Blog

Până la 1 septembrie voi mai reveni cu niște articole, publicate în presa bucureșteană cu un an în urmă, despre marile realizări ale Guvernului Greceanâi în domeniul editorial. E ora bilanțurilor parcă.
Moldoveneasca mai face un pas către legitimitate
În ţara de peste Prut, autorii de manuale se vor ocupa de ele cap-coadă, de la scrisul textului la alegerea fotografiilor şi până la editare şi redactare. Iar vicepremierul este cel care va decide cine sunt autorii, editurile fiind complet scoase din joc.
Un regulament privind evaluarea, selectarea şi editarea de manuale, aprobat recent prin Hotărârea de Guvern nr. 753 din 23.06.2008, exclude din procesul de elaborare a manualelor şcolare tocmai editurile, după cum se arată într-un protest semnat de şapte directori ai acestor instituţii: Iurie Bîrsa, directorul Editurii Arc, Oleg Bodrug, directorul Editurii Prut Internaţional, Oleg Bujor, directorul Editurii Epigraf, Iurie Colesnic, directorul Editurii Museum, Gheorghe Erizanu, directorul Editurii Cartier, Gheorghe Prini, directorul IEP Ştiinta, şi Anatol Vidraşcu, directorul Editurii Litera.
Guvernul a scos complet din joc editurile, lăsând absolut toată munca de realizare a manualelor în seama autorilor, de la concepţie şi până la editare.
Adică, autorii vor scrie textul manualului, vor face designul, vor face fotografiile, vor redacta manualul, îl vor prezenta în fişier electronic, ca în cele din urmă tipografiile să-l multiplice. Iar cei ce vor decide cine vor fi autorii manualelor sunt viceprim-ministrul Victor Stepaniuc împreună cu ministrul Educaţiei şi Tineretului, Larisa Şavga.
“În fapt”, se arată în protestul semnat de cei şapte editori, “a rezultat o strucutură piramidală în care vârful decizional absolut privind selectarea autorilor, a manuscriselor şi editarea manualelor este viceprim-ministrul, Victor Stepaniuc, tot el fiind şi autorul acestui regulament. Adică, exact aşa cum toate ediţiile de cultură susţinute din bugetul de stat vor fi tipărite la editurile de stat subordonate Ministerului Culturii, acum, banii din Fondul extrabugetar de manuale (acumulaţi din cotizaţiile părinţilor) vor fi gestionaţi în conformitate cu structura piramidală de evaluare dirijată de actualul viceprim-ministru. Concurenţa loială şi, în ultimă instanţă, calitatea manualelor sunt excluse în favoarea unei structuri centralizate. partea gravă este că, pe lângă distrugerea, în ansamblu, a sistemului de editare a manualelor, se va degrada, în consecinţă, întregul sistem educaţional”.
Dramaturgul Dumitru Crudu crede că acesta este un act eminamente politic care să legitimeze noi domenii de studiu, gen “limba şi literatura moldovenească” sau “istoria moldovenilor”: “Autorii manualelor vor fi de acum încolo aleşi dintre oamenii care se supun puterii comuniste şi dintre cei care împărtăşesc idealurile moldoveniste. Pentru că această reformă vrea să lovească de fapt în adevărurile istorice şi în identitatea românească a basarabenilor. Mă aştept să fie editate manuale de istorie a Moldovei şi chiar manuale de limbă şi literatură moldovenească. Vor fi scoase complet pe tuşă istoria românilor, limba şi literatura română, lucru pe care de altfel vor să-l realizeze de multă vreme naţionaliştii moldovenişti care au un tip special de naţionalism, mult mai periculos. Ei nu îi urăsc pe cei de alte etnii, ci doar pe români. Pentru că editurile de prestigiu din Moldova nu le-ar fi făcut niciodată jocul, puterea comunistă a decis să le elimine, urmând să apeleze probabil la editurile de stat, Lumina şi Cartea Moldovei, sau la edituri private supuse puterii, cum e Univers Pedagogic. Cei mai loviţi vor fi elevii, care nu vor mai şti pe ce lume se află”, opinează Crudu.
Paradoxul este, mai spun semnatarii protestului, că proiectul Reformei învăţământului cofinanţat de Banca Mondială cu 20 de milioane de dolari încheiat în 2003 a fost printre puţinele proiecte implementate cu succes în Republica Moldova. Au fost create echipe de creaţie care au inclus autori de manuale, redactori, designeri de carte, experţi şi consultanţi, traducători ş.a.m.d. Editurile au achiziţionat utilaj tehnic de performanţă, au investit resurse umane şi materiale, creând un sistem editorial complex, performant şi eficient. Acum, toată această experienţă şi toate investiţiile sunt ignorate, implementându-se un mecanism rudimentar, dar folositor puterii.
Gheorghe Erizanu, directorul Editurii Cartier, încadrează această decizie într-un lung şir de abuzuri: “Regulamentul cu privire la evaluarea şi selectarea manualelor pentru învăţămîntul preuniversitar, aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 753 din 23 iunie 2008, face parte, după părerea mea, din aceeaşi categorie de fapte precum modificările la Legea activităţii editoriale prin care se reinstaurează cenzura, blocarea unui lot de carte românească de vreo trei luni în vama moldovenească, modificările legislative cu grave accente represive ce ţin de domeniul Internetului în Republica Moldova, hărţuirea forumiştilor de pe Unimedia de către Procuratura Generală, eliminarea prin diferite metode represive a agenţilor economici care nu au acoperire ideologică roşie de pe piaţa afacerilor şi lista ar putea continua. În cei opt ani de guvernare comunistă, în Republica Moldova s-a facut un ping-pong între comunişti şi societate ca primii să vadă până unde li se permite să meargă”, susţine Erizanu.
Scriitorul şi publicistul Vitalie Ciobanu este de părere că, prin această nouă găselniţă a guvernului comunist de la Chişinău, în Republica Moldova se instaurează “Ministerul Adevărului” aşa cum şi l-a imaginat Orwell: “Fidelă programului său de resovietizare ideologică, guvernarea comunistă a aplicat în ultima lună două lovituri grele sectorului editorial independent. Astfel, pe 26 iunie 2008, majoritatea parlamentară comunistă a votat unele modificări în Legea activităţii editoriale, prin care reinstaurează cenzura politică în domeniul literaturii. Şi, pentru că nu era de ajuns, în aceeaşi săptămână, Guvernul de la Chişinău a aprobat un nou regulament privind evaluarea, selectarea şi editarea de manuale, prin care sunt excluse totalmente din procesul de elaborare şi editare a lucrărilor didactice editurile cu o bogată experienţă în acest sens. Noul regulament aprobat de guvernul moldovean simplifică în mod brutal mecanismul de evaluare a manuscriselor, toate deciziile vor fi aprobate de o unică instanţă, condusă de către unul dintre actualii viceprim-miniştri, care va fi, din oficiu, şi singurul membru permanent al acestei structuri”, e de părere Ciobanu.
El crede că protestele editorilor independenţi trebuie amplu susţinute de societatea civilă, “dacă nu vrem ca «Ministerul Adevărului» să triumfe în Republica Moldova”.
Cristina Guseth, director Freedom House România, consideră aceste practici asemănătoare cu cele din epoca stalinistă a anilor ’50 şi susţine că toate aceste lucruri se vor reflecta negativ în rapoartele şi monitorizările Uniunii Europene şi ale ONG-urilor care militează pentru drepturile omului, gen Freedom House. “România ar trebui să exporte democraţie şi să fie mai atentă la problemele românilor din Moldova. Ei aşteaptă să le fim solidari, dar, din păcate, noi nu prea răspundem chemărilor lor”, opinează Guseth.
Publicat de Gabriela Lupu în Cotidianul  din 16 iulie 2008

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt