Blog

Fareed Zakaria a fost prins cu un plagiat. Din numărul de aprilie al lui New Yorker. Și-a cerut scuze de la cititori. A fost suspendat pentru o lună de zile din mass media, unde avea emisiuni și rubrici.
Apoi am făcut legătura cu un alt plagiat. De la noi. Apoi am făcut legătura cu venitul pe cap de locuitor în România și demontarea instituțiilor de drept. Din iulie curent. Apoi m-a înspăimântat speranța de viață a democrației în Republica Moldova.
Așa am revenit la Fareed Zakaria.
Prin librăriile noastre mai găsiți cartea Viitorul libertății de Fareed Zakaria.
Prima democrație directă a fost în Atena antică. Cea care l-a condamnat la moarte, în mod democratic, pe Socrate. Romanii au accentuat un alt aspect al libertății: toți cetățenii erau tratați în mod egal de către lege. Problema legislației romane era alta: ea nu se aplica în cazul clasei conducătoare. Ceea ce la făcut pe Caligula să-și numească calul senator.
Libertatea aduce democrația. Nu invers. Totul a început în 324, atunci când Constantin a hotărât să mute capitala de la Roma la Bizanț. Și-a mutat dregătorii, armata, negustorii. Dar a uitat la Roma o persoană: episcopul de Roma. Ceea ce a divizat biserica. Bizanțul a intrat sub controlul statului. În timp ce Occidentul/Roma a intrat sub suveranitatea religiei.
În dimineața zilei de 31 octombrie 1517 pe poarta neagră a castelului din Wittenberg, unde, de obicei, studenții și profesorii își atârnau diverse teze, Luther și-a bătut în cuie cele 95 de teze, scrise inițial din cauza indulgențelor papale, dar, care au ajuns, datorită norocului și a mașinii de tipar, inventate cu ceva timp în urmă de Guttenberg, să rupă Biserica Catolică în două. Apoi a fost Regele Henric al VIII-lea, care a rupt relația cu Vaticanul, din cauze mai banale. Papa a refuzat să-i anuleze căsătoria sa cu Caterina de Aragon. Așa a apărut biserica anglicană. Sunt mici fapte care au fărâmițat unitatea autorității supreme și au câștigat spații pentru libertăți colective.
Apoi a fost Revoluția Glorioasă din Anglia din 1688. Apoi a fost revolta coloniștilor americani împotriva majorării taxelor din 1776, care a dus la apariția SUA. A mai fost Marea Revoluție Franceză de la 1789.
Sute de ani au adus mici libertăți personale: dreptul la proprietate, dreptul la confesiune, dreptul la libertatea cuvântului și supremația legilor. Aceste libertăți au creat democrația. Dar atunci când o țară devine democratică fără a fi dezvoltată, democrația dispare. S-a calculat că într-o țară democratică cu un venit pe cap de locuitor mai mic de 1500 $ regimul democratic are o speranță de viață de 8 ani, la venitul de până la 3000 $ speranța de viața a regimului ajunge la 18 ani, iar la venitul de peste 6000$ regimul devine foarte durabil.
Venitul mediu pe cap de locuitor pentru Republica Moldova constituie 1600 $, conform datelor Fondului Monetar Internațional pentru 2010. CIA vorbește de 1200 $.
Așa spun cărțile.
VIITORUL LIBERTĂȚII: DEMOCRAȚIA NELIBERALĂ ÎN STATELE UNITE ALE AMERICII de Fareed Zakaria. Traducere din engleză de Doris Mironescu  (Editura Polirom 2009)
(Pentru Cartea zilei, Publika TV)

Comentarii(4)

    • Mircea

    • 12 ani în urmă

    Libertate, democratie, dar mai exista legea care, prin faptul de a fi respectata, le coaguleaza într-o societate “sanatoasa”.

    • Nic Arsa

    • 12 ani în urmă

    Sa o luam putin mai “moale,” as sugera. Vedeti lista de mai jos,
    http://en.wikipedia.org/wiki/GNI_(PPP)_per_capita
    din care citez (in nici un caz “absolut la intamplare”):
    001. Qatar 87.030
    008. Brunei 49.790
    048. Rusia 20.050
    058. Romania 15.140
    063. Belarus 14.560
    090. Albania 8.900
    092. China 8.430
    099. Ucraina 7.080
    109. Georgia 5.390
    113. Siria 5.090
    126. Iraq 3.770
    127. Moldova 3.670
    128. India 3.640
    Spatiile goale indica “saritura,” gruparea trio din final (care nu este la capatul de jos al listei) este – evident – consecutiva.
    Comentariile mele, desigur cinice, dar realiste, sunt:
    a.) Qatar, Brunei, Rusia, Belarus, Ucraina, Siria, China, … si cele ca ele … democratii ?!?!?! “Give me a break,” ar zice orice american.
    b.) Romania, dupa ce am vazut toate manevrele mizerabile de culise, de eliminare a tuturor “obstacolelor” ce ar fi dus la destituirea lui Traian Basescu, … ?!?!?! “Give me another break,” zic si adaug “Nu ca l-as iubi pe Basescu, dar vorbesc principial, desigur.”
    c.) Nu stiu cum adaug multumirea mea de a vedea Iraq-ul, Moldova si India grupate. India este evident, cea mai mare democratie a lumii, Iraq-ul se chinuie din greu sa faca ceva dupa atata Sadam Hussein, iar in Moldova lupta pentru putere si totalitarism continua, ca si in patria “muma” (“pentru altii ciuma”) — Romania.
    Cu drag, din America,
    Nic Arsa

    1. @Nic Arsa: Merci pentru completare.

    • Nic Arsa

    • 12 ani în urmă

    Scuzati pentru lipsa amanuntului relevant, toate numerele sunt dolari americani per capita. Anii sunt 2011, pentru mai toate, eventual 2009 sau 2010.
    Precum zicea marele matematician german David Hilbert, care a trebuit sa traiasca cu nazistii, el insusi fiind un spirit luminat si un mare sufletist, “Fericirea statistica … ”
    Acelasi,
    Nic Arsa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt