În 1941 în Uniunea Sovietică a fost instituit Premiul de Stat Stalin. Pentru merite deosebite în domeniul ingineriei, științei, artei, culturii. Printre primii laureați ai Premiului Stalin au fost Alexei Șciusev (arhitectură), Serghei Ilușin (inginerie aeronautică), Trofim Lîsenko (biologie), Alexei Tolstoi (literatură), Mihail Șolohov (literatură), Aleksandr Tvardovski (literatură).
Premiul Stalin a fost acordat anual (cu excepția lui 1944, 1945, ani în care premiile au fost acordate în 1946) până în 1954. Printre ultimii laureați ai Premiului Stalin au fost: Andrei Saharov (fizică), Alexei Șciusev (arhitectură), Igor Kurciatov (fizică).
Din 9 septembrie 1966 Kremlinul acorda anual Premiul de Stat al URSS. Pentru merite deosebite în domeniul științelor, artelor, culturii. Ultimul laureat al Premiului de Stat al URSS în domeniul literaturii a fost Bulat Okudjava. În 1991.
Chișinăul independent a continuat cu Premiul de Stat al Republicii Moldova. Cel mai tânăr laureat al Premiului de Stat este scriitorul Nicolae Dabija (la 40 de ani). Cel mai consistent, din punct de vedere financiar, a fost anul când regimul Voronin a acordat Premiul de Stat în valoare de un milion de lei compozitorului Eugen Doga și scriitorului Ion Druță.
În 2012 a fost instituit Premiul Național, oferit de Guvernul Republicii Moldova. Pentru merite deosebite în domeniul științei, culturii. Au fost instituite 10 premii a câte 100 de mii de lei. Primii laureați ai Premiului Național al Republicii Moldova în domeniul culturii au fost Andrei Strâmbeanu (2012), Spiridon Vangheli (2013).
În țările UE cele mai importante premii în domeniul culturii sau științelor sunt oferite de reviste, academii, edituri, organizații non-guvernamentale, primării, asociații profesionale.
Statul oferă onest și cu fereală, ca să utilizez o vorbă autohtonă, distincții de stat. Altfel, statul poate interveni și oferi, nimeni nu-i interzice, Premiul Stalin, Premiul de Stat al URSS, Premiul de Stat al RSSM, Premiul de Stat al Republicii Moldova, Premiul Național al Republicii Moldova.
„Aşadar, Comitetul republican pentru Premiile de Stat şi-a rostit hotărârea, numindu-i pe cei mai demni dintre demni şi pe cei mai buni dintre buni.
Să-i felicităm, dar, din tot sufletul şi să le dorim spor la muncă spre binele şi propăşirea literaturii şi artei noastre, care au fost, sunt şi vor fi mereu alături de popor şi în slujba lui întotdeauna.
(S. GROSUL, prezidentul Academiei de Ştiinţe din RSSM, membru al Comimtetului repubpican pentru Premiile de Stat al RSS Moldoveneşti)”
Rod Udar
“În țările UE cele mai importante premii în domeniul culturii sau științelor sunt oferite de reviste, academii, edituri, organizații non-guvernamentale, primării, asociații profesionale.”
Este adevarat, doar initiațiva privată, ne-administrativă și ne-politiza(n)tă poate oferi premii culturale și științifice care să fie semnificative și, mai ales, meritorii, autentice, credibile.
Gheorghe Erizanu
@Rod Udar: Aflu, totuși, că există un Premiu de Stat austriac. Pentru oamenii de cultură din afară. Dar, oricum, cred că Premiul Național va crea probleme de corectitudine și obiectivitate în viitor. Nu putem lăsa politicul în cultură. Marginalizează cultura.