Blog

În 1972, un absolvent al școlii medii din Lipnic, medaliat cu aur, fotbalist care voia să joace ca Garrincha (oportuniștii de atunci voiau să fie Pele), încă cu puf pe fața care nu a cunoscut celebrele lame Voshod, a intrat la Facultatea de Matematică a Universității de Stat din Chișinău.
După algoritmii din timpul orelor, seara, la cămin sau în gazde, pe unde erau aciuați studenții de la matematică, începea cealaltă viață a viitorilor matematicieni: cărțile care nu existau nicăieri, dar circulau nopțile printre studenți. Și lecturile de noapte. Camus sau Marin Preda se împrumuta pentru trei nopți. Săgețile lui Petru Cărare se împrumutau pentru o singură noapte. Cartea lui Cărare, printr-o eroare voită sau din neglijență a cenzurii, asta nu o știm, a fost pentru două săptămâni în librăriile din Chișinău. Și a ajuns în multe biblioteci personale. Cartea parcă era, dar parcă nu era.
I-a venit rândul pentru o noapte de Săgeți și proaspătului student din Lipnic. A citit cartea și a transcris-o de mână, integral, într-un caiet de 96 de pagini. În acea noapte. A schimbat două pixuri până dimineața.




După primul an de universitate studentul de la Lipnic a schimbat Matematica pe Litere. Bănuiesc, au fost și doi ani de armată. Pentru educația spiritual-morală sovietică.
În 1989 fostul student de la matematică debuta cu volumul de poeme Cuvinte și tăceri. Care se deschidea cu:

iertăm greșiților greșeala,
iertăm iubitelor trădarea
și alți greșiți ne înconjoară,
alte iubite ne înșală

Petru Cărare n-a mers mai departe de prima pagină. Și a făcut ultima parodie (dintre optzeciști, care publicase până la perestroikă, au intrat în Lista lui Cărare Nicolae Popa, Lorina Bălteanu, Ion Cațaveică și Efim Bivol):

iertăm greșiților greșeala
și a” iubitelor trădări:
dar alți greșiți ne-apar în zări
și alte fete ne înșală.
Și iar greșiților – iertare,
și iar iubite trădătoare…

Studentul din Lipnic, care a transcris într-o noapte din 1972 Săgețile lui Cărare, iar Cărare i-a făcut ultima parodie în 1989, este actualul poet cu barbă căruntă Vsevolod Ciornei.
 
 
 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt