Marți e prima zi a Zilelor Literaturii Române la Chișinău. Această ediție intră în zile cu premiera filmului Soldații. O poveste din Ferentari. După romanul omonim al lui Adi Schiop, în regia Ivanei Mladenović . Începem la ora 19.00 La 21.15 vor fi dezbateri film & carte: Marginalii. După volumul Șmecherie și lume rea. Universul social al manelelor, și romanul & filmul omonim de Adi Schiop și romanul Intervenția de Dinu Guțu și volumul Revoluția ultrașilor.
Invitaţi: Adi Schiop & Dinu Guțu
Moderatori: Victoria Cușnir & Vasile Ernu
Locul: Casa Dacă, str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, nr. 17a
Berea serii: Ifes
Adrian Schiop (n. 1973), Bucureşti – romancier. A absolvit Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Urmează un master în lingvistică integrală la Facultatea de Litere a aceleiaşi Universităţi. A lucrat ca profesor de limba şi literatura română (1997 – 2001, Cluj-Napoca), zugrav (2002, Auckland, Noua Zeelandă), jurnalist (2004 – 2010, Evenimentul Zilei, Prezent, România Liberă). Și-a susținut doctoratul în manele la SNSPA, avându-l în calitate de conducător de teză pe Vintilă Mihăilescu.
A debutat în revista Fracturi (2001) şi a publicat romanele: pe bune/ pe invers (Editura Polirom, 2004), Zero grade Kelvin (Editura Polirom, 2009) şi Soldații. Poveste din Ferentari (Editura Polirom, 2013; Premiul revistei Observator cultural, 2014, și Premiul „Cea mai bună carte a anului”, secțiunea Beletristică, acordat în cadrul Galei Industriei de Carte din România, 2014). În 2017, a apărut ecranizarea romanului Soldații, în regia Ivanei Mladenović.
Dinu Guțu (n. 1988), București – antropolog și jurnalist cultural. Teza sa de doctorat reprezintă o etnografie despre ultrașii de la Dinamo București, Revoluția ultrașilor, Cartier, 2012. A mai publicat o serie de articole academice și texe în reviste și volume din România și Marea Britanie. În noiembrie 2017 și-a făcut debutul de scriitor cu romanul Intervenția, Polirom, 2017. Este colaborator la platformele Art7.fm și Platzforma. A mai scris pentru Criticatac, Vice și Casa Jurnalistului.