Blog

Vestea bună: Maia Sandu a reușit singură într-o câmpie politică, mediatică, economică, pandemică ostilă să provoace alegerile anticipate. Într-o jumătate de an.

Vestea proastă: șansele ca viitorul parlament să fie responsabil și fără corupți depinde doar de noi. Într-o singură zi de duminică. Pe 11 iulie.

Renato Usatîi zicea și arăta că în iazul de la Condrița n-a rămas niciun pește. Nu se prinde nici la macuc, nici la mămăligă, nici la râme. După pierderea alegerilor prezidențiale din toamnă, Dodon a tras năvodul. Și-a luat toți peștii din puțul prezidențial. Chiar și cei care au reușit să sară din mrejele plaselor. „Vichea, sai pe pânce! Prinde-l.”

Carașii politicii moldovenești: PAS & BCS

Ambii scad în sondaje (cele care sunt: Afterpoll bine intenționat, dar favorabil PAS-ului, de obicei, cu un plus 5% și cu măsurători exacte pentru socialiști. Ultimul BOP, cu istoric credibil până acum, a lucrat la ultimul sondaj cu iData, o casă de sondaje conectată direct la socialiști: scade, de obicei, 5-10% din PAS, adăugându-le socialiștilor, plus jocurile din subsolul clasamentului cu oferirea de șanse pentru concurenții direcți ai PAS-ului. Restul sondajelor par mai degrabă jocuri politice decât studii sociologice, chiar și pentru cei din afara sociologiei).

PAS, conform Afterpollului din 19 iunie avea 38,1%, iar la 1 iulie – 35%. O scădere de 3% în două săptămâni este alarmantă. Dacă sondajul ar fi făcut în altă țară decât RM. Aici lucrăm cu marja de eroare de 3%. Pentru un optimism galben și vremuri bune. BOP-ul din 5 iulie îl creditează cu 33,7%.

BCS are 21,4% la 19 iunie, 21% la 1 iulie. BOP: 25,5%. Încăpățânându-se, amânând și blocând pe orice cale declanșarea alegerilor anticipate, socialiștii au pierdut în această amânare cca 10-15% din votanți. Dacă reușeau să amâne alegerile încă vreo juma de an, atunci socialiștii intrau ca minoritari în galerii viitorului parlament. Dodon îi îngropa cu fiecare zi, iar Maia Sandu i-a salvat cu fiecare zi de apropierea anticipatelor.

Bibanii politicii moldovenești: Șor & Usatîi

Partidul Șor pare că și-a adunat votanții duri din cei mai chinuiți oameni ai RM în jurul a 6% (după BOP, Afterpollul îi dă cca 3.6 – 3,2%). Șor poate intra în viitorul parlament „curat și fără corupți”. Intrarea lor în parlament va fi percepută ca o pierdere a președintelui Maia Sandu. Și o victorie a Frăției Penalilor. Iar pentru Kremlin va fi o piesă de joc suplimentară.

Blocul Renato Usatîi nu este agreat de casele de sondaje apropiate lui Dodon. BOP-ul îl măsoară cu 4,6%. Este în scădere și la Afetpoll: de la 4,8% la 3,5%. Sociologii ar putea explica eroarea prin „spirala tăcerii” printre votanții usatiști. Fiind bloc electoral, are nevoie de 7% pentru a intra în parlament. Scorul lui Usatâi din prezidențialele din toamnă pare o răzbunare cinică pentru parlamentarele de duminică. Nimic nu e bătut în cuie.

Tiulcile politicii moldovenești

Dintre peștii mici cel mai mult a crescut partidul lui Costiuc, care este peste celelalte partide, incluse în campanie din orgolii, din disperare sau ca trompete și spoileri, Nichiforciuc, inițial, apoi Candu, care nu au nevoie ca un spoiler, proprietate privată a lor, să devină partid parlamentar, au venit cu dezvăluiri despre finanțarea lui Costiuc din banii lui Plahotniuc. Zecimi plus zecimi, adunate grămăjoară, dintre cei 20 de concurenți de vară, vor aduna vreo 10-15%.

Atunci când s-a revenit la actualul sistem proporțional, în alianța ACUM & socialiștii din vara lui 2019, Dodon a crezut că e șmecherul mare: partidul câștigător ia cele mai multe mandate din procentul partidelor care nu intră în legislativ. Se pare că partidul câștigător e altul. Iar șmecherul e perdantul verii.

Diaspora poate asigura 10-15%. De obicei, un vot util și corect pentru dreapta. Cu toate obstacolele CEC-ului. Transnistria poate cântări cu 3%. De obicei, un vot de stânga. Cu toată deschiderea CEC-ului.

Republica Moldova poate să încerce să creadă într-o șansă, dacă cetățenii Republicii Moldova vor ieși masiv la vot. Atât de mulți încât cele 6% ale lui Șor să fie diminuate de numărul mare de votanți și să coboare sub 5 la sută.

Ca Partidul Șor să rămână o istorie urâtă din anii 20. Altfel vom rămâne o țară toxică, din zona gri, undeva între România și Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt