Blog

În zece localități din Republica Moldova duminică, 19 noiembrie curent, au fost alegeri locale. Referendumul socialiștilor pentru demiterea primarului de Chișinău au luat prim-planul unui eveniment mai important, după Popov, decât un referendum previzibil. Socialiștii, odaliscele virgine ale politicii moldovenești, nu sunt vinovați niciodată de nimic. PAS-ul e vinovat de căderea referendumului în derizoriu. După dezvelirea monumentului principelui Cantemir într-o margine de Moscovă, după premiera filmului Istoria Moldovei, după un referendum în capitală, președintele Dodon mai vrea un referendum. Pentru puteri magice. Atribuțiile președintelui sunt vinovate. Președintele nu poate face nimic. E ca un mare amator al femeilor din pânzele lui Maurice Utrillo. Care poate doar admira.
Departe de Chișinău și bau-bau de capitală, democrații au verificat eficiența sistemului mixt în cele zece localități cu alegeri locale pentru funcția de primar. Democrații au luat 8 primării din primul tur, dintre care, în două localități au candidat doar reprezentanții democraților. Au rămas două localități cu turul doi. Contracandidații democraților sunt socialiști. Partidele de dreapta nu au avut reprezentanți la alegeri.
Peste un an 50 de deputați vor fi aleși așa cum au fost aleși acești 8 primari democrați. Plus doi. Sau unu. Ca să nu pară democrația flioșcăită.
Atunci vom admira arta. Cum se duc femeile lui Maurice Utrillo.

 
 
 
Salvează
Salvează

Comentarii(11)

    • catalin codru

    • 6 ani în urmă

    Monumentul nu e la marginea Moscovei. E pe fosta moșie a lui Dmitrie Cantemir, primită în dar de la Petru cel Mare și se numea Greazi. Azi această moșie e un complex istorico-arhitectural de importanță federală și se numește Tsaritsino. Monumentul a fost dezvelit pe 11 aprilie 2015.

    1. @catalin codru: Super. Ăsta s-a dus să-l dezvelească a doua oară!?

        • catalin codru

        • 6 ani în urmă

        despre asta vorbeam. inca un mit(minciuna)
        al socialistilor.

        1. @catalin codru: Respectele mele.

    • Catalin

    • 6 ani în urmă

    La Greazi, ziceti ? Fantastic …Deci nu e la …marginea moscovei !Cam pe unde ar veni pe harta daruita lui DODON? Se zice ca si turcii vor ridica un monument DIMITRIE CANTEMIR … nu departe de TOPKAPÎ !
    Multumesc de informatie/ BOGDAPROSTE !

    • catalin codru

    • 6 ani în urmă

    Acum e în raza orașului, cam la 5-7 km de centura Moscovei. Greazi era un satuc, atunci la vreo 15 verste de Moscova, care se încadra în centura Sadovoie Koltso, azi centrul istoric.

    • catalin codru

    • 6 ani în urmă

    Чёрная Грязь. denumirea deplină- glodul negru.

  1. De ce sunteti atât de pesimist, Dle Erizanu? Doar puțin peste 50 spuneți. Vor fi mai mulți. Doar creștem Moldova! Împreună. Am sa vă spun o poveste din sudul Basarabiei.
    Un sat din raionul Cahul, așezat sub „geană” de pădure. Până în 2011 a avut doar primari colhoznici, agrarieni și comunisti. Apoi a venit unul tânăr de la PLDM, a ieșit din al doilea tur. A rupt blestemul. Spuneau localnicii. Hegemonia comunistă căzuze. Același primar a ieșit din primul tur patru ani mai tarziu. Pur și simplu și-a zdrobit adversarul. Purta șapcă verde cu stejarul PLDM-ului. Si tricou verde. Avea și o prelată verde, de la referendum-ul esuat, cu Vlad Filat Președinte. Nu a afișat-o nicăieri, A zis ca e prea bună ca să o strice. Prin 2015 umbla din poarta în poartă și zicea oamenilor – „Tăt răul Plahotniuc„. Era convingător și nu accepta contraargumente. Purta cravată verde. A construit o scenă în sat si a vopsit-o verde. Semnul de la intrare în sat, cu numele satului era tot verde. Pe fundal. Placheta de pe primărie cu numele primăriei era tot verde. Păstra la vedere poze de la întrunirile PLDM-ului. Cu Filat. Apoi l-au aresatat pe Filat. Si toată organizația teritorială Cahul a ieșit din partid. „Ne-au pus hârtiile în față, ce era să facem”, zicea oarecum încurcat. Apoi au arestat o primăriță din Pldm. În timpul campaniei prezidențiale zicea – „da ce treabă am eu cu politica”, „eu is gospodar, nu fac propagandă”. A învins în sat Maia Sandu, din inerție, dar putea lua mai multe voturi, daca primarul nu era doar gospodar. Mai târziu îl chemau la raion cei din PD. ȘI îi dădeau de înteles că ar fi bine să treacă la Pd. Era înfricoșat. Le-a zis că el nu mai candidează pentru alt mandat. Dar cei de la raion tot insistatu. Până când primarului a început să ii placă. Le spunea celor apropiați -„mi-au zis că ei „anume” pe mine mă vor”. Și a început curtarea. Încă refuza, dar toți știau ce va urma. Primarul nu mai părea așa disperat. Căpătase încredere. Zâmbea complice, privea cu ochii pieziș, făcea pauze cu subînțelesuri. Vorbea mai puțin. Era mai sigur. A început să facă aluzii. ÎI zicea mamei – „să îți pui o bluză albastă”. Și o broboadă. Tot albastră. Iar mama primarului îi arunca – „nu-mi mai calci prin ogradă, dacă treci la pederaști”. Mama nu era homofobă. Deloc. Își vărsa năduful prin expresia asta. Mama primarului citea. Primarul nu citea. Mama citea Llosa, Cărtărescu, Hrabal, Druță. Dacă un cinefil ar fi studiat comportamentul mamei, ar fi zis că seamănă izbitor cu cel al „bețivului„ din Reconstituirea. Obligat să accepte o nouă realitate. Mama primarului nu bea. Acum primarul și-a șters toate pozele verzi. Ele nu mai există. A rămas doar prelata cu Vlad Filat Președinte. Dar primarul si-a luat toate precauțiile. I-a spus tatălui – „vezi, când învelești scârta, pui prelata invers”. Știe că va fi din nou primar peste doi ani. Iar acum satul va vota așa cum va spune primarul. Gospodar printre altele.

    1. @talex: Frumos textul. Trist gospodarul. Păcat de culoare.

    • Marius

    • 6 ani în urmă

    Și “comuniștii” vor părea un vis duios…

    1. @Marius: Nu a fost niciun vis pentru mine. Am fost purtat în bătaie de joc un an de zile prin structurile lor de forță. Până i s-a făcut milă unui colonel de mine. A achitat el amenda mea. Din banii lui. Avea soveste. Dar nu l-am mai văzut pe urmă. Celălalt purtător al meu acum văd că vrea să devină și mai mare. Pe timpuri noi oameni vechi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt