norocos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt