Blog

Șerban Axinte (n. 1976, Iași) este poet, critic literar și cercetător la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române — Filiala Iași. Scrie pentru Dilema și Observator Cultural. Este redactor al Editurii Junimea. Este solistul formației rock P`neuma. Cel mai recent volum: Scrâșnetul dinților (Cartier 2021, 2024), distins cu premiul Agenției de carte. 

Lorina Bălteanu (n. 1960, Peciște) este poetă, prozatoare, creatoare de bijuterii stabilită la Paris. Între 1992 și 1998, a fost directoare a Fundației Soros Moldova. Volume publicate: Obstacolul sticlei (Literatura Artistică, Chișinău, 1984), volum tradus în rusă în 1985, Cioburi (Hyperion, Chișinău, 1990), Poeme pe sticlă (Chișinău, 1997). Legată cu funia de pământ (Cartier, 2024) este primul său roman, tradus în franceză și pus în scena Teatrului Republican Luceafărul.

Corin Braga (n. 1961, Baia Mare) este scriitor, cercetător, prorectorul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca. Cele mai recente volume: romanul Ventrilocul (Polirom, 2022) și Enciclopedia imaginariilor (Polirom, 2020), distins cu Premiul „Titu Maiorescu” pentru proiecte culturale majore, acordat de Muzeul Național al Literaturii Române, Premiul special al revistei „Observator cultural”.

Ruxandra Cesereanu (n. 1963, Cluj) este poetă, prozatoare, eseistă, cercetătoare, președinta PEN Romania. Cele mai recente volume: antologia de poezie Panteră neagră am fost cândva (Cartier, 2023) și volumul de memorii O autobiografie graffiti (despre dragoste și răzvrătire) (Cartier, 2025).

Constantin Cheianu (n. 1959, Trușeni) este prozator, dramaturg, publicist, personalitate TV. Autor al volumelor de proză: Sex & Perestroika (2009), Ultima amantă a lui Cioran (2018), Dependența (2020), Hotel California (2021). Cea mai recentă carte: M-a făcut mama existențialist (memorii, jurnal, confesiuni, Cartier, 2025). 

Alexandra Crețu (n. 2006, Chișinău) este poetă, interpretă, elevă la Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Chișinău. A publicat poezie în revistele „Timpul”, ediția din Republica Moldova, „Meridianul Timișoara”, „Planeta Babel”. Frecventează atelierul de scriere creativă „Vlad Ioviță” condus de Dumitru Crudu.

Victoria Cușnir (n. 1977, Căzănești, Telenești) a studiat scenaristica și regia la AMTAP. A lucrat în televiziune și radio ca jurnalist cultural. Este autoare de filme documentare despre muzica din Republica Moldova. Din 2016 este realizatoare de emisiuni la Radio Chișinău.

Georgeta Drăghici este jurnalistă la Radio România Cultural din 1991. A realizat numeroase emisiuni culturale, între care Revista literară radio, Literatura și celelalte arte, Diaspora literară, Scriitori la microfon, Polemici elementare. În prezent realizează emisiunea Drept de autor și colaborează cu eseuri critice la Revista literară radio.

George Dumitru (n. 1978, Constanța) este prozator, absolvent de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, ASE București. Locuiește la București. Cele mai recente volume de proză: Fericire (Polirom, 2022), Rupturi (Polirom, 2023), Tot ce rămâne (Cartier, 2025).

Paula Erizanu (n. 1992, Chișinău) este scriitoare și ziaristă. Colaborează cu Guardian, BBC, London Review of Books, Scena9 ș.a. A fost desemnată Tânărul Scriitor al Anului 2021 în cadrul Galei Tinerilor Scriitori din București pentru romanul Ard pădurile (Cartier, 2021). Cel mai recent volum: Aicea-i și raiul, și iadul. Republica Moldova: un veac de istorie trăită (Cartier, 2025).

Emilian Galaicu-Păun (n. 1964), poet, eseist, romancier şi traducător. Redactor-şef al Editurii Cartier. Volumele sale au fost traduse în engleză, germană. Din 1992, este redactor Vatra. Din 2005 până în 2025, a fost autor-prezentator al emisiunii Cartea la pachet de la Radio Europa Liberă. Cea mai recentă carte e romanul Times New. Roman 12/18.

Felicia Green (n. 1995) a studiat filosofie la Chișinău și la București. Frecventează Atelierul de scriere creativă Vlad Ioviță condus de Dumitru Crudu. Urmează să debuteze cu un volum de poeme la Editura Prut. 

Petru Hadârcă (n. 1963, Sângerei) este actor, regizor și directorul Teatrului Național Mihai Eminescu din Chișinău. Este inițiatorul și președintele festivalului Reuniunea Teatrelor Naționale.

Adelina Labic-Lungu (n. 1976, s. Meleșeni, Călărași) este poetă și autoare de cărți pentru copii. A debutat cu volumul de nuvele scurte pentru copii Semințe de cer (Editura Epigraf, 2020). Cea mai recentă carte: Ce va rămâne (Polisalm, 2025).

Andreea Răsuceanu (n. 1979, București) este prozatoare și critic literar. Cărțile sale au fost distinse cu numeroase premii importante și nominalizări și au fost traduse în spaniolă, franceză și bulgară. A scris și coordonat mai multe volume despre București. A fost redactorul colecției de proză română contemporană a editurii Humanitas în perioada 2017-2024. Cel mai recent roman: Linia Kármán (Polirom, 2023).  

Victor Rizescu (n. 1969) este conferențiar la Facultatea de Științe Politice a Universității din București. A urmat studii de Istorie și de Filozofie la Universitatea din București, Universitatea Central-Europeană de la Budapesta, a făcut stagii de studii la Universitatea Oxford. Cel mai recent volum: Doctrinele muncii și politica profesiunilor. Sindicalism, corporatism și cooperație în România interbelică, Chișinău, (Cartier, 2024).

Sorina Rîndașu (n. 2003, Suceava) este poetă, toboșară a formației rock P`neuma, studentă la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. A debutat în anul 2018 cu placheta de versuri Paisprezece vieți și încă o eternitate. Cea mai recentă carte: Regatul disfuncției (Cartier, 2024).

Slava Sambriș (n. 1981) este actor, regizor și directorul artistic al Teatrului Republican Luceafărul. Pentru spectacolul Legată cu funia de pământ, după romanul cu același titlu de Lorina Bălteanu, a primit marele premiu și premiul pentru regie în cadrul UNITEM 2025.

Razvan Țupa (n. 1975, Brăila) este poet al generației 2000, pasionat de performance, și ziarist stabilit în București. A luat premiul pentru debut Mihai Eminescu pentru volumul fetiș (Semne, 2001, Vinea, 2003). În 2024, publică la Editura Cartier antologia de versuri poetic relațional. A lansat și jurizează premiul Gheorghe Iova pentru inovație în literatură.

Victoria Vasilache (n. 1982, Chișinău) a studiat dramaturgie și scenaristică la AMTAP în Chișinău și litere, română – engleză, la Universitatea din Oradea. A fost reporter la Publika TV și co-prezentatore a unei emisiuni de divertisment la TV8. Este în prezent restaurator la BAR 513. În 2024, a dramatizat romanul Legată cu funia de pământ pentruscena Teatrului Republican Luceafărul.

Nicolae Negru (n. 1948, Ciutulești) este scriitor, dramaturg, ziarist, analist politic din Chișinău. Cea mai recentă carte, volumul de memorii O progenitură dușmană, (Arc, 2024), consemnează amintirile din copilăria sa în Siberia.

Pavel Păduraru (n. 1976) este scriitor și ziarist. În cadrul ZLR, vorbește despre romanul autobiografic al tatălui său prigonit de puterea sovietică, Gherasim Păduraru, Demascarea sau taina porților zăvorâte (Prut, 2023).

Natalia Pîntea (n. 1996, Măcărești, Ungheni). A studiat litere și jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova. Este membră a atelierului „Vlad Ioviță”, coordonat de Dumitru Crudu. Ce mult mi-aș dori să stau de vorbă cu tata (Polisalm, 2025) este debutul editorial al Nataliei Pîntea.

Oleg Serebrian (n. 1969, Ocnița) este scriitor, istoric, politolog şi diplomat. Autor de romane istorice și volume de geopolitică. Cele mai recente cărți: romanul Pe Contrasens (Cartier, 2022), câștigător al premiului PEN Romania, tradus în poloneză și nominalizat la premiul Angelus, ediția a doua a volumului Politică și geopolitică (Cartier, 2023). 

Andrei Sochircă (n. 1959, Dubna, Soroca) este actor al Teatrului Eugene Ionesco din Chișinău. Este absolvent al Şcolii Superioare de Teatru „Boris Şciukin” din Moscova. Predă arta actorului la Liceul „Spiru Haret” din Chișinău. Este autorul spectacolulului „Daţi totul la o parte, ca să văd”, premiat în cadrul UNITEM (2007), după versurile lui Eugen Cioclea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt