Blog

Sunt aproape o sută de ani de la acele cronici, reportaje din presa interbelică. „Orient-Radio (Rador)”, „Aurora”, „Dreptatea”, „Adevărul”, „Universul”, „Viața Basarabiei” pe de o parte scriau:
„Chisinău – În vederea restabilirii vieții economice normale în provincia noastră Camera de comerț și industrie din localitate a adresat tuturor băncilor locale un memoriu amănunțit, în care cere băncilor să-i acorde concursul lor binevoitor marei opere de normativare ce Camera o urmărește.” (1927)
„Aseară s-a ținut la ministerul de agricultură o importantă conferință prezidată de d.ministru I.Mihalache, pentru a lua în cercetare nevoile agricole ale Basarabiei.
(…)
S-a decis apoi înființarea unui institut agricol superior la Chișinău.
Se vor da de asemenea fondurile necesare pentru parcelarea terenurilor din Basarabia…” (1930)
„Plugarul roș”, „Izvestia”, „Pravda”, „Cervoni oraci”, „Sovietskaia Moldavia” pe de altă parte scriau:
„La noi proletariatu șâ țărănimea prăzdnuiește 10 ani de la slobozârea lor de la împărați, boieri capitaliști.
La dânșii cinovnicii, jăndărmii șâ șpionii prăzdnuiesc 10 ani, dicând âi ocupatâ cu sâla Basarabia. Nimi nu știi dici asta să cheamă sărbari, pintrucâ apucarea Basarabiei este prădăciunea cei mai mari.
(…)
La noi în legăturâ cu organizarea Republicii Moldovenești moldovenii au putințâ a grăi, a sâ învăța și a sâ deștepta în limba moldovenească de baștinâ.
La dânșii, fiindcâ Basarabia âi ocupatâ di români, moldovenii au voi sâ nu grăiascâ șâ să nu ânțăleagâ nicâ în limba lor di baștinâ – moldoveneascâ.” (1927)
Așa spun cărțile.
CRONICA BASARABIEI 1918 – 1944 de Vlad Darie și Mihai Potârniche (Agenția Moldpresa, 2012)
Pentru Cartea zilei, PublikaTV

Comentarii(4)

    • Mircea

    • 12 ani în urmă

    Pai iata de unde se trage ideologia lui Voronin si compania.

    • catalin codru

    • 12 ani în urmă

    din punct de vedere lingvistic,ar reesi o constatare putin placuta marilor patrioti.limba romana din transnistria poarta pe sine urma incinsa a temperaliilor la care a fost supus intregul neam romanesc din afara granitilor istorico-statale.aici doar se observa faptul ca in unile regiuni cu populatie romanesca inca nu a aparut o limba literara sau limba literara inca nu a ajuns.sigur ca acesta situatie a fost folosita la maximum ,insa fara nici un temei stiintific.in toate teritoriile extra ,,romanesti,, s-a vorbit ,se vorbeste o romana ,,aproximativa,, insa fara prea marea vointa a purtatorilor de limba romana de acolo.este gresit sa le atribuim conationalilor nostri ,,marginali,,rea vointa ,mai ales ca toate aceste diferente,insignificative, au fost explorate de persoane cu totul , dar cu totul ,straine de romanism si mai ales de stiinta.

    1. @catalin codru: De fapt, pe mine nu limba m-a deranjat. Ci propaganda din presa timpului.

    • catalin codru

    • 12 ani în urmă

    ca fapt divers,in anul 89 l-am descoperit pe rebreanu.toti stim ca rebreanu a utilizat si regionalisme din ardeal,pentru acea perioada aceste neologisme ramineau netraductibile,insa eu am copilarit in transnistria si multe din acele cuvinte,,deochiate,,n-au avut nevoe de talmacire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt