Blog

Londra a fost construită de țărani. Dar e locuită de orășeni.
Parisul a fost construit de orășeni. Dar este locuit de țărani.
Așa mi-a spus cândva tânărul meu prieten englez. Sper că n-am uitat detalii esențiale.
 

Comentarii(9)

  • Florin O. Z.

  • 11 ani în urmă

  Nu mă pot abține și adaug, atât Chișinăul cât și Bucureștiul au fost contruite de țărani nu de orășeni, dar sunt locuite de ambii. “Da, ce, noi nu putem avea faliții noștri?!” precum ar fi zis conu’ Iancu.

  1. @Florin O.Z.: Bucureștii a devenit oraș la începutul secolului XX prin creditele ipotecare pentru burghezie. Și ceva mai devreme prin banii negustorimii și aristocrației. Chișinăul a explodat prin greci, în timpul Eretriei.

  • Florin O. Z.

  • 11 ani în urmă

  De București știam, de Chișinău nu. Mulțumesc.

  • Virgil

  • 11 ani în urmă

  Chişinăul este distrus de ţărani, care se cred orăşeni.

  1. @Virgil: Bunică-mea îmi vorbea de țărani ca de oameni gospodari și grijulii. Harnici, cu bun-simț, cu măsură la ceea ce fac. Erau țăranii interbelici. Orășenii erau „niște șlepcari”. Ea vorbea de orășenii din târgurile de nord ale Moldovei. Care toată ziua mâncau răsărită. Geo Bogza avea să-mi confirme observația bunicăi mele.
   Țăranii gospodari au fost deportați. Așa a fost distrusă elita satului. Iar „bandurcii” (era unul Bandurcă, bețivul satului) s-au cocoțat în fruntea satului. A se vedea și Hronicul Găinarilor de Busuioc. Sau au venit la oraș.
   Chișinăul este distrus de „bandurci”. Care se cred napoleoni, doni quijoți, burebiști, sancho panza.

  • Virgil

  • 11 ani în urmă

  accentul este pe “se cred”. Vorbeam în sensul că “ţăranul” din orăşanul de azi defrişează tot. Pentru el pământul are valoare doar economică şi nu una simbolică, culturală. Defrişarea înseamnă dezrădăcinare. Este o răzbunare, dacă vrei. De aici vine şi distrugerea fără milă şi fără resentimente a tot ce a fost oraş, a tot ce încape într-un perimetru strâns între str. Albişoara şi Mateevici. Fiindcă acolo are valoare. Acolo este îngropată “capica”. Problema este că acest tip de agricultură este unul extensi. Ai scos capica şi te-au dus “la Italea”, lăsând numai pârloagă în urma ta.
  P.S.I-aş asemui nu cu Don Qujote, care era un visător, ci cu baliga lui Rosinand…

  1. @Virgil: Apreciez lecturile vaste. Sunt tot mai puțini cei care știu de baliga lui Rosinand. Poate cu excepția lui Google.

  • catalin codru

  • 11 ani în urmă

  acum insa si orasenii si taranii asteapta sa vina extraterestii si sa construiasca un nou chisinau!in cel mai rau caz macar europenii!

  1. @catalin codru: Cei din Bacu au înțeles că nu sunt buni arhitecți. Și atunci au invitat cei mai buni arhitecți din lume. Și au făcut Bacu-ul. Au bani. Și minte.
   Noi n-avem nici bani. Și, cel mai trist, nici minte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt