Anul 2023 a început cu un scandal în lumea cărților pentru copii. E vorba de Premiul Andersen al IBBY.
IBBY, Consiliul Internațional al Cărții pentru Copii și Tineret, este o organizație, afiliată UNESCO, fondată în Elveția. Care din 1956, o dată la doi ani, oferă Premiul Andersen unui scriitor pentru copii, iar din 1966 și unui ilustrator. Premiul, alintat și cu „Micul Premiu Nobel”, este patronat de Regina Margareta a II-a a Danemarcei. IBBY e prezent în aproape 80 de țări. Republica Moldova are reprezentanță la Chișinău. România nu este reprezentată de nicio organizație.
În septembrie 2022 președinte al juriului Premiului Andersen pentru 2024 a fost aleasă Anastasia Arhipova, ilustratoare rusă. Delegațiile Suediei, Finlandei, Belgiei, Norvegiei, Estoniei, Lituaniei și Letoniei s-au opus acestei numiri. Dar Arhipova a acceptat să demisioneze abia după declarația Reginei Margareta de la începutul acestui an, care a anunțat că refuză să mai patroneze Premiul Andersen cu Arhipova președintă.
Pe 10 ianuarie IBBY a venit cu o declarație de condamnare a războiului din Ucraina și cu numirea lui Liz Page în funcția de președinte al juriului Premiului Andersen 2024.
Laureați ai Premiului Andersen au fost Astrid Lindgren și Gianni Rodari. Premiul pentru scriitori și ilustratori are reprezentanți din Marea Britanie, SUA, Germania, Italia, Republica Coreea, Japonia, Australia, Austria, Suedia, Franța, Brazilia, Danemarca, Cehia (Cehoslovacia).
Fiecare țară membră propune pentru Diploma de Onoare Andersen (numită „Lista de onoare Andersen” până în 1980) câte un scriitor, ilustrator și, mai nou, și un traducător. Astfel, Spiridon Vangheli a obținut Diploma de Onoare „Hans Christian Andersen”, ca reprezentant al URSS-ului în 1974, la Rio de Janeiro, iar Grigore Vieru în 1988.
Deținători ai Diplomei de Onoare Andersen din Republicii Moldova sunt (unii de două ori): scriitorii Spiridon Vangheli, Claudia Partole, Vasile Romanciuc, Ion Anton, Arcadie Suceveanu, Nicolae Rusu și ilustratorii Violeta Zabulica-Diordiev, Stela Damaschin-Popa, Lică Sainciuc.