Blog

Nică cultură II

Piața de carte în Republica Moldova funcționează după legea economiei de piață. Și e bine.

Statul este obligat să se implice în piața de carte pentru interesul public. Pentru bibliotecile publice. Cu achiziții de carte. Cu titluri de carte oneste. Și necesare bunului public.

Drumurile sunt importante. Dar fără carte pe viitoarele drumuri bune vor merge bezmeticii și șmecherii. Primii nu vor ști unde se îndreaptă. Iar ceilalți vor finta regulile de conduită. Atunci costurile pentru întreținerea acestor drumuri și securitatea lor vor fi mai mari decât investițiile în carte.

În Republica Moldova sunt 1326 biblioteci publice cu un fond de 15 840 300 exemplare de publicații, dintre care doar 30% sunt în limba română. Alte 20% sunt în română cu kirilikă. 50 la sută din fondul de carte al bibliotecilor din Republica Moldova sunt în limba rusă.

În 30 de ani de statalitate am îmbunătățit raportul. În anii 90 fondul de carte rusă constituia 75 la sută.

 În ultimii cinci ani (2015-2019) fondurile bibliotecilor publice au fost completate cu 200 000 exemplare de cărți & alte publicații. Marea lor majoritate au venit din donații.

Cultura e unul dintre pilonii statalității. Iar el nu se construiește din cerșit. Investești astăzi în cultură pentru a nu crește costurile exuberante în organele represive ulterior.

Programul Național de Editare de Carte constituie anual 5 mln lei. Asigurarea pazei „Crăciunul acasă” pentru 15 zile a fost de 6 mln. lei.

Rata de înnoire a fondurilor bibliotecilor din Republica Moldova este de 79 de ani. Federația Internațională a Asociaților de Biblioteci și Bibliotecari (IFLA) și UNESCO recomandă o înnoire a fondurilor odată la 7 ani.

La 1000 de locuitori în RM revin câte 74,6 publicații. Legea bibliotecilor prevede alocarea anuală a mijloacelor financiare de către APL pentru procurarea a minimum 50 de titluri de documente la 1000 de locuitori (Art. 40, alin. 3). IFLA și UNESCO recomandă 250 de cărți la 1000 locuitori.

Așa apar illuminații. Care pot debita orice enunț. Bezmeticii îi vor crede. Ei cred orice. Iar șmecherii vor căuta avantaje. Poate le pică și lor ceva din minciunile altora.

Comentarii(2)

    • iuliu Ibanescu

    • 4 ani în urmă

    Contează totuşi şi calitatea fondului de carte. Fără supărare, dar Puskin, sau Dostoievski, ar cam trebui citiţi în rusă. Opinia mea. Referitor la valoarea literaturii române contemporane, credeţi-mă, am oareşce dubii. În fond, două lucruri sunt banale :să creezi o religie sau un curent literar. Îmi trebuiesc doar 10 lei şi să pot localiza cârciuma satului. Oricând găsesc 3-4 adepţi şi după aia încep să-mi cer drepturile

    1. @iuliu ibanescu:Asta e durerea cea mai mare. Calitatea fondului de carte din bibliotecile noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt