Blog

Țările mari au avut grijă de carte în anul 2020. De aia și sunt țări mari. Țările mici au rămas țări mici. Cartea nu a intrat în prioritățile lor nici în 2020. De aia și sunt mici.

Franța. Guvernul a alocat 22,6 milioane de euro pentru librării, editori și autori. Vincent Montagne, președintele SNE (Sindicatul Național al Editorilor), a declarat că în pofida închiderii repetate a librăriilor, sectorul ar trebui, să încheie anul 2020 cu o mică scădere a cifrei de afaceri (cca 2%). Datorită vânzărilor excepționale de la sfârșitul carantinelor.

Italia. Guvernul a susținut piața cărții încă de la începutul pandemiei cu 81 de milioane de euro: 30 de milioane pentru achiziționarea de cărți de către biblioteci, 16 milioane pentru achiziționarea de cărți pentru copii, 10 milioane de credite fiscale pentru librării, 20 de milioane pentru editorii mici și editurile specializate în artă sau turism, 5 milioane pentru traducători. În afară de aceasta, în Italia a intrat în vigoare încă înainte de pandemie Cardul cultural, destinat tinerilor de 18 ani și dotat cu 30 de milioane de euro, pentru procurarea cărților, vizitarea teatrelor și muzeelor. „Italia a devenit un model pentru Europa” , a declarat Ricardo Franco Levi, președintele Asociației Italiene a Editorilor (AIE), care a salutat „sprijinul unanim al Parlamentului și cel al guvernului”. Levi crede că „2020 se va încheia la același nivel cu 2019, care a fost un an excelent, în creștere cu 5% față de 2018”.

Belgia. Guvernul a inclus cartea în lista produselor esențiale. Astfel librăriile nu au fost închise în timpul carantinei din toamnă. Dar „autoritățile publice nu au fost nici generoase (au acordat 1,9 milioane de euro ca ajutor sectorial), nici rapide”, se plânge Benoît Dubois, director al Asociației Editorilor Belgieni (ADEB).

Germania. „Închiderea librăriilor chiar înainte de Crăciun nu a făcut posibilă recuperarea pierderilor din carantina din primăvară”, regretă Karin Schmidt-Friderichs, președintele Asociației Germane a Editorilor și Librarilor. Este estimată o scădere a pieței de carte de -2,3% în 2020 față de 2019. Pe 14 decembrie, chiar înainte de introducerea noii carantine, vânzările de carte au explodat cu 70% în librării.

SUA. Maria Pallante, președintele Asociației Editorilor Americani, este optimistă : „vânzările au scăzut doar cu 1%, la 12,4 miliarde de dolari în primele zece luni ale anului. În comparație cu aceeași perioadă a anului 2019.  În schimb vânzările de cărți electronice au crescut cu 16,5%, iar audiobookurile – cu 17,5%”. „Odată cu perioadele de carantină, americanii au avut mai mult timp să citească și s-au cufundat în cărți politice sau de istorie, au crescut vânzările cărților de bucate”.

Spania. Cifra pieței de carte în 2020 va fi cu  3% – 4% mai mică decât în 2019.

India, China și Marea Britanie deocamdată nu au publicat date pentru 2020.

Bodour Al Qasimi, președintele Asociației Internaționale a Editorilor, constată că „în afara de câteva țări precum Franța, Germania și Italia, Covid s-a dovedit a fi un dezastru, în special, în Argentina, Brazilia, Egipt, Kenya sau Indonezia” . Țările în care puterea de cumpărare s-a prăbușit și unde „cărțile sunt considerate un produs de lux”.

După preluarea de către Bertelsmann a lui Simon & Schuster de la sfârșitul lunii noiembrie 2020, Bodour Al Qasimi se teme că „criza va fi un catalizator pentru consolidare” și înțelege consecințele nocive asupra „bibliodiversității. Cea mai îngrijorătoare concentrare pentru domeniul editorial sunt platformele de internet, care au devenit și mai dominante odată cu pandemia”.

Nu cunosc deocamdată declarațiile lui Shaun Bythell, autorul volumului Jurnalul unui librar, apărut și în română în colecția Anansi. Bythell este librar într-un orășel din Scoția, cunoscut mai degrabă prin faptul că a împușcat un kindle și l-a înfipt la intrarea în librăria sa decât prin vânzările de carte. Care sunt mai bune decât într-o librărie din Republica Moldova. Este un adversar declarat al Amazonului.

Comentarii(4)

    • iuliu Ibanescu

    • 3 ani în urmă

    Ce inseamna “tara mare”????

    1. @iuliu Ibanescu: Însemnă mare.

    • iuliu Ibanescu

    • 3 ani în urmă

    Franţa: 2% scădere prognozată. Pare puţin? E enorm, dacă analizăm volumul pieţii de carte din Franţa. De-al naibii am să recitesc „Ciuma”. În altă ordine de idei, câţi scriitori francezi au fost laureaţi cu Nobelul pentru literatură? În condiţiile în care eu pot conjuga avoir şi etre mai bine decât 50% dintre francezi.
    Italia: Sumele alea sunt insignifiante! Pentru economia Italiei. Şi-n România a fost propus un asemenea card. Neaplicat, pentru că nu putea fi vândut de către beneficiari…..
    Belgia: Mici dar deştepţi. Personal, aş introduce 10 lei pentru carte în Legea coşului minim…..
    Germania: O scădere faţă de profit….
    SUA: Să fim sobri…
    Spania: Rezonabilă scăderea
    Domnul Bodour are dreptate, egiptenii şi kenyenii sunt devoratori de literatură.
    Tot pentru domnul Bodour, dacă nu puteam ieşi din casă fără declaraţie, din considerente „bibliodiversificatoare”, normal că am apelat la „platforme internet”.
    În momentul în care unul rupt în coate intra în librărie, frunzăreşte o carte şi apoi o cumpără,, aia a fost o vânzare cu folos….

    1. @Iuliu Ibanescu: În România au fost o sută de euro pe an alocați pentru cadrele didactice. Pentru procurarea cărților. Sectorul editorial le-a simțit. Atât doar că a fost scurt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt