Blog

Până la 40 de ani am băut vin moldovenesc. Arareori.
Am băut Joc în 1984, servind colegii după admiterea din primul examen la facultate. Ideie nu aveam de vinuri. Eram ca bouțul lui Serafim în fața rafturilor de vin dintr-o alimentară din apropierea căminului nr. 6.  Vinul era prost.
Apoi, mult mai târziu, au fost seri când Costică Leahu încerca să-mi explice prin ce e bun un Pinot Noir sau un Cabernet. Ca să uit a doua zi dimineață toate explicațiile hedoniste ale lui Costică Leahu. Serile erau frumoase. Iar diminețile proaste.
A mai fost niște Chablis. Francez. Chiar în Auxerre. Știam mai multe de echipa de fotbal de acolo decât de vinul lor. Dar chablis-ul era peste tot. În supă, în carne, în panacotă. Cred că i-am jignit pe colegii mei francezi, care mă ischiteau cu întrebări de cultură generală pe temă franceză. Le-am zis că Chardonnay-ul și Muscat-ul lui taică-meu e mai vâscos și mai bun decât Chablis-ul din Auxerre. Vinul de acasă era pus într-un butoi de 250 de litri cu doage de stejar, salcâm, care mai slujise vreo douăzeci de toamne. Dar băusem și mâncasem destul Chablis ca să fiu eonolog priceput.
Apoi a fost 2007. Sașa Luchianov a îmbuteliat câteva sute de sticle din a doua roadă, cred, din 2005, din Merlot-ul de pe podgoria de lângă Tudora. Cred și azi că e cel mai bun vin pe care l-a avut Moldova. Era făcut cu multă dragoste. Era la prima încercare. Și a fost ținut în butoaie franțuzești. Așa a apărut Et Caetera…
Apoi a fost acest Et Caetera Chardonnay 2011.  Care a luat medalia de argint la Decanter World Wine Awards din Londra. A doua medalie de argint e pentru Negru de Purcari Anniversary Edition 2009. Ambele sunt vinuri din clasa premium.
Mai este un vin foarte bun. Alb. Fetească Regală. De la Chateau Vartely. E prea bun pentru prețul și linia de vinuri Vartely în care a intrat.
Nu sunt amator de vinuri albe.
Probabil, în Chișinău, oenologii noștri vor declara în această toamnă cel mai bun vin. Probabil, va fi de pe la Sălcuța. Nu va zice nimeni că e mâna lui Onișcenko. Suntem toți de-ai noștri. Și printre ai noștri.
 
 

Comentarii(6)

    • Mircea

    • 11 ani în urmă

    Problema la vinurile moldovenesti este traditia. Care nu e înscrisa într-un context cultural de producere. Este doar traditia populara care s-a transmis pe ici pe colo. Si care nu e deajuns ca acel vin sa faca concurenta vinurilor franceze de exemplu. Sunt sigur ca pamântul moldovenesc ar putea da vinuri de exceptie. Prin anii 90 facând parte din colectivul de coristi amatori de la spitalul din Edinet, si participând la un festival la Palatul Octombrie din acea epoca, am fost invitati câtiva colegi de un alt participant la festival, originar din Calarasi sa-i degustam vinul alb. Gustul acelui vin îmi ramasese în gura pîna la sfîrsitul zilei. Ne-a povestit si metoda: legata de înghet, butoi scufundat în fîntîna, schimbarea butoiului… Gewurztraminer vendanges tardives care l-am degustat mult mai tîrziu si care e un vin excelent nu mi-a facut asa ceva. Dar iata ca nu stiu ce vin era si cum sa-l gasesc. Si daca mai exista. Dar probabil sun altele.

    1. @Mircea: Sunt câteva vinuri care se fac din strugurii de după prima brumă. Ele au o denumire pur românească: Ice Wine. Producătorii lor sunt Purcarii, Cricova, Et Caetera…

    • Florin O. Z.

    • 11 ani în urmă

    Cineva de anvergura eonologului (și literatului) Păstorel Teodoreanu, fratele lui Ionel Teodoreanu, ar fi binevenit oricând în degustarea, aprecierea și clasificarea vinurilor Basarabiei.

    1. @Florin O.Z.: Mă tem că se va întoarce cu o epigramă. Și cu dureri de cap.

    • Domnisoara FM

    • 11 ani în urmă

    desi din toate bauturile alcoolice, cel mai mult imi place vinul, tot nu pot spune ca ma pricep. dar pentru mine a fost si ramane a fi cel mai “za best” vin cel din butoiul parintilor. si am tot gustat ceva vin la viata mea, da ca cel din beciul nostru niciun vin nu m-a facut sa zic: da, asta vin!
    Sanatate! 🙂

    1. @Domnisoara FM: Ăsta-i debutul. Peste 40 de ani vei începe să înțelegi că un Chablis e mai bun decât vinul din busuioacă din beciul părinților. Un vin bun are nevoie de butoaie bune (stejar franțuzesc sau stejar roșu) și aerisire. Iar după trei toamne butoaiele se aruncă. Nu mai sunt bune pentru vin. Nu cred că țăranii noștri fac acest lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt