Blog

Zece începuturi de roman, apărute  la Editura Cartier în colecția Biblioteca deschisă (literatură străină contemporană):
1. „„Diemerich!” a strigat domnul Kuno Konrad Rescher către compartimentul de clasa a doua, în care ardea o lampă albastră. „Aici Transilvania se termină și Banatul nu începe încă. Nu e bine când se sfârșește ceva fără să înceapă altceva…” (Clavir în ceață de Eginald Schlattner)
2.Ziarul Popular din Uruguay a calculat că în ultimii 150 de ani, adică după sfârșitul luptelor împotriva colonizatorilor spanioli, în America Latină au avut loc 537 de lovituri de stat. La putere au ajuns 214 dictaturi, dintre acestea 37 în Haiti, 27 în Republica Dominicană, 21 în Peru, câte 20 în Bolivia și Paraguay, 9 în Argentina…” (Faust moare de două ori de Roman Raz)
3. „În drum spre Teheran, în timp ce mă uitam pe geamul mașinii, mi s-a făcut puţin rău și m-am agăţat de genunchiul lui Christopher. Bășicile sparte îi udaseră pantalonii. Treceam pe lângă șiruri nesfârșite de mesteceni. Am adormit.” (1979 de Christian Kracht)
4. „Nu i-au lăsat să urce la tribună.” (Sankea de Zahar Prilepin)
5. „În fiecare clipă, în lumea asta există un lung șir de oameni care plânge și altul mai mic, care râde. Dar tot acolo se află și un al treilea șir de oameni, care nu mai plânge și nu mai râde. Cel mai trist dintre toate.” (Un roman natural de Ghoerghi Gospodinov)
6. „Nu-mi mai amintesc câte gene mi-a mâncat Zaza. Șaptesprezece? Două sute șaizeci și patru? Trei mii opt sute șaptezeci și nouă? Ori și mai multe. Gogu știe!” (Kafka instant de Zaza Burciuladze)
7. „Telefonul lui Dooley m-a trezit în apartamentul meu de la Gritti la ora șapte dimineața. Voia să mă vadă” (Dincolo de limita aceasta biletul își pierde valabilitatea de Romain Gary)
8. „Chardonne a fost înmormântat ieri.” (Jurnal inutil de Paul Morand)
9. „Întunericul căzuse peste Bagdad. Noaptea căzuse adâncă și somnul îi învăluise pe toți oamenii cumsecade.” (Belukia de Pierre Drieu la Rochelle)
10. „- Paestra, așa îl cheamă. Rodrigo Paestra.
– Rodrigo Paestra.
– Da. Iar pe cel care l-a ucis, Perez. Toni Perez.
– Toni Perez.” (Vara, la zece și jumătate seara de Marguerite Duras)

Comentarii(2)

    • alina

    • 9 ani în urmă

    Parafrazez (= exercitiu mnemotehnic):
    1. Toni Perez l-a ucis pe Rodriogo Paestra. Rodrogo Paestra e mort.
    2. Toti oamenii cumsecade dorm cand in Bagdad e noapte adanca.
    3. Ieri a fost inmormantat Chardonne (a nu se confunda cu inconfundabilul Chardonnay).
    4. Dooley vroia sa ma vada. Un pretext suficient ca sa ma trezeasca din somn la ora sapte dimineata, telefonandu-mi.
    5. Gogu stie cate gene mi-a mancat Zaza. Memoria mea e mai putin credibila.
    6.In fiecare clipa exista cineva care rade, cineva care plange, dar si cineva care nici nu rade, nici nu plange. E oarecum trist cand omul nici nu rade, nici nu plange. Dar toate sunt relative in teoria asta a relativitatii timpului, spatiului, senzatiilor etc.
    7. Cineva candva din cauza cuiva n-a auns la tribuna. Si asa a ajuns in alta parte.
    8. Eu trebuia sa ajung la Teheran cu masina si drumul era strajuit de sirururi nesfarsite de mesteceni. Pantalonii lui Cristopher erau uzi la genunchi, iar eu am adormit.
    9. Ziarul Popular din Uruguay a acordat spatiu statisticilor istorico-politice. Suntem iarasi in campanie electorala.
    10. “Nu e bine sa incepi un lucru nou daca nu ai dus la capat lucrul deja inceput.” Bunica mea Nadia a polemizat intotdeauna, fara sa stie, cu Eginald Schlattner. Avia tot dreptul. Era nepoata de “astrieci” si era si mai in varsta decat “popa sasilor”.

    1. @Alina: Excelent exercițiu. Frumos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt