Blog

A fost spălat la timp. Și de multe ori. Era o terapie pentru sistemul meu nervos.
Am schimbat uleiul, filtrele la fiecare 10 000 km. Am schimbat curelele la 60 000 km. În general, am respectat recomandările producătorului.
A făcut zeci de mii de kilometri prin Europa. A făcut zeci de mii de kilometri prin România. A făcut zeci de mii de kilometri prin Basarabia. A ajuns la 154 000 km la bord.
A fost procurat în 2005 de la reprezentantul Peugeot în Chișinău. Atunci am testat un Golf, care avea patru roți și patru uși. Ușile nu se închideau din prima. Am testat un Megane. Care nu reacționa la accelerator. Și avea o vizibilitate de cârtiță. Am testat o Mazdă. Care avea o suspensie de căruță. Am testat o Scodă. Care părea visul burghez al proletarului din est. Am testat un Ford. Din care nu puteam scoate piciorul dintre pedale. Am testat un Opel. Dar era prea scump pentru dotările sale. Ca și Audi-ul.
Peugeot 407 a reușit să mă convingă. N-am înțeles nici azi de ce. Sunt adeptul mașinilor germane.
A trecut prin zăpezile și troienele din Pirinei, prin lapovița și gheața Alpilor, prin serpantinele Italiei și Siciliei, pe autostrăzile Germaniei, Franței, pe autostrăzile luminate ale Belgiei, pe autostrăzile Ungariei, Sloveniei, Olandei, Austriei, Luxemburgului, Spaniei. A făcut Strasbourg – Chișinău în două zile și două nopți.
A văzut Budapesta, Viena, Liubliana, Veneția, Roma, Milano, Palermo, Nissa, Innsbruck, Salzburg, Paris, Amiens, Auxerre, Avignon, Brugge, Frankfurt, Petra, Munchen, Bruxelles, Pompei, Sermione, Strasbourg, Barcelona, Luxemburg, Verona.
A fost la Vama Veche. Pe când se cânta rock. Am plătit amenzi pentru depășire de viteză în Republica Moldova, România. Am plătit amendă pentru parcare în Liubliana.
Pe scaunul din  față au stat: Em.Galaicu-Păun, Emil Brumaru, Alex Ștefănescu, Eugen Negrici, Dan Lungu, Gheorghe Crăciun, Ion Bogdan Lefter, Aureliu Busuioc, Mihai Cimpoi, Nicolae Dabija, Vladimir Beșleagă, Alexandru Mușina, Nicolas Trifon, Tamara Cărăuș, Costică Cheianu, Vitalie Ciobanu, Claudiu Komartin, Mihai Fusu (s-a ținut tot drumul până la București de mâner), Emil Iordache, Vasile Ernu.
În spate au stat: Maria Șleahtițchi, Ion Barbu, Mircea Dinescu, Mariana Pricop (zicea că va fi un protagonist în proza care urma s-o scrie).
Motor 2. Benzină. Consum: dacă mergi până în 90 km/oră – e sub 7, până 130 km/oră – e 8,2. După 130: 10. În oraș: 11.
I-am schimbat retrovizorul din dreapta. Am intrat într-o depășire printre un Man cu remorcă și un Tir. Doar retrovizorul. A fost trimis pe banda a treia de un tir polonez. Banda a treia era troienită. Am împins cam multă zăpadă cu bamperul. Și l-am vopsit.
Am ucis mii de suflete. Care mi-au ieșit în cale. În drumurile de noapte. După fiecare drum lung eram un insectar. Aș fi putut face volumele „Fluturii” și „Insectele” de Tudor Cozari.
În Peugeot 407 am înțeles „Moartea căprioarei” de Nicolae Labiș. În Peugeot 407 l-am învățat pe Gaius Valerius Catullus din Bukowski.
Un Peugeot 407 fericit. Din 2005.
Este de vânzare.

Comentarii(10)

  1. Daca as avea bani, as cumpara-o pentru amintiri 🙂

    1. @Talex: Încă o fericire pentru Peugeot 407. Era după miezul nopții. Iarnă. Zăpadă. Ger. De la București până la Chișinău am ajuns exact cât Vladimir Bulat mi-a povestit ultimul film al fraților Coen. Nu știu cât a durat filmul. Vladimir mi l-a povestit cu lux de amănunte.

    • Mircea

    • 13 ani în urmă

    Frumos omagiu automobilului si în deosebi Peugeot-ului. Acei de la Peugeot ar trebui sa-l citeasca. Si sa propuna ceva…Daca ei nu rectioneaza, atunci mai vezi cu marca.

    1. @Mircea: Ei nu știu cum să reacționeze. Primul 508 în Republica Moldova va ajunge prin august. Trebuie să-mi fac o vacanță lungă pe dealurile Basarabiei. Sprijinit într-o sapă.

    • Catalin

    • 13 ani în urmă

    Pai, domnu Erizanu? Ce vinzi acuma? Un muzeu … literar sau o limuzina vestita si de ocazie?

    1. @Catalin: Am uitat să precizez: Peugeot-ul e în stare bună. Te poți deplasa din punctul A în punctul B. Piesă de muzeu este mașina americană a lui Mihai Ursache. E cu numere americane. Stă în punctul Zero al literaturii române: Casa Pogor din Iași.

    • catalin codru

    • 13 ani în urmă

    ce nu face lumea ca sa-si vinda marfa.apropo cineva a fost transportat in port bagaj?odata erA FOARTE folosit portbagajul)))

    1. @catalin codru. O roatî de rezervă. Virgină.

    • cristina

    • 13 ani în urmă

    gheorghe, insectele n-au suflet. nu retrai.

    1. @Cristina: Eu am învățat zoologia după poveștile cu Ilieș. Dacă stau să-mi aduc aminte, nici anatomia nu vorbește de suflet. Probabil greșesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt